Paggio a Filip si v televizi notovali. Parkanová musí být vydána

19.06.2012 22:41

Vojtech Filip a Viktor Paggio si padli v Událostech, komentářích takměř kolem ramen. Oba shodně budou hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové. Nechovala se s péčí řádného hospodáře, řekl Filip. A neměla přehled o dění na ministerstvu, dodal Paggio. Verzi firmy Omnipol, která tvrdí, že vlastně k ničemu špatnému při nákupu letadel CASA nedošlo, tak ani jeden z diskutujících v ČT příliš nevěřil.

Paggio a Filip si v televizi notovali. Parkanová musí být vydána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Společnost Omnipol, která zprostředkovala armádě nákup letadel CASA, vyrazila do protiútoku. Odmítla, že by zakázka za tři a půl miliardy korun byla předražená. Právě k takovému závěru došla firma, která vypracovala znalecký posudek pro policii.Podle posudku bylo možné ušetřit až 650 milionů korun. Omnipol jej ale označuje za zavádějící. A tvrdí, že marže pro firmu byla pouhých 80 miliónů korun.

„I tak je to vysoká marže, ale úměrná. Otázkou je ta věrohodnost zbylých 600 miliónů. Je důležité rozkrýt, co byla částka za letadlo, co bylo marží,“ je přesvědčený býválý náčelník generálního štábu Jaroslav Šedivý.

Podle něj je relevantní se ptát, proč Portugalci měli základní verzi letounu CASA o polovinu levnější jak Česká republika. „ My jsme zaplatili vývoj a implementaci systémů, které jsme si nechali vyrobit. Ty nadstandardní systémy přitom vykazovaly řadu poruch,“ upozorňuje Šedivý.

Buď CASA nebo nic

Podle něj tak čeští vojáci kývli na nákup letounů CASA z důvodu, že byli postaveni před jednoduchou otázku: Buď CASA, nebo nic. „To pak vojáci těžko odmítnou,“ vysvětluje Šedivý, podle kterého jsou letadla CASA nepříliš potřebná.

Poslanec za platformu Karolíny Peake lidem Viktor Paggio jepřesvědčený, že otázka stojí především na tom, zda se dá určit cena letadla CASA. „Omnipol tvrdí, že nedá, já myslím, že dá. Také mě zajímá, jaká vlastně je,“ podotýká Paggio.

Filip: Proč se to kupovalo o dva roky dříve?

Předseda KSČM Vojtěch Filip navíc vypočítává další nezodpovězené otázky: „Je potřeba vědět proč se ta letadla kupovala o dva roky dříve, než byla potřeba, proč se předčasně ukončovala jiná funkční letadla a proč to odsouhlasila vláda v demisi a proč byly koupeny letouny CASA, když byl původní požadavek koncipován na jiná letadla.“

S tím, že když o tak velikém obchodu rozhodne vláda v demisi, tak to může vzbuzovat jisté pochybnosti, souhlasí i Viktor Paggio. „Obecně jsem pro vydání Vlasty Parkanové, ale počkám si na to, k tomu řekne mandátový a imunitní výbor,“ vysílá signál Paggio.

Pro vydání někdejší ministryně obrany je i Vojtěch Filip. „Vlasta Parkanová se nechovala s péčí řádného hospodáře,“ má jasno komunistický předseda.

A Viktor Paggio si přisazuje: „Ministr by měl být odpovědný za to, co se dělo v jeho úřadě a měl by o tom mít přehled.“ Oba diskutující tak v pořadu našli vzácnou shodu a společně i zakroutili hlavami nad vyjádřením Miroslava Kalouska o honu na čarodějnice a politických procesech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…