ČSSD v Olomouckém kraji nemusí jít do voleb. Výhrůžky neutišil ani Sobotka

31.03.2012 18:20

Kritizovaná kandidátka sociální demokracie pro krajské volby v Olomouckém kraji, kdy byli lídři některých okresů odsunuti na téměř nevolitelná místa, nebo se dokonce na kandidátní listině vůbec neobjevili, byla v sobotu schválena ve Šternberku na krajské konferenci strany. Bohuslav Sobotka proto považuje diskusi kolem kandidátky za uzavřenou. Pavel Němec, který na listině vůbec není, i když měl být na předních příčkách, to ale vidí jinak.

ČSSD v Olomouckém kraji nemusí jít do voleb. Výhrůžky neutišil ani Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Straně proto stále hrozí, že nebude mít v Olomouckém kraji svoji kandidátku, a tudíž nepůjde do podzimních krajských voleb. Alespoň to si myslí Pavel Němec. A to i přesto, že navržená kandidátka Krajským výkonným výborem byla v sobotu schválena 112 hlasy ze 131 přítomných delegátů. „Není možné, aby, byť většinou, procházela usnesení, která jsou v rozporu se stanovami a volebním řádem. Pokud jde o změny, ty jsou možné pouze v situaci, kdy je k tomu nějaký důvod a já jsem žádný důvod na jednání KVV neslyšel. V zápisech z jednání KVV není ani zmínka o tom, proč došlo k těmto změnám,“ komentoval pro ParlamentníListy.cz situaci kolem kandidátky pro krajské volby Pavel Němec, lídr šumperské okresní konference.

Němec: Lídři okresů mají být na čele kandidátky

Sociální demokracii tak podle něj stále hrozí, že se bude muset svolat další krajská konference a sestavit kandidátka nová. Dnešním dnem prý nic nekončí. Naopak začíná. „V tuto chvíli jsem v souladu s usnesením mohelnické ČSSD, které jsem předsedou, a v souladu s "Olomouckou výzvou" zpracovávám podnět na Ústřední volební komisi tak, aby se přezkoumal uvnitř sociální demokracie celý postup. Pokud mi bude dáno za pravdu, tak bude muset proběhnout nová krajská konference a poté se bude muset schválit kandidátka znovu. Pokud tomu tak nebude, tak podáme žalobu, kterou však považuji až za poslední možnost,“ doplnil Němec s tím, že součástí případné žaloby bude i podání předběžného opatření na zákaz registrace kandidátní listiny. Může se tedy stát i to, že ČSSD nebude mít v kraji žádnou kandidátní listinu.

Kritiku kandidátky ale považuje předseda Krajského výkonného výboru ČSSD v Olomouckém kraji za neopodstatněnou. „Vše bylo zvoleno demokratickou cestou v tajné volbě. Nevidím v tom žádný problém. Navíc je možné demokraticky volit i kroužkováním,“ sdělil Jaroslav Vomáčka.

Pavel Němec ale oponuje. „Volební řád říká, že je možno činit změny a měnit pořadí kandidátů, ale pokud kandidát nemá pořadí žádné, tak ho nelze kroužkováním posunout výše a není to změna pořadí, ale vyškrtnutí a k tomu není Krajský výkonný výbor oprávněn. Když se podívám na jiné kraje, je naprosto standardní a demokratické, že lídři okresů jsou na čele kandidátek. Nebyla navíc schválena ani kritéria pro posuzování kandidátů.“

Sobotka: Podzim bude i referendem o důvěře vládě

Podobně jako Vomáčka situaci hodnotí i samotný předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, který se akce rovněž zúčastnil. „Diskuse o podobě kandidátky má smysl do okamžiku, než je kandidátka schválena tím, kdo ji má schválit. Tím je krajská konference ČSSD a pak už taková diskuse v tomto směru postrádá jakýkoliv praktický význam. Očekávám, že dnešním dnem diskuse o podobě kandidátky končí a bude odstartována nová diskuse o tom, jak dosáhnout minimálně čtyřiceti procent ve volbách,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda strany.

Sobotka také uvedl, že každý občan, pokud půjde volit na podzim v krajských a senátních volbách, bude mít možnost vyjádřit také svoji nedůvěru Nečasově vládě. „Podzim je pro nás otázkou dalšího rozvoje krajů, ale současně i referendum o dalším setrvání vlády Petra Nečase,“ podotkl Sobotka.

Rozbořil: Musíme ctít principy většiny

Sobotní šternberská konference také zvolila lídra kandidátky, který bude usilovat o post hejtmana kraje. Stal se jím padesátiletý Jiří Rozbořil, který získal 87 hlasů. Jeho jediným protikandidátem byl již zmíněný Vomáčka. Ten v tajné volbě obdržel 37 hlasů.

Podle Jiřího Rozbořila, který je v Olomouci mimo jiné zastupitelem či provozním náměstkem ve Fakultní nemocnici Olomouc, také v souvislosti s čachry na krajské kandidátce nedošlo k ničemu nedemokratickému. „Nedošlo k žádnému porušení stanov a volebního řádu, vše probíhalo demokraticky. Musíme ctít principy většiny a pokud naprostá většina řekne, že je něco bílé a někdo jiný prohlašuje, že je to černé, tak není něco v pořádku, ale ne v té organizaci, ale v tom člověku. Co se týče kritiky kandidátky, jedná se z mého pohledu pouze o iniciativu malé skupiny lidí, která neuspokojila své ambice,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Rozbořil.

Rozbořil se chce podle svých slov v Olomouckém kraji zaměřit jak na podporu zaměstnanosti, zejména na Jesenicku, tak i na podporu školství, zejména učňovských oborů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …