Senátor si uplivl před eurosoudem: S Kinským jste mimo mísu

09.02.2012 20:33

Evropský soud pro lidská práva došel k závěru, že František Oldřich Kinský byl při projednávání restitučních kauz zkrácen ve svém právu na spravedlivý proces, a uložil tak České republice vyplatit deset tisíc eur za způsobenou újmu. Podle senátora Jaroslava Doubravy byli soudci při svém rozhodování úplně mimo mísu.

Senátor si uplivl před eurosoudem: S Kinským jste mimo mísu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

Dlouhá léta usiloval František Oldřich Kinský o navrácení rodového majetku, o který přišli jeho rodiče po druhé světové válce na základě Benešových dekretů, protože údajně kolaborovali s nacisty. Od roku 2001 až do dubna 2009, kdy ve věku 72 let zemřel, podal u různých českých soudů nejméně 157 žalob na majetek v údajné hodnotě 40 miliard korun.

Nyní Evropský soud pro lidská práva vyhověl jeho stížnosti, v níž své procesy u soudů v Česku označil za nespravedlivé. Štrasburský soud v rozsudku uvedl, že při projednávání restitučních kauz byl Kinský zkrácen ve svém právu na spravedlivý proces. Proto soud uložil České republice vyplatit 10 000 eur (asi čtvrt milionu korun) za způsobenou újmu a dalších 3 380 eur (84 tisíc korun) na úhradu výloh. Čerstvě přiznané odškodnění by měl dostat Kinského syn Carlos.

O majetek přišel na základě Benešových dekretů. A basta

„Je to skandální. Nemyslím si, že české soudy jsou tak mizerné, aby musely být napravovány zrovna tímhletím soudem. Bylo předloženo dostatek důkazů o tom, že zrovna tenhle majetek byl zkonfiskován zcela po právu. Těch důkazů, že to byl spravedlivý rozsudek je víc než dost,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Doubrava, senátor za hnutí Severočeši.cz.

I když se Štrasburský soud nevyslovil k oprávněnosti Kinského nároků, ale jen k postupu českých úřadů, které mohly svým postupem a svými výroky průběh soudních jednání ovlivnit, Doubravovi se to nelíbí. „Chtělo by to vidět přesné odůvodnění, ale i tak si myslím, že při tom rozhodování byli úplně mimo mísu. O ten majetek přišel na základě Benešových dekretů, tak jaká práva mu byla upírána? Na jakých právech byl krácen? To je přece nesmysl,“ zlobí se senátor.

Europoslanec verdikt Štrasburského soudu absolutně nechápe

Evropský soud pro lidská práva, který posuzuje stížnosti občanů na konkrétní stát, nemůže zvrátit rozhodnutí justice v dané zemi. Může pouze konstatovat, že některý stát porušil při posuzování konkrétní kauzy určitá lidská práva, a může mu nařídit zaplacení odškodného. „Absolutně to nechápu. Navíc pan Kinský dostal české občanství za hodně podivných okolností, které samy byly předmětem vyšetřování,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz europoslanec ODS Jan Zahradil na pět let starý verdikt Městského soudu, díky němuž získal šlechtic české občanství.

„To neznamená rozhodnutí ve věci nějakého konkrétního návrhu, kterým se pan Kinský domáhal svého majetku ve vztahu k anulování Benešových dekretů. Pouze to, že české soudy učinily nějaké procesní chyby při jednáních a on tak byl zkrácen na možnosti spravedlivého procesu. Mohlo se to týkat zkrácení procesních práv, důkazních povinností, sloučení některých řízení nebo nějakého opomenutí lhůt,“ vyjmenovává pro ParlamentníListy.cz možné příčiny tohoto verdiktu místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Vláda má tři měsíce na to, aby se odvolala

Stínový ministr zároveň upozorňuje, že jde o nepravomocný rozsudek. „Pevně věřím, že se česká vláda bude bránit podáním odvolání proti tomuto rozhodnutí a bude dosaženo spravedlnosti vzhledem k platnosti našeho právního řádu. Je na to tříměsíční lhůta, A i kdyby se prokázalo, že byl nějakým způsobem postižený během procesu, tak to nebude mít dopad na rozhodnutí českých soudů,“ konstatuje Grospič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …