Kalousek: Co říci na zadržení Ratha. Snad jen...

15.05.2012 11:51

A je to tu. Vzhledem k aktuální situaci ministerstvo financí preventivně pozastavuje certifikaci výdajů Regionálního operačního programu Střední Čechy. Tou aktuální situací je zadržení hejtmana Středočeského kraje a poslance Davida Ratha (ČSSD). Je totiž podezřelý z braní úplatků právě v rámci eurodotací. Ministr Kalousek kauzu pro ParlamentníListy.cz nechtěl komentovat. Poznamenal jen, že ČSSD patrně prodražuje v krajích čerpání těchto dotací.

Kalousek: Co říci na zadržení Ratha. Snad jen...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek přednášel na právnické fakultě

„Vzhledem k aktuální situaci ministerstvo financí preventivně pozastavuje certifikaci výdajů Regionálního operačního programu Střední Čechy. Ministerstvo financí nyní bude očekávat další informace od orgánů činných v trestním řízení, na základě kterých bude rozhodnuto o dalším postupu,“ můžeme číst v kratičkém prohlášení Jana Gregora, náměstka ministra financí pro veřejné rozpočty.

Osm lidí v tom "lítá"

Ministerstvo tak reagovalo na fakt, že byl v pondělí policií zadržen středočeský hejtman a poslanec David Rath z ČSSD. A nejenom on. V průšvihu je namočeno pro tuto chvíli dalších sedm lidí. Následně policie zasáhla v hejtmanově kanceláři a v kladenské nemocnici. „Právě s vyšetřováním evropských dotací do této nemocnice zadržení souvisí,“ napsal server iDNES.cz.

Okamžitě se rozjely spekulace, zda nebyla porušena Rathova imunita jako poslance. Pokud ne, je vysvětlení velice tristní. Poslance sice nelze trestně stíhat bez souhlasu sněmovny, ale jsou výjimky. A tou je přistižení přímo při trestném činu. Média spekulují, že Rath byl zadržen s větším obnosem peněz.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

No comment, ale ČSSD eurodotace asi prodražuje

Ministr financí Miroslav Kalousek, jehož ministerstvo pozastavilo Rathovu kraji čerpání dotací, je právě na pravidelné schůzce ministrů financí Evropské unie. Přesto si pro ParlamentníListy.cz udělal chvilku čas.

Samotnou kauzu komentovat nechěl: „Ten konkrétní případ těžko mohu komentovat, to je v kompetenci orgánů činných v trestním řízení,“ řekl redakci. Pak nicméně lakonicky poznamenal: „Za sebe mohu jen říct, že se obávám, že ČSSD v krajích velmi zdražuje naše čerpání evropských dotací.“

Případ se netýká jen Středočeského kraje, ale i severních Čech

Ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK potvrdila, že bylo zadrženo celkem osm lidí - pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Zadržení jsou podle ní podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky.

"Někteří z nich jsou zatím stále jen podezřelými a policie je prověřuje, nebudeme proto zatím sdělovat bližší podrobnosti," řekla ČTK Bradáčová. Proč případ dozoruje ústecké zastupitelství, nechtěla Bradáčová sdělit, jen naznačila, že se případ netýká jen Středočeského kraje, ale i severních Čech. Další informace k případu budou podle ní až ve chvíli, kdy budou obviněni všichni zadržení.

Novináři by to překrucovali, nic neřeknu

Sám Rath se již pro média vyjádřil v tom smyslu, že je obětí policejní šikany a že jde o pokus likvidovat opozici. Policie pod vedením ministra Jana Kubiceho podle jeho názoru zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců.

Kubice ale nařčení odmítá. Podle jeho mluvčího Pavla Nováka je zcela vyloučeno, že by byla policejní akce jakkoliv zmanipulovaná. Je to naopak důkaz, že policie není v žádném područí.

Rath už vzkázal, že nehodlá případ komentovat, aby jeho reakce média nepřekroutila ve výmluvy a zvažuje rezignace na všechny funkce, aby nepoškozoval ČSSD v nadcházejících volbách.

Snad není policie manipulována

"Pokud ta situace bude opravdu vážná, jsem připraven jeho rozhodnutí a nabídku akceptovat," reagoval na to pro ČTK předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš a připomněl, že Rath patří mezi radikální odpůrce současné vlády a existuje podezření, že může jít o vyřizování účtů. "Budeme chtít od policie jasnou garanci, že nejde o politicky motivované zadržení," dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …