Doktor Macek. Vlepil Rathovi pohlavek a dnes mu vzkázal následující

15.05.2012 14:13

Před pár lety mu dal facku. Dnes pro ParlamentníListy.cz říká, že David Rath je ukázkou, jak člověk, když stoupá v politice nahoru, zblbne, je přesvědčený o své genialitě a věří, že jako polobohu se mu nemůže nic stát. Řeč je o někdejším vicepremiérovi ODS Miroslavu Mackovi. Ten věří, že politici se konečně dostávají do hledáčku a lidé se přestávají bát.

Doktor Macek. Vlepil Rathovi pohlavek a dnes mu vzkázal následující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek s manželkou Petrou

"Já samozřejmě znám vývoj té kauzy jenom tak, jak jej vydávají média. Co na to říct?" reagoval Miroslav Macek na dotaz ParlamentníchListů.cz. "Není zcela jasné, co přesně se děje. Nicméně na první pohled to vypadá, že policie a státní zastupitelství jsou si v tomto případě velice jisté. Protože kdyby tyto instituce šláply vedle, tak to už by byla nálož," myslí si někdejší politik.

Jsem polobůh, nemůže se mi nic stát

"Pokud se policie nemýlí, je v takovém případě David Rath klasickým příkladem člověka, který stoupá vzhůru v politice a myslí si, jak je geniální a tak z toho dříve nebo později zblbne. A pak už žije s takovým tím pocitem, já jsem vlastně polobůh, mně se nemůže nic stát," dodal Macek.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Ten věří, že například nedávno zveřejněné odposlechy lobbisty Romana Janouška s bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem, nebo soud s Vítem Bártou a nyní nově kauza Rath jsou prvními vlaštovkami, které naznačují, že politici už nebudou nedotknutelní a mimo kontrolu.

Politici se dostávají pod kontrolu

„Jsem o tom velmi přesvědčen. Jednak se vytváří nějaké prostředí, kdy policie si, abych tak řekl, více troufne. A pak je tu druhý moment a podle mě mnohem silnější. Technologie dnes už umožňuje to, aby každý úředník, který se s něčím takovým setká, má možnost podívat se, zkopírovat to, případně to dát novinářům... To znamená, lidé se přestávají bát - byť anonymně – upozorňovat na takové ty dotační zločiny a podobně," tvrdí Macek.

Na druhou stranu si Macek nemyslí, že by zatčení Ratha přineslo změnu ve smýšlení lidí: "Já už jsem dnes na internetu četl reakce příznivců sociální demokracie a Davida Ratha a tam je jeden hlavní a silný hlas: No to na něj ušili. To na něj modří ptáci udělali podraz a měli by je všechny pozavírat."

Lidi se nechají dál oblbovat

„Takže si myslím, že voliči se svými stranami nechají oblbovat dál. Navíc, pokud Rath zmizí z politiky, tak si myslím, že to sociální demokracii paradoxně pomůže a přinese jí to hlasy,“uzavřel Miroslav Macek.

Připomeňme, že Macek měl s Rathem velmi osobní spor, který skončil v loňském roce, kdy Nejvyšší soud rozhodl s konečnou platností ve sporu exministra Davida Ratha a bývalého vicepremiéra Miroslava Macka kvůli facce, kterou Macek Rathovi přišil. Macek se tak musel za záhlavec Rathovi omluvit a zaplatit mu stotisícové odškodné.

U zubařů dostal facana

Facku David Rath dostal na setkání se zubaři. Někdejší vicepremiér za ODS Miroslav Macek, který měl tehdy moderovat diskuzi, těsně před začátkem valné hromady oznámil, že si musí vyřídit jednu soukromou věc. A pak vlepil Rathovi pohlavek.

Ten byl odměnou za to, že Rath o Mackovi prohlásil, že jeho morálka se blíží nule, o čemž svědčí i to, že si svou ženu vzal pro peníze. "Víte, já ho znal ještě z doby, kdy chodil na každý večírek s jiným děvčetem... A najednou pak se oženil za ty miliony. Já mu to docela přeji. Někdo miluje duši, někdo miluje tělo, někdo miluje peníze," řekl tehdy Rath.

Za pohlavek chtěl milion

Rath Macka zažaloval a chtěl jej zkasírovat o milionové odškodné. Soud první instance mu však přiznal jen omluvu. V odvolání Rath zlevnil a nárokoval si jen dvě stě padesát tisíc korun. Finálně pak vysoudil zmíněných sto tisíc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …