Karolíně bych dal dvacet na holou, a rád, zaznělo od delegátů Véček

12.05.2012 18:22

REPORTÁŽ Polojasný Hradec Králové s obrovským kongresovým centrem ALDIS, parkoviště, na němž měla všechna auta pečlivě narovnané parkovací lístky, kuřáci z řad Věcí veřejných před vchodem a usměvavý bývalý místopředseda partaje Tomáš Jarolím s šéfem poradců strany Janem Kubáčkem za skleněnými dveřmi. To byly první momenty, které v sobotu novináři viděli na 14. konferenci Věcí veřejných.

Karolíně bych dal dvacet na holou, a rád, zaznělo od delegátů Véček
Foto: tan
Popisek: Akreditace na kongres Véček v Hradci Králové

"Svou kandidaturu jsem chápal jako příležitost nechat dorůst a otrkat generaci výrazných regionálních, komunálních a poslaneckých tváří. I vzhledem k nedávno prožitému ataku na samotnou podstatu VV, v pořadí již druhém, podporovaném i bývalými koaličními partnery, jsem přesvědčen, že mohu s klidem říci, nová generace politiků Věci veřejných je tu. Věřím, že v těžké chvíli poznáš věrné s odhodláním a schopnostmi. Jsem přesvědčen, že zůstali skutečně ti, co nelpí na funkcích, co vnímají závazky VV vážně a zůstávají věrni programu Věcí veřejných, i v dobách deštivých," zaznělo v projevu předsedy strany a exministra vnitra Radka Johna.

Právě jeho projev spolu s vystoupením Kateřiny Klasnové a Tomáše Jarolíma vyvolaly největší ohlas mezi delegáty.

"Dorazilo jich devadesát," řekl naší redakci jeden ze strážců pořádku. "Mělo jich dorazit devadesát a jsou tu všichni, toto jsem za roky nezažil," doplnil kolemjdoucí, vysoce postavený člen strany. "Jako bych tu nebyl," doplnil s úsměvem a se štrúdlem usedl k rohovému stolu.

Anketa

Bojíte se spojení ČSSD a KSČM?

hlasovalo: 8804 lidí
ParlamentníListy.cz postupně hovořily hned s několika delegáty. Ti dorazili z Mostu, severní Moravy, domácího Hradce Králové, Prahy, z Pardubic… Atmosféra na místě konání by se dala popsat jako křišťálově čistá. Všichni účastníci, ve vzorně vyžehlených oblecích v případě mužů a ve slušivých kostýmech v případě žen, doslova hltali vše, co probíhalo v konferenčním sále. Ani v prostorách pro občerstvení se však neřešilo nic jiného, než politika. "Myslím, že teď se už mezi ně můžu vrátit, ta energie je cejtit," zaslechly ParlamentníListy.cz na schodech rozhovor právě mezi hradeckým a pardubickým delegátem.

"Ten John byl dobrej, Jarolím je střelec, hele, tamhle jde," ukázal mírně skrčený delegát, který zřejmě nechtěl, aby jeho vztyčený ukazovák viděl někdo další. "No jo, ten by se mi líbil," odvětil u stolu sedící spolustraník. Tomáš Jarolím si sednul ke stolku šéfporadce Jana Kubáčka a následně odešel.

Vzorná, až studentsky věcná atmosféra panovala také na WC a v kuřáckých kuloárech, kam ParlamentníListy.cz rovněž několikrát zabrousily. Kuřáci postávali před parkovištěm, někteří vyhlíželi déšť, jiní debatovali o Karolíně Peake. "Co na ni říkám, že bych jí dal dvacet na holou," poznamenal s úsměvem jeden z členů VV. "A rád, co?" vykřiknul druhý. V momentě, kdy oba zahlédli kartičku "press" v kapse našich novinářů, pozdravili, ale v rozhovoru už nepokračovali.

Celkový dojem z jednodenní akce Věcí veřejných byl vesměs pozitivní. Projevy jednotlivých členů, které naleznete ZDE, vzbuzovaly překvapivý zájem a ohlas, většina účastníků se zajímala hlavně o politiku. Obecný názor zněl, že být konstruktivní opozicí přeci jen není špatné. Občas se dalo zaslechnout jméno Víta Bárty. Ten však sjezd nikterak nekomentoval a osobní účast také odmítnul.

Karolína Peake ohodnotila průběh konference VV stručným prohlášením zaslaným ParlamentnímListům.cz: "Jakkoli je spolupráce ve vládní koalici vždy komplikovaná a vyžaduje dobrou vůli a otevřenou diskusi všech zúčastněných, jsem přesvědčena, že pouze v rámci koalice lze efektivně realizovat program, včetně protikorupčních opatření. Pro mě i dny po mém odchodu z Věcí veřejných byly potvrzením, že můj krok byl správný. Věci veřejné okamžitě změnily názor na řadu věcí, na nichž se dříve dohodly v rámci koalice. Já zastávám politiku předvídatelnou a čitelnou. Nikoliv oportunistickou. Nevidím momentálně ani snahu uvnitř Věcí veřejných tento styl změnit. Nezaznívají slova o programu a jeho prosazování, ale pouze protest a falešný pocit křivdy. Ani jedno nemá v politice místo, ani efekt."

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …