Šťastný Rath při balení peněz do krabice: Hezký penízky, žluťoučký

31.05.2012 8:04

David Rath a Kateřina Pancová si poslední počítání peněz před svým zatčením skutečně užívali. Rozplývali se při tom nad „hezkými, lesklými penízky“, které by mohli mít místo štosů bankovek a uvažovali, kam hotovost schovat. Pancová zabrousila i do literatury a svěřila se, že by chtěla být jako car Nikolaj.

Šťastný Rath při balení peněz do krabice: Hezký penízky, žluťoučký
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rathovi obhájci včera namítali, že zatčený poslanec si jasně vzpomíná, že v domě Pancové zazněly věty, které dokazují jeho nevinu. Podle nich bylo z odposlechy manipulováno a jsou v nich vynechány celé pasáže, svědčící o Rathově nevině. Trvají na původní verzi, že hejtman si myslel, že v krabici dostává víno.Zároveň upozorňují, že případ může vzhledem k mnoha nejasnostem mít politické pozadí, což pro Parlamentnilisty.cz naznačil i právník Zdeněk Koudelka.

Přepis rozhovoru mezi Davidem Rathem, ředitelkoou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou a jejím druhem Petrem Kottem, proběhlý v domě Pancové těsně před zatčením, zveřejnil deník Právo. A vyznívají poměrně jednoznačně.

Přepis v Právu začíná povzdechem Pancové „Já bych taky chtěla mít i takový hezký penízky.“ Rath jí následně přitaká: „Takový hezký penízky. Lesklý, takový žlutě, žlutě pěkný. Takový hezký, takový žluťoučký,“ rozněžňuje se David Rath. Možná právě pro tuto pasáž použil poslanec Radek John (který se s odposlechy seznámil při jednání Mandátového a imunitního výboru Sněmovny) výraz, že se bývalý středočeský hejtman „rochnil“.

Do kapsičky, na zlý časy

Pancová však pokračuje praktičtěji: „Nekazí se to, neplesniví. Můžeš je schovat dobře.“ „No přesně“, souhlasil Rath a následoval smích, nejspíš podobný tomu, jakým byl David Rath znám i v Poslanecké sněmovně.  „Jenom je někam schovat,“ uvažovala Pancová. „Kam, do kapsičky?“ navrhoval poslanec. „Do kapsičky, abych měla na zlý časy,“ souhlasila Pancová a oba se opět rozesmáli.

„To bych byla jako ten car Nikolaj,“ rozpomněla se Pancová na četbu. „Přece po nich stříleli a voni vůbec neumírali, protože byli všude vobložený tím zlatem a těma diamantama,“ vyprávěla Rathovi. „Voni si mysleli, že je ochraňuje Bůh a měli na sobě zlato, přece. To jsi nečet?“

Když hejtman přiznal nedostatek v četbě, pokračovala v popisu: „Voni  do nich stříleli a teďkon voni se jako furt žili, a teď ty rudoarmějci z toho byli už úplně běsný, protože říkali: co se děje, co se děje, ten car je opravdu asi vod Boha. A pak teprve jako zjistili, že byli vyvložkovaný zlatem.

Nechoď tam, je tam zima!

Poté debata pokračovala i s partnerem Pancové Petrem Kottem. Na odchodu z horní místnosti Pancová Rathovi říká: „Tady máš ještě tu tašku“ a Rath ji prosí, aby mu krabici ještě jednou přelepila. „Neboj, zabal to,“ říká mu Pancová a nabízí hejtmanovi ještě jedno pivo. „Já budu muset právě vyrazit, protože pak ještě za mnou přijede jeden člověk,“ odmítá hejtman.

Podle středeční MF DNES byl tímto člověkem bývalý poslanec ČSSD Michal Pohanka, který v roce 2007 jako přeběhlík podpořil Topolánkovu vládu. Někdejší blízký spolupracovník Davida Ratha však pro MF DNES odmítl, že by byl jakkoliv zapojen do jeho korupční kauzy. Za hejtmanem prý jel do jeho domu v Hostivici jako pacient. "Pan Rath byl mým lékařem a ten den jsem u něj měl domluvenou kontrolu ohledně tlaku," říká.

Následně se obrací na Kotta s dotazem „ech, tak co, Petře?“ „No, na to znám takovou odpověď,“ reaguje bývalý poslanec. „Je to na hovno, to říkala moje sestřička,“ vstupuje do rozhovoru Pancová. Poté se podle Práva až do Rathova odchodu všichni tři nezávazně baví.

„V pátek se určitě uvidíme u Vás,“ loučí se Rath. Pancová souhlasí, a hejtman pokračuje: „Ale v sobotu se domluvíme ještě, zatím platí, že by jsi mě ty vyzvedla.“ „Ve čtvrt na devět,“ navrhuje Pancová.

Následně se všichni tři loučí a Pancová Rathovi říká: „Ježiš, tam je zima. Nechoď tam.“ Asi po dvou minutách si s Kottem všimnou, že se před domem něco děje. Kott následně říká: „URNA. Nic nedělej!“ „Tak jsme v prdeli,“ vypadne z Pancové a pro jistotu toto konstatování ještě jednou zopakuje. „V klidu, v klidu,“ uklidňuje ředitelku kladenské nemocnice její partner. Ta si však stále trvá na svém, načež i Kott připouští její hodnocení. „No jo,no.“ „Buď v klidu, buď v klidu,“ vyzývá jí znovu.

Zde deník Právo svůj přepis odposlechů končí. Za několik minut budou muset do zimy i Kott s Pancovou.     


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …