Žádný Halův seznam neexistuje, tvrdí zdroj z vyšetřování

31.01.2012 15:05

EXKLUZIVNĚ Halův seznam penězovodů a uplácených lidí? Co to média plácají za kraviny, uvedl pro ParlamentníListy.cz zdroj blízký vyšetřování případu někdejšího vrchního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michala Haly. Ten byl o Vánocích zatčen pro údajnou korupci. Při následné prohlídce pak měla policie najít pečlivě uschovaný seznam lidí blízkých vrcholným politikům, kteří prý měli být na výplatní listině korupčníků.

Žádný Halův seznam neexistuje, tvrdí zdroj z vyšetřování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Médii je už od přelomu roku propírán "Halův seznam", který prý diskredituje řadu politiků, zejména se mluví o sociálních demokratech, z pobírání úplatků. Zatčený někdejší vrcholný manažer ŘSD jej měl mít pečlivě uschovaný doma. Ne však dost pečlivě, aby ho neobjevila domovní prohlídka. A tak zatím co manažer sedí ve vyšetřovací vazbě, uvnitř ČSSD to vře.

Seznamy? Kravina

„Co to média plácají za kraviny, to je neuvěřitelné,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj blízký vyšetřování Michala Haly. „Nebyl nalezen žádný papírový seznam penězovodů, tedy žádný notes, který by teď podle médií měl ležet v policejním trezoru, neboť prý obsahuje seznamy jmen vyplácených osob,“ prohlásil zdroj, který si nepřál být jmenován, pro ParlamentníListy.cz.

„Zatčený exmanažer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala, kterého před Vánoci zatkli detektivové kvůli podezření z mnohamiliónových úplatků při lukrativních pronájmech dálničních odpočívadel, zřejmě vyplácel vlivné lidi,“ přinesl 20. ledna informaci deník Právo.

Nic se neví, ale kuloáry jedou

ParlamentníListy.cz zjistily, že vyšetřovaného Halu v současnosti zastupuje Advokátní kancelář Hiklová, Szewczyk. Zde však o průběhu vyšetřování odmítli redakci poskytnout jakékoliv informace.

Kuloáry už nicméně začaly probíhat „zaručené“ zprávy o tom, že ministr vnitra Jan Kubice by chtěl seznam zveřejnit, což by samozřejmě bylo bezprecedentním porušením zákonů, a podobně. Stejně zaručené informace pak uvádějí, kdo všechno by na seznamu mohl být uveden a spekulacím se nevyhnuli ani politici. Propírán tak byl v této souvislosti hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek či jeho údajně blízký spolupracovník a někdejší manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Hašek půjde, říká se

A že je o čem spekulovat, už potvrzují mediální výstupy.  Sociální demokracie například podle MF Dnes už řeší, zda by se do budoucna od Haška coby jedné z lídrovských postav strany neměla distancovat. V případě, že by došlo ke zveřejnění "Halova seznamu", vyšla by totiž najevo jména těch, která měl exmanažer platit. Řada z nich se přitom má rekrutovat právě z Haškova křídla sociální demokracie. Podle deníku ve straně dokonce v souvislosti s finanční podporou zavládla panika.

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka pak pro Právo uvedl, že „sociální demokracie podporuje postup podle zásady padni komu padni.“ prohlásil v pátek šéf soc. dem. na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Je to prasárna, kontruje Hašek

Sám Hašek pak pro ParlamentníListy.cz podobné spojování svého jména s „mediálním“ seznamem nazval prasárnou. „Považuji to za umělé spojování mého jména s panem Halou a kauzou ŘSD, za neuvěřitelnou politickou prasárnu, ať už za ní stojí kdokoliv a má sloužit čemukoliv," řekl a dodal: „Několik let jsem jej (Halu, pozn. red.) neviděl, nebyl ani mým blízkým spolupracovníkem, jak se snaží naznačit MF Dnes."

Zdrojem ParlamentníchListů.cz vyvrácený „Halův seznam“ už nicméně žije svým vlastním životem. Senátor za ČSSD, Vladimír Dryml, volá po očistě ČSSD. „Musí dojít k očistě ČSSD, ti lidé, kteří jsou na Halově seznamu, o jehož existenci jsem přesvědčen, ví, že na něm jsou, a měli by z toho vyvodit politickou odpovědnost. Je známo, že přítelem Haly byl nejen Hašek, ale třeba i Sobotka, nebo další regionální politici ČSSD," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že pokud se jeho strana od podobných živlů neočistí, ve volbách ji předstihou jiní "sekáči".

Seznam? Co by kdyby

U kohokoliv by se prokázalo, že se podílel na korupčním jednání, měl by z politiky, i ze sociální demokracie, odejít," řekl ParlamentnímListům.cz senátor. V době, kdy však nebyl dosud "Halův seznam" vůbec zveřejněn, považuje prý za předčasné zabývat se tím, "co by bylo, kdyby".

Se svou troškou do mlýna pak přispěchal i senátor Jiří Dienstbier. „U kohokoliv by se prokázalo, že se podílel na korupčním jednání, měl by z politiky, i ze sociální demokracie, odejít," řekl ParlamentnímListům.cz senátor. V době, kdy však nebyl dosud "Halův seznam" vůbec zveřejněn, považuje prý za předčasné zabývat se tím, "co by bylo, kdyby".

Hala je pozastavený

"V sociální demokracii jsme se věcí zabývali jen v souvislosti se zatčením pana Haly, když jsme v souvislosti s událostmi kolem něho řešili pozastavení jeho členství v ČSSD," dodal pro redakci politik.

Připomeňme, že Michal Hala byl zatčen protikorupční policií před koncem loňského roku. Stejně jako další bývalí manažeři byl podezřelý z mnohamilionových úplatků při pronájmech dálničních odpočívadel. Stát měl připravit až o 264 milionů korun.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, Jana Šulcová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …