Výhrůžky Rathově ženě a situace jeho milenky. Hovoří ochránce Rathové

22.05.2012 14:29

Právník František Šejnost, který je zmocněncem rodiny Davida Ratha, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sdělil, že je na něj vyvíjen politický nátlak, aby se neangažoval v kauze středočeského exhejtmana. Dva muži jej kvůli tomu v pondělí večer dokonce napadli. Redakce s Šejnostem hovořila ještě předtím, než Eva Rathová v odpoledních hodinách oznámila, že s ním končí spolupráci.

Výhrůžky Rathově ženě a situace jeho milenky. Hovoří ochránce Rathové
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Šejnost v kauze nevystupuje jako obhájce, neboť má pozastavenou licenci kvůli vlastním obviněním. Proto vystupuje pouze jako „zmocněnec“, který má Rathovi a jeho rodině radit jednak v otázkách mediálního vystupování a jednak v problematice vazebního stíhání, se kterým má vlastní nedávnou zkušenost.

Podle Šejnosta bude Rath maximálně využívat možností návštěv. Právník tvrdí, že poslanec splňuje podmínky pro mimořádné návštěvy z rodinných důvodů, díky čemuž by bylo možné, aby ho blízcí navštěvovali na 1,5 hodiny týdně.

Nyní se prý řeší, zda za ním má do vazby chodit i jeho syn Daniel. Jeho matka ho chce nechat vyšetřit a poté rozhodnout, zda je vhodné, aby otce navštěvoval. Snaží se mu prý vysvětlit, jaká je situace jeho otce. Daniel od pondělí zase chodí do školy, kde se setkal s negativními reakcemi (jak uvedla některá média), spíše ho však spolužáci podporují.

Stejnou podporu prý vyjadřují Evě Rathové její pacienti. V její e-mailové schránce se však podle zmocněnce objevily výhrůžky.

Davida Ratha by měla ve vazbě navštěvovat i jeho druhá partnerka Renata Horká. S Evou Rathovou ani obhájcovským týmem ale prý příliš nekomunikuje. „Navíc u ní je ten styk složitější, protože je možné, že bude zařazena do okruhu podezřelých. V tom případě by samozřejmě musela každou její návštěvu povolovat státní zástupkyně.“

Pět minut do mě kopali, pak přiznali barvu

Jak Šejnost sdělil pro ParlamentníListy.cz, v poslední době sílí útoky na celý Rathův tým. V pondělí večer byl společně s Evou Rathovou napaden v kladenské restauraci. Tam domlouvali podmínky spolupráce, když do restaurace vstoupili dva muži (server IDNES.cz citoval jeho slova, že se jednalo o „dva potetované darebáky s hákovými kříži“), kteří jak Šejnosta, tak Rathovou verbálně napadli. Snažili se přimět právníka, aby dal od Rathovy kauzy ruce pryč a totéž doporučil jeho advokátovi. „Vyvíjeli na mě nátlak, ať toho nechám,“ uvedl.

Následně Šejnost podle svého líčení vyšel z restaurace, aby zavolal policii. Muži však šli za ním, na náměstí jej napadli, povalili na zem, kde do něj mlátili a kopali. Právník se snažil bránit, ale údajně to bylo beznadějné. Asi po pěti minutách toho muži zanechali a stejně jako napadený právník se vrátili do restaurace. Tam mu prý přiznali, že na tuto akci byli najati a že se jedná o politickou objednávku. „Potvrdili mi, že je tam politický zájem, abych zmizel z pozice mluvčího,“ tvrdí zmocněnec. Poté restauraci opustili a za 10- 15 minut odešli i Šejnost s Rathovou. Proto neví, jestli poté policie na jeho volání přijela, nebo ne.    

Celému incidentu přihlížela MUDr. Rathová, která prý byla šokována. Během noci a úterního dopoledne mu zaslala několik zpráv, prokazujících silné rozrušení. Podle Šejnosty nyní zvažuje, zda se znovu úplně neuzavřít před veřejností a nepřestat komunikovat s médii.  On sám ji prý navrhl, aby si najala policejní nebo soukromou ochranku.

V případu se prý však nehodlá zastavit. Po poledni jmenoval novou právničku, známou aktivistku Kláru Samkovou. Podle serveru IDNES.cz by tým měl doplnit i právník Roman Jelínek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…