Seznam Rathových hříchů je delší. ČSSD o nich prý věděla

25.05.2012 16:16

Europoslance, člena regionální rady středočeské ODS a bývalého starostu středočeské obce Lysá nad Labem Hynka Fajmona korupční aféra středočeského hejtmana Davida Ratha příliš nepřekvapila. Podle Fajmona, který se stále zajímá o komunální a regionální politiku, se Rath při svém působení v hejtmanské funkci často pohyboval na hraně zákona a zneužíval svých pravomocí. Středočeská ČSSD má za to odpovědnost, protože to, že Rath dělá věci nestandardně, věděla, a přesto mu to umožnila a nic proti tomu nedělala.

Seznam Rathových hříchů je delší. ČSSD o nich prý věděla
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath a Richard Dolejš

„Mně ta situace s tou korupční aférou příliš nepřekvapila. Spíše jsem to považoval za nějaký výsledek jeho dlouhodobého fungování. David Rath ve funkci hejtmana Středočeského kraje působil velmi nestandardně, a to i ve srovnání se všemi ostatními hejtmany za ČSSD,“ řekl ParlamentnímListům.cz Fajmon.

Gubernátor: Máte starostu z ODS? Městu nepodepíšu dotaci

A uvedl několik příkladů, kdy se měl David Rath chovat nestandardně. Šlo podle něho především o rozdělování dotací z fondů EU, ale i z krajského rozpočtu pro jednotlivá města a obce. „Pravidelně a systematicky házel klacky pod nohy těm městům a obcím, které měly ve svém čele starostu z ODS nebo nějaké jiné strany, než je ČSSD. To dělal naprosto záměrně, cílevědomě například v případě Mladé Boleslavi, v případě Slaného či Kladna, ale i dalších obcí v kraji,“ připomíná Fajmon.

Jako poslanec Evropského parlamentu musel Fajmon jednu věc pomáhat řešit v Bruselu: „Na základě stížnosti starosty města Slané jsem několikrát interpeloval Evropskou komisi. Město mělo obdržet eurodotaci z regionálního operačního programu, splnilo všechny náležitosti, ale hejtman přidělení dotace blokoval. Nemocnice ve Slaném řádně splnila podmínky a měla dostat dotaci ve výši asi 35 milionů korun, ale on jako předseda Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy rok a půl odmítal tuto dotaci podepsat a tím blokoval realizaci té akce. Já jsem interpeloval Evropskou komisi a té se podařilo donutit Ratha, aby to podepsal, tím, že pohrozila, že zastaví čerpání celého toho programu.“

Rathovo letiště?

Podobných věcí se podle Fajmona dělo ve středních Čechách hodně. Připomíná osud bývalého vojenského letiště Boží dar v Milovicích v okrese Nymburk. To bylo ze státu převedeno do majetku Středočeského kraje.

„Středočeský kraj pod vedením Davida Ratha tuto rozsáhlou nemovitost v rozloze několika set hektarů včetně několika set domů a padesáti úlů pro stíhačky pronajal na dobu dvaceti let neprůhledné firmě, o které se říká, že je vlastněná právě samotným Rathem. Krajská rada to pronajala tímto způsobem na dobu dvaceti let, aby se vyhnula schválení v zastupitelstvu. Pronájmy schvaluje rada, prodeje zastupitelstvo. Aby dosáhli, aby Rath a jeho lidé měli tuto nemovitost pod kontrolou na tuto velmi dlouhou dobu, navíc s možností dalšího dvacetiletého prodloužení, schválila to krajská rada tímto způsobem. Majetek tam zatím chátrá a nic se s tím nedělá. Je otázka, co bude dál,“ poznamenal Fajmon, který je předsedou oblastního sdružení ODS v okrese Nymburk.

Podle Fajmona Rath dělal například nepříjemnosti i městu Mladá Boleslav, kde je primátorem Raduan Nwelati z ODS, který je kandidátem ODS na hejtmana. „Pokud jde o Mladou Boleslav, tak hejtman dělal vše možné, aby zdržoval proplácení právoplatně přidělovaných dotací. To se týkalo například dotací na modernizované autobusy MHD a také rekonstrukce centrálního náměstí“.

Systém krajských nemocnic

Na hraně zákona fungoval podle Fajmona systém krajských nemocnic a přerozdělování dotací na jejich fungování.

„Rath předělal celý regionální operační program. Dokud na kraji vládla ODS do roku 2008, tak hlavní prioritou mělo být použití peněz z fondů EU na rekonstrukci silniční sítě v rámci kraje, která je nejrozsáhlejší ze všech krajů a je v zoufalém stavu. Rath tuto prioritu zrušil a jako prioritu prosadil rekonstrukci nemocnic a v rámci nemocniční sítě preferoval záměrně a systematicky jen ty nemocnice, které byly pod jeho kontrolou. To znamená ty krajské. To, že upřednostňoval nemocnice krajské, vzbudilo reakce u ostatních typů nemocnic, tedy městských, například zrovna městské nemocnice ve Slaném či soukromých, což se týkalo třeba nemocnice v Hořovicích. Tyto nemocnice on záměrně odřezával od dotací tím, že jejich přidělení zdržoval a dělal administrativní problémy. Majitel hořovické nemocnice podal stížnost k Evropské komisi, která se stále řeší. Stěžují si i provozovatelé nemocnice v Brandýse nad Labem,“ řekl Fajmon ParlamentnímListům.cz.  

Podle Fajmona korupce, která se nyní prošetřuje, vznikla v rámci krajem a Rathem ovládaných nemocnic: „On krajské nemocnice sdružil pod jednu střechu, vytvořil jednu střechovou akciovku, která měla být řídící společnost vůči jednotlivým nemocničním subjektům. Tuto akciovou společnost odmítl obchodní soud zaregistrovat. Tato organizace dva roky fungovala, on přes ní ty nemocnice ovládal a řídil, ačkoli obchodní soud tuto společnost vůbec nezapsal do rejstříku. Čili celé to hospodaření po dobu dvou let celého krajského zdravotnictví je de facto právně velmi pochybné a na vodě. Na to celou dobu ODS poukazovala v zastupitelstvu, ale média to příliš nezajímalo a Rath se s opozicí nebavil.“

Středočeská ČSSD je spoluviník. Držela hubu a krok

Podle Fajmona existoval ve Středočeském kraji za Ratha specifický politický systém: „My, když jsme se bavili s několika sociálními demokraty v kraji, tak oni říkali věc, která se mi zdála velmi legrační a pravdivá. Oni říkali, že v kraji vládne sám Rath, měkkou opozicí je ČSSD a tvrdá opozice je ODS. On fakticky nepouštěl k rozhodování ani moc ty zastupitele z ČSSD a náměstky a rozhodoval si to autokraticky sám. To při takové koncentraci moci mu přerostlo přes hlavu a asi získal pocit absolutní beztrestnosti a nakonec to dopadlo, jak to dopadlo.“

Přesto si Fajmon myslí, že politici středočeské ČSSD odpovědnost za Ratha nesou, protože ho drželi u moci a nic proti němu nepodnikli: „Politická odpovědnost za kauzu Davida Ratha lpí na celé středočeské ČSSD. Oni mu umožnili, aby dělal to, co dělal. Oni celou dobu mlčeli. Oni o tom, že používá praktiky tohoto typu, věděli celou dobu a kryli je, mlčeli k tomu. Já když jsem tu jednu věc interpeloval a mluvil jsem o tom s českým komisařem, tak mi říkal, že to vůbec nechápe a že nikde jinde v jiných krajích, které mají také hejtmany z ČSSD, se takové věci jako u Ratha neděly. Středočeská ČSSD má na tom svůj díl viny, že mu toto umožnila.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …