Šok pro Ostravany. Byty si už nekoupí

16.05.2012 19:12

Privatizace obecných bytů v Ostravě končí. Řekl to náměstek primátora Ostravy Jiří Srba, který má na starosti odbor investiční, majetkový, stavebně správní a útvar hlavního architekta. V současné době už běží jen prodeje obecních bytů, které statutární město povolilo ještě v minulém roce. Další žádosti městských obvodů o prodej obecních bytů jsou zastaveny a zřejmě se prodávat nebudou vůbec.

Šok pro Ostravany. Byty si už nekoupí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Ostravu

Například v Ostravě Porubě, kde je situace v současné době kvůli prodeji bytů nejcitlivější, ostravský magistrát zastavil prodej celkem 25 bytových domů, o který obvodní radnice žádala.


Ostrava má v současné době v majetku 15 090 bytů, přitom v roce 1995 jich měla ještě 46 283. A celý současný bytový fond by město rádo zachovalo v podobě nájemných obecních bytů.


„Vloni si město nechalo zpracovat podrobné sociologické průzkumy, které zmapovaly nejenom počet a rozmístění bytového fondu, ale také dopady finanční krize na kriminalitu, bezdomovectví, intenzitu nezaměstnanosti a další faktory bydlení v jednotlivých obvodech Ostravy. A prognózy nám ukazují, že městu budou chybět především sociální nízkonákladové byty,“ řekl pro ParlamentniListy.cz náměstek Srba.


Podle jeho slov například do deseti let bude ve městě každý pátý Ostravan starší 65 let a tito lidé budou mít potíž finančně utáhnout provoz velkého třípokojového bytu. „Musíme však počítat také se zvyšováním jednočlenných domácností mladých lidí, lidí bez rodiny, samoživitelek, a podobně. Pokud nechceme, aby nám zejména mladí lidé utíkali z Ostravy a senioři neměli existenční problémy, musíme bytovou politiku opravdu aktivně řešit,“ řekl Srba.


Východiskem je třístupňové bydlení


Východiskem je podle něj vytvoření třístupňového bydlení. V bytech prvního stupně, kterých chce mít Ostrava zhruba tisíc, by měli dostat šanci lidé, kteří jsou sociálně nejslabší, kteří se ne vlastním přičiněním dostali na ulici ztrátou zaměstnání, rozpadem rodiny a podobně. „Tyto byty by měly sloužit na jejich adaptaci zpět do společnosti,“ řekl Srba. Ve druhém stupni by podle něj mělo být zhruba 5000 bytů, ve kterých by bydleli matky samoživitelky, senioři a další lidé sociálně slabí. „V těchto bytech bude to nejnižší nájemné. A abychom jej mohli zachovat, ve zbytku bytů, kde budou bydlet občané ekonomicky silnější, bude nájemné vyšší a tím budeme první dva stupně bytů dotovat,“ řekl Srba. Ideální by podle něj bylo, kdyby se z ostravských obecních bytů už neprodal ani jeden.


I když od ledna 2011 skončila regulace nájemného, v Ostravě se bydlení v obecních bytech nezdražovalo. Lidé za metr čtvereční pořád platí 43 až 60 korun.
Bez dobré spolupráce s městskými obvody to podle Srby nepůjde. Za příklad dával obvod Mariánské Hory a Hulváky, které mají v této chvíli 36 procent svého bytového fondu ještě v obecních bytech a další už prodávat nechtějí a Ostravu Jih, která má k dispozici ještě asi 6 tisíc obecních bytů. Opačná situace je ale například v Ostravě Porubě, kde si radnice chtěla původně ponechat jen 350 obecních bytů a zbytek měla v plánu rozprodat.


Obvody s obecními byty budou rozpočtově zvýhodněné


„Obvody, které budou mít obecní byty, chceme také rozpočtově zvýhodnit a tím jim trošku ekonomicky ulevit. Zejména velkým obvodům, které už mají málo obecných bytů, se to samozřejmě nelíbí,“ řekl Srba.


Uvedl však také co se děje s penězi za prodané obecné byty. „Za jeden prodaný byt je v současné době možné pořídit jednu čtvrtinu – jednu pětinu bytu nového. Ceny nových bytů jsou dnes neuvěřitelně vysoké a nám chybí byty pro seniory a samozřejmě startovací byty pro mladé,“ řekl Srba s tím, že jen opravy chodníků za finance získané z prodeje bytového fondu nestačí. Navíc to neřeší problémy, které lze očekávat v budoucnu.


„Když rozprodáme stávající bytový fond, podpoříme tím hypotéky a stavební spoření. Jenže lidé z nízkopříjmových skupin se nám na dlouhá desetiletí zadluží, nebudou peníze utrácet v Ostravě, ale budou je cpát jen do bydlení. A budou žít na hranici bídy. Navíc hrozí také to, že ty splátky na bydlení neunesou a o střechu nad hlavou pak stejně přijdou,“ uvedl náměstek další ostravského primátora Aleš Boháč.


Jasno v ostravské bytové politice bude už na podzim


Podle Srby by už v září letošního roku měl být dokončen dokument „Bytová politika města Ostravy na úrovni magistrátu a jednotlivých městských obvodů včetně rozboru financování,“ na kterém pracuje pracovní skupina složená se zástupců městských obvodů, vysokých škol a sociologů už od dubna loňského roku.


Dokument upřesní podle náměstka Srby počty nízkonákladového bydlení v jednotlivých obvodech a bude také diferencovat potřeby pro různé skupiny obyvatel, jakými jsou senioři, osamělé matky s dětmi, novomanželé, lidé nouzi atd.  Měl by také nastínit výhled nájemného s obvyklou neboli tržní výši nájemného. Některé obvody projeviy zájem odkoupit domy, ve kterých chtějí nízkonákladové bydlení vytvořit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …