Opravit dům a zavést topení. To se nesmí, tvrdí vládní agentura pro Romy

20.02.2012 6:21

Radnice v severočeském Duchcově má vážný problém. Prodeji městských bytů v sociálně vyloučených lokalitách se snaží zabránit vládní Agentura pro sociální začleňování. A to i přesto, že podle tvrzení vedení města prodej situaci sociálně vyloučených osob zlepší. ParlamentníListy.cz byly u toho, když pracovníci Agentury starostce Bártové a jejím lidem nutili svou vizi hospodaření s městským majetkem. Zároveň tvrdili, že řešení navržené městem bude považováno za diskriminační vůči Romům ve smyslu Antidiskriminačního zákona.

Opravit dům a zavést topení. To se nesmí, tvrdí vládní agentura pro Romy
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Býti starostou na Ústecku věru není lehká role. Zvláště když řešíte cokoliv, co se týká sociálně vyloučených lokalit. V takovém případě totiž zřejmě neuniknete pozornosti Agentury pro sociální začleňování (ASZ). Ta sice dosud nemá pravomoci, které by její vedení podle nedávné vlastní analýzy dosavadního působení chtělo podstatně rozšířit. I tak ale mnohde dokáže prosadit svou. Duchcov je však jednou z lokalit, které ASZ po neshodách s radnicí opustila. Nyní je zpět a snaží se městu mluvit do prodeje jeho majetku. To bylo ostatně podle mediálních výroků pracovníka ASZ Bronislava Podlahy také jedním z důvodů, proč ASZ 26. ledna tohoto roku město opustila, stejně jako nedaleký Chomutov. Na jednání, kterého se inkognito zúčastnil i redaktor ParlamentníchListů.cz, předvedli zástupci ASZ, jak asi zdejší "spolupráce" vypadala před odchodem terénních pracovníků v lednu 2012. Pokud by někdo takto vystupoval vůči němu, považoval by to za dosti nepříjemný nátlak a pokus prosadit vlastní řešení silou.

Radnice chce opravené domy. Diskriminuje tím Romy?

O co vlastně Agentuře v Duchcově jde? Jedná se o již známou kauzu. Problém vidí pracovníci ASZ v záměru radnice zbavit se bytů, tedy městského majetku, který je většinou ve špatném stavu. Prodávané nemovitosti se totiž nachází převážně v sociálně vyloučené lokalitě Jižní Duchcov, kdysi atraktivní čtvrti bohatého severočeského města, nyní zčásti vybydlené a obývané sociálně slabými občany. Svůj nesouhlas a návrhy prezentovala Agentura zástupcům radnice tento pátek. S upozorněním, že prodej bytů, ve kterých bydlí chudí, je vlastně nepřímou diskriminací Romů. Proč právě Romů? Proto, že mezi obyvateli Jižního Duchcova je jich prostě víc. Jednoduché, jak politicky nekorektní facka.

"Pokud ty byty prodáte, tak Romy nepřímo diskriminovat budete," oznamuje během pátečního jednání překročení zákona místní samosprávou spolupracovník ASZ Štěpán Ripka.  Starostka Bártová a její lidé to během příští hodiny uslyší hned několikrát. Ve svém tvrzení vychází z následující konstrukce. Romové v Jižním Duchcově jsou chudí. Stejně jako většina ostatních zdejších obyvatel. Pokud by po nich nový majitel nemovitosti chtěl vyšší nájem (neveřejná studie agentury vychází pouze z modelových situací padesáti- a stoprocentního navýšení), počet osob, které spadnou pod hranici životního minima, se zvýší.

Jelikož převážnou část sociálně vyloučených tvoří právě Romové, jde prý podle Agentury o jejich znevýhodnění v duchu Antidiskriminačního zákona. Při zvýšení nájmu totiž zchudnou ještě více převážně oni. Nic naplat, že starostka Bártová od počátku striktně odmítá dělit duchcovské na Romy a Čechy, což během jednání zaznělo několikrát.

Přiznaně etničtí Romové

České právo podle Ripky hovoří jasně. Pokud občané, na které bude mít prodej bytů dopad, vypadají jako Romové, prostě Romy jsou. Této metodě, kdy určujeme etnickou příslušnost člověka na základě jeho vnějšího vzhledu, se prý v Evropě říká "přiznaná etnicita" a sociální pracovníci s ní běžně pracují. I přesto, že v devítitisícovém městě se k romské národnosti hlásí patnáct lidí. Ti, kteří se hlásí k české národnosti, mají asi smůlu. Ripka také důrazně doporučuje starostce, že by se měla jako zástupce města chovat v souladu s právem, ať už si o dělení ve stylu Romové- Češi myslí, co chce. Ze strany zástupců Agentury zaznívají i obvinění města ze snahy změnit složení obyvatel Jižního Duchcova či hrozby, že v místě po prodeji domů soukromníkům dojde k čemusi, co vešlo v ČR ve známost jako šluknovský scénář, tedy zneužívání příspěvků na bydlení majitelem nemovitosti. A nad tím vším jako by trčel hrozící prst zákona. Antidiskriminačního, samozřejmě.

Všechny podnikatele do jednoho pytle?

Prodej městských bytů by přitom podle Bártové jejich obyvatelům zlepšil životní podmínky. Duchcov má také sociální bydlení pro lidi, kteří novému majiteli nebudou schopni platit nájem. Plus je podle radního Luboše Prchala (ODS) připraveno pomoci těm, kdo projeví snahu si bydlení v prodaném bytě udržet. Rovněž vyvrací tvrzení Ripky, argumentujícho, že situace je horší v bytech vlastněných soukromě, než v těch městských. "Tady je podstatný rozdíl. Ti současní majitelé domů, kteří je získali během divokých privatizací devadesátých let, používají většinou známý model ´co nejvíce lidí za co nejvyšší nájem.´ Podnikatelé, kteří chtějí nyní koupit městské byty v historických domech, jsou ale místní patrioti. Jejich zájem na opravě nemovitostí a uvedení celé, kdysi atraktivní lokality do původního stavu je zjevný," brání se Agentuře starostka. Marně. Sebevědomí mladí sociální pracovníci jí oznamují, že radnice v případě prodeje překročí zákon.

Město podle Bártové nemá finance na rekonstrukci, kterou plánují budoucí vlastníci. Tento argument ale lidi z ASZ evidentně příliš nezajímá. Starostce navrhují byty buď neprodávat vůbec, popřípadě pomoci současným obyvatelům v jejich odkoupení. Řeč je stále o lidech, z nichž velká část žije pod hranicí životního minima. Zástupci Agentury přitom i zpochybňují předkupní právo, které nájemníci mají. Duchcov ale podle Bártové toto právo zachoval a nájemníkům byty nabídl. S důležitou podmínkou, že chátrající, mnohdy historicky cenné domy musí opravit. To je ale nad jejich finanční možnosti. "Stejně jako u města. Soukromý investor proto situaci vyřeší," říká Bártová.

Roztápět kamna nebo otočit knoflíkem? ASZ chce pro Romy to první

Velmi důrazně město odmítá variantu navrženou Agenturou, kdy by svůj majetek nemělo prodávat vůbec, nebo uvolnit jen část bytů a z výtěžku opravit zbylé domy. Stejně tak i nápad, že by se lidé, žijící pod hranicí chudoby měli spojit formou právnické osoby, která domy koupí. Jinými slovy zadlužit se ještě více. "Jde nám o zlepšení situace nájemníků a postupnou změnu sociálně vyloučené lokality v normální čtvrť. To v žádném případě automaticky neznamená vystěhovávání a zhoršení jejich situace, právě naopak. Řešení navržené Agenturou ale situaci sociálně vyloučených určitě nezlepší," dodává starostka.

Během jednání se ale inkognito dozvídám zajímavé informace z argumentačního arzenálu agenturního spolupracovníka Ripky. Proti zájmu obyvatel jižního Duchcova je prý i zavedení plynového topení. "Takové řešení by jim znemožnilo topit pevnými palivy, které využívají, a zhoršilo jejich situaci," zaznívá od podlahy hned v první polovině jednání. Jak mi starostka následně v terénu názorně předvede, jsou oněmi pevnými palivy často zbytky po demolici zdejší továrny na dětské kočárky, popřípadě dřevo, nacházející se na dvorcích chátrajících domů.

Když se mladíka s pořádnou sekerou v únorovém dešti v duchu ptám, zda by jeho rodině přitížilo zavedení plynového vytápění, pouze si významně poklepe na čelo a notně pobaven pokračuje v práci. Názor agentury, že zateplení domů a plynové vytápění náklady nájemníků nesníží a v podstatě jeho postavení zhorší, by jej asi notně pobavil. Míru jeho trpělivosti ale zkoušet nehodlám.

Neznám žádné Romy, jen občany Duchcova

Škodlivost prodeje bytů soukromníkovi demonstruje i žena, která starostku zastavuje při naší výpravě do jižního Duchcova. Není rozhodně jediná, která má možnost srovnávat. Dřívější majitel "odjinud" se o dům s jejím bytem zásadně nestaral a v místě se neukázal dlouhá léta, během nichž stavba dále chátrala. Nyní má nemovitost duchcovského majitele. Tedy přesně v duchu radniční strategie postupné změny ghetta v pohlednou prvorepublikovou čtvrť. Majitele, kterého nájemníci znají a podle oslovené ženy mění její dům v místo, kde se dá normálně bydlet. Jak se můžeme na vlastní oči přesvědčit, jiné domy takové štěstí zatím nemají. Část z nich nemá ani vchodové dveře.

Naděje, že by jižní Duchcov mohl být v budoucnu vedle zámku, "kde žil Casanova" dalším atraktivním cílem turistů i místních, je prý velká. Rychle to podle starostky Bártové nepůjde určitě, za asistence ASZ podle mého pozorování vůbec. Právě způsob jednání ve stylu vnucování vlastních receptů Agentury zastupitelům a radním vedly prý k ukončení spolupráce a odchodu z města. Na tom se Bártová shodne i s radním Prchalem a dalšími pracovníky městského úřadu. "Znevýhodňování kohokoliv na základě jeho etnické příslušnosti jasně zakazuje Ústava. Nejsme si vědomi, že bychom ji porušovali. Já striktně odmítám jakékoliv označování někoho za Roma. Je to občan Duchcova. Konec, tečka, víc tu neřešíme. Kromě práv ale máme všichni stejné povinnosti. Pokud je občané plní, město je vždy připraveno jim pomoci. Pomoc Agentury jsme původně vítali, ale tento styl jednání zásadně odmítáme," uvedla pro ParlamentníListy.cz starostka.

Udržet si práci

Když nechávám Duchcov s jeho nezaměnitelnou siluetou za zády, říkám si, že bych se sem chtěl podívat za dvacet let. Viděl bych, jestli se záměr vedení města angažovat zdejší podnikatele - patrioty v obnově půvabné čtvrti podařil. V jižním Duchcově bych asi potkal filmaře, atmosféra jeho ulic je totiž fantastická. Využívají ji i nyní, naposledy čtvrť hrála chudinské předměstí kdesi v Bulharsku. V budoucnu by si klidně mohla ´střihnout´ roli německého nebo českého městečka dvacátých let, k čemuž zdejší zdobné secesní fasády vyloženě lákají. Pokud se je podaří opravit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …