Žádnou vládu pod vlivem Víta Bárty nepodpořím, opakuje Kočí

29.04.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Kdyby dostala Kristýna Kočí alespoň desetinu podpory, jakou ze strany premiéra dostává Karolína Peake, byla by vláda založena na silné trojkoalici a nemusela by pracně shánět poslance, kdykoliv si levice řekne, že jí pořádně zatopí. Kočí poskytla ParlamentnímListům.cz rozhovor krátce poté, co v pátek nepodpořila vládu.

Žádnou vládu pod vlivem Víta Bárty nepodpořím, opakuje Kočí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá poslankyně Kristýna Kočí

Co zpravidla dělá Kristýna Kočí v sobotu o půlnoci?

Momentálně jsem na chalupě v Jizerských horách s přáteli a užívám si klidu. Nemám nic jako tradiční sobotu, někdy vyrazím s kamarády ven na večeři nebo do kina, někdy jsem ráda, že si unavená po celém týdnu vlezu s knížkou do postele a čtu si. Prostě jak kdy.

Vít Bárta byl nedávno nepravomocně odsouzen, narozdíl od pana Škárky ale dostal podmínku. Neobáváte se jeho vlivu?

Ať by byl verdikt jakýkoliv, Vít Bárta by se pokoušel - třeba i z Mírova - řídit VV nebo jakoukoliv jinou platformu. Kdybych se neustále bála, nemohla bych normálně fungovat a dělat svoji práci a to já odmítám.

Soudce Jan Šott ve výroku soudu nepřímo naznačil, že Vaše výpověď je nevěrohodná. Neobáváte se, že Vás policie také obviní z podvodu?

Já jsem spolupracovala s policií, státním zastupitelstvím i soudem jako svědek více než rok a říkala jsem stále to stejné. Vít Bárta se pokusil koupit moji loajalitu, nepůjčovala jsem si a nikdy jsem nelhala. Jako jediná jsem naopak byla na detektoru lži. Takže jestliže se o mne bude případně policie zajímat znova, jsem připravena s ní spolupracovat, ale jsem si jistá, že vše pro mne dobře dopadne, neboť já jsem se ničeho nedopustila. Mnohem klíčovější je, že se verdikt soudce Šotta opíral o tvrzení představitelů platformy Karolíny Peake, kteři u soudu tvrdili něco jiného, než tvrdí veřejnosti dnes. Je nutné jasně říci, kdy lhali. Buď lhali u soudu, když říkali, jak demokratická strana VV jsou, jak já a Škárka ji chceme zničit a rozpustit a že Vít Bárta nemá žádný specifický vliv. Anebo lžou dnes v přímém přenosu národu, když najednou tvrdí, že nemohli chod strany ovlivňovat, ani kdyby se Peake stala předsedkyní strany a Bárta je neustále řídil. To je zásadní.

Proč jste hlasovala v pátek proti vládě? Po opuštění VV jste slíbila Nečasově kabinetu podporu. Co se mezitím stalo s vládou, že už jí nedůvěřujete?

Opakovaně a dlouhodobě říkám, že nepodpořím žádnou vládu, o které (spolu)rozhoduje Vít Bárta, potažmo ABL. Karolína Peake léta stála nejvěrněji po jeho boku, spolurozhodovala a podílela se na veškerých špinavostech typu rozkrádacího etického kodexu nebo sledování politiků na Praze 1, tak pro mne není zárukou, že Vít Bárta potažmo ABL nemají přes ni nějaký vliv na vládu Petra Nečase. Když je někdo léta věrný fanoušek Sparty, tak jenom proto, že ho uvidím v dresu Slávie, neuvěřím, že prostě přestal fandit Spartě.

Jak vnímáte platformu Karolíny Peake?

Akci Karolíny Peake a její party vnímám jako změnu názvu potápějící se lodi VV. Rozhodně nemůže mluvit o novém subjektu, nýbrž o dalším podvodu na voliče. Změnit název politické strany - ve skutečnosti mít stejné lidi a zůstat stejný - a přitom veřejnosti tvrdit, že jsme noví a čistí a s tím starým nemáme nic společného? Troufám si říci, že kdyby mne před rokem premiér, když jsem mu sdělila, že jsem podala trestní oznámeni na člena jeho vlády za podpláceni a že poslanci VV jsou nespokojení s direktiktivním způsobem vedení a stylem řízení Víta Bárty, podržel aspoň desetinově z toho, jak dnes vehementně pomáhá Karolíně Peake, pak by se nemusel hledat pro přeběhlíky nový název strany, ale ve vládě by byly fungující Věci veřejné bez vlivu Víta Bárty. Protože já a většina poslanců, kteří dnes podporují Karolínu Peake, jsem chtěla postavit se Vítu Bártovi, upozadit jeho vliv a už mu nedovolit naplňovat jeho šílené plány. Naproti tomu Karolína Peake sice utekla, ale vlivu Víta Bárty se podle mne nezbavila a nikdy nezbaví.

Tušila jste, že se objeví v tisku odposlechy dokazující poměry na pražské radnici? Co podle Vás znamenají obecně pro českou politiku?

O existenci odposlechů konkrétních lidí jsem nic nevěděla. Ale rozumím, že BIS má toto v náplni své práce. Co mne však naprosto děsí a na co jsem opakovaně upozorňovala, je skutečnost, že takovými odposlechy disponuje Vít Bárta a jeho ABL a využívá je v politickém boji. Vít Bárta s těmito praktikami začal už v komunálni politice na Praze 1 a pokračoval v handlování s takovýmito informacemi i v době, když už VV byly v parlamentu a když potřeboval něco prosadit a neměl pro to dost podpory a argumentů. Obecně celé působení Víta Bárty a jeho projektu je nedemokratické a podle mne v rozporu se základními ústavními principy. Bohužel velký podíl na ukázání špíny v politice nesu i já a další odhalení reality VV zejména v průbehu soudu, kdy měl každý možnost vidět, jak hrůzná politika může být.

Kolik dní, týdnů či měsíců dáváte Vy osobně Nečasově kabinetu? Je možné, že padne ještě letos?

Nechci tipovat ani předpovídat, protože toto opravdu neumím. Před více než rokem jsem byla přesvědčena, že se nám podaří Věci veřejné očistit a díky tomu zůstanou jako věrohodný partner ve stabilní koalici, kde budou platit dohody nejen při jednáni ale i potom, co se za námi zavřou dveře. Mýlila jsem se. VV se rozpadají před očima. A stejný osud může a nejspíše i potká Nečasovu vládu, neboť tam, kde neplatí ani slovo premiéra, se může stát cokoliv. A kdy to bude? Zítra, pozítří, za týden nebo za měsic?

Levice včera ve sněmovně hovořila o podvyživených kojencích a o umírání hlady i přesto, že podle OECD na tom ČR ani zdaleka tak špatně není. Překročily tím podle Vás ČSSD a KSČM určitou hranici? Co pro Vás znamená možnost nástupu levice do vlády po předčasných volbách?

Vystupováni na plénu sněmovny je jednou z omezených možností, které mají opoziční poslanci, aby ukázali svůj (a momentálně většiny obyvatel ČR) názor na tuto vládu. Témata jejich vystoupení mi nepřísluši hodnotit. Já respektuji, na rozdíl od jiných, právo každého poslance vystoupit a sdělit svůj názor a odmítám jakkoliv omezovat čas i téma. Jestliže se občané této země jako jediní nositelé moci rozhodnou, že si přejí, aby vládla levice, je to naprosto legitimní, já toto budu respektovat. Dnešni koalice obhajuje svoje setrvání obavami až šířenou panikou z vlády levice, ale sama tomu napomáhá, neboť vůbec nevysvětluje občanům své kroky, důvody škrtů a reforem. Nikdy z úst koaličních partnerů nezaznělo, co konkrétně udělají proto, aby ona levice v příštích volbách nezvítězila a naopak slýcháme pouze to, co všechno musí koalice ještě stihnout, než ta levice nastoupí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …