Bývalé starostce na Břeclavsku hrozí vězení. Starosta prozradil více

18.08.2012 18:27

Bývalé starostce Moravské Nové Vsi Janě Krutákové hrozí až tři roky vězení za zneužití pravomocného činitele a špatné hospodaření. Současný starosta Marek Košut upozornil na nevýhodné smlouvy, které Krutáková ještě ve své funkci podepsala. Média se tímto případem zabývají již několik týdnů. Starosta Košut se rozhodl pro ParlamentníListy.cz některé informace o případu uvést na pravou míru.

Bývalé starostce na Břeclavsku hrozí vězení. Starosta prozradil více
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Jana Krutáková působila jako místarostka v Moravské Nové Vsi v letech 1998-2002. Následně zde pracovala jako starostka až do roku 2010. V tomto období podepsala nevýhodné smlouvy pro výstavbu sluneční elektrárny na obecních pozemcích. V současné době je případ vyšetřován břeclavskou policií. Nynější starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut pro Parlamentnílisty.cz uvedl: “V této kauze bylo již napsáno mnoho, proto mohou být některé informace zkresleny, rád bych je uvedl na pravou míru. V době působení bývalé starostky Krutákové, došlo k podepsání její osobou smlouvy, která se týkala výstavby sluneční elektrárny. Tato smlouva je na první pohled nevýhodná. Moravská Nová Ves by mohla požadovat za pronájem obecního pozemku několinásobně víc. Odhaduji, že škoda může být až sedm miliónů korun,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Košut.

Podle starosty Košuta se nedá situace těžko vysvětlit jinak než, že se jedná o podvod.: “Každá taková smlouva musí projít určitým kolečkem ke schválení. Například je nutné, aby byla také schválena radními. V tomto případě se tak nestalo. Tehdejší starostka smlouvu podepsala zcela sama. Nevím, jak si to vysvětlit jinak než, že se jednalo o úmysl. Člověk jako ona je velmi zkušený na poli komunální politiky a je podezřelé, že by udělal takovou školáckou chybu zrovna u této smlouvy, která je navíc tak nevýhodná. Budu ovšem doufat, že nám to paní Krutáková vysvětlí,“ uvedl pro ParlamementníListy.cz Košut.

Bývalá starostka Krutáková kandidovala do parlamentních voleb

Pokud se případ dostane k soudu, hrozí Krutákové až tři roky vězení. Ona sama se cítí být nevinna, ale odmítá se médiím k případu zatím vyjadřovat. Parlametnílisty.cz se ji snažily kontaktovat, nicméně bývalá starostka dlouhodobě nebrala redakci telefon.

Podle Košuta je případ právně komplikovaný: “Původním povoláním jsem právník, a proto celou situaci mohu posoudit také z odborného hlediska. Smlouva s elektrárnou je zcela jistě nevýhodná. Otázkou je, co se bude dít dál. Ta elektrárna je již postavena a několik let funguje. Jedná se o složitý právnický problém.“ Košut situaci ale také hodnotí jako současný starosta:  “Nemohu přihlížet k tomu, aby taková nevýhodná smlouva s elektrárnou vůbec existovala. Nedokážu si představit, jak bych to po volbách případně někomu zdůvodňoval,“ uvedl pro Parlamentnílisty.cz Košut.

Krutáková se angažuje i nadále v politice: “Pokud je mi známo, paní Krutáková kandidovala v posledních parlamentních volbách za TOP 09 a to na velmi dobré pozici. Do parlamentu by se tehdy dostala, kdyby ji jiný politik nepřeskočil preferenčními hlasy,“ upozornil Parlametnílisty.cz Košut.

Radní v městysu na Břeclavsku se rozhodli připojit k trestnímu oznámení s požadavkem náhrady škody.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …