Právník Transparency: Korupce nad demokracií nezvítězí. Snad

18.05.2012 22:18

Když se podle hosta Hyde Parku právníka Jana Spáčila, který pracuje i pro českou pobočku Transparency International, podíváme na některé aspekty, tak se spíš blížíme banánovým republikám než vyspělým západním demokraciím. Jan Spáčil přesto zůstává optimistou a věří, že situace u nás se obrací k lepšímu.

Právník Transparency: Korupce nad demokracií nezvítězí. Snad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zásadní problém podle Jana Spáčila není jen v zákonech, ale i v tom, jak jsou zákony vymáhány. Například změna v oblasti anonymních akcií podle hosta Hyde Parku žádný zázrak nepřinese.

„Problematické je především financování politických stran, chybí pořádný zákon o úřednících, jsem také všemi deseti pro majetková přiznání,“ vypočítává Spáčil.

Zákony u nás jsou, ale jejich kvalita pokulhává

Z jeho zkušenosti na různých panelových konferencích východoevropským bojovníkům s korupcí doporučují jejich západní kolegové, co se u nás má uzákonit. „A my z Východu jim říkáme, že to máme, jen se to nevymáhá, nebo je to neobratně formulované,“ stýská si Spáčil.

Podle něj by bylo ideální zavést dvě pravidla v oblasti toho, jak politické strany nakládají s financemi. „Zaprvé to jsou transparentní účty a plně průhledné financování politických stran. Strana bude muset prokazovat i svoje výdaje. I když to jde obejít, nesmíme na to rezignovat,“ věří Spáčil.

„Zadruhé to jsou limity ve výdajích na politické kampaně. Samozřejmě ovšem i to jde obejít,“ přiznává Spáčil. Přesto to podle něj smysl má, protože strany, které se to budou snažit obcházet, budou snadno odhaleny a může to být i zajímavou informací pro voliče.

Koupil za deset, prodal za tři sta. Za šikovné podnikatele půjdou sedět úředníci, kteří jim to dovolili

Zákon o úřednících by pak měl řešit klasický problém, kdy existuje nejeden šikovný podnikatel, který si může napsat jako motto „Koupil od státu za deset, prodal za 300“.

Trestného činu se v tomto případě prý dopustí úředník. „Když úředník poruší svou povinnost, tak je trestán i za nedbalost,“ vysvětluje Spáčil. Podle něj by zákon o úřednících měl na jednu stranu chránit byrokraty před aktuálním politickým počasím, na stranu druhou by měl na ně klást daleko větší odpovědnost.

„Často se stává, že někdo spáchá trestný čin a ty peníze ani nejdou jemu,“ upozorňuje na diletantismus řady úředníků Spáčil. Problém, který ovšem zůstává, je, že poškození – ať už stát, nebo jiní věřitelé, ze ztraceného majetku nevidí navrácenou ani korunu.

Na Facebooku v obrodu nevěří: Veřejné peníze se férově utrácet nebudou nikdy

Jan Spáčil je však stále optimistou. Věří, že situace se za poslední rok obrací k lepšímu. „Jsem optimista a doufám, že demokratický systém je schopen tu korupci řešit. Ten problém je ovšem obrovský,“ odpovídá Jan Spáčil na otázku, zda už korupce není příliš prorostlá celým naším politickým systémem.

Přestože na Facebooku Hyde Parku většina fanoušků stojí spíš za názorem, který lakonicky vyjádřil jeden z nich: „Veřejné peníze se férově utrácet nebudou nikdy." Šedesát procent hlasujících divákjů dalo Janu Spáčilovi kladné hodnocení a třeba i jeho optimismus sdílí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…