Únosy, mučení, miliardové podvody. Děsivý byznys "lihového kmotra"

30.04.2013 16:40

Pořad České televize Reportéři ČT odvysílal dosud nezveřejněné stránky byznysu "lihového kmotra" Radka Březiny, který je za nelegální obchod pančovaného a smrtícího alkoholu dosud ve vazbě. Jenže pořad neodhaloval jen praktiky kolem samotného pančování alkoholu, šel i do minulosti Březiny, v níž se objevují nejenom další podvody v řádu miliard korun, ale i únosy, vydírání a mučení.

Únosy, mučení, miliardové podvody. Děsivý byznys "lihového kmotra"
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Česká televize se po dvou reportážích opět vrátila k nelegálním kšeftům s lihem, které řídil zlínský kmotr Radek Březina. Ten je už půl roku ve vazbě a policie ho obvinila za daňové úniky přesahující půl miliardy korun. Jenže televize přinesla nyní cosi nového, vypovídajícího o tom, kdo to vlastně Březina je – bezskrupulózní podnikatel, který je schopen kvůli penězům jít až do praktik, které jsou známé spíše z filmů.

„Policie ale zatím tápe, pokud jde o vyšetřování zřejmě daleko závažnějších zločinů, které jsou s Březinou spojovány. Podle svědků jde o brutální mučení, které připomíná výslechy z padesátých let. Oběti týrání pak poprvé před kamerou promluvily o mučení, týrání hladem či elektrickým proudem a o přikování některých svědků řetězy k pneumatice,“ uvedla televize v úvodu reportáže, kde zmínila nejen začátky podnikání Březiny, ale zveřejnila i dva případy, kvůli nimž se mohl ocitnout lihový kmotr na dlouho ve vězení. Jenže tam neskončil.

Březina podle televize svůj byznys započal již v první polovině devadesátých let. Tehdy se mu podařilo "urvat" obchody s lihem, které vyráběly autokosmetiku, a to v průmyslovém areálu na Zlínsku. K výrobě autokosmetiky pak podle Reportérů využíval Březina svou rodinnou firmu Q-Alnez, kde podnikal nejenom jeho otec Vladimír, ale i jeho bratr Tomáš. Březina ovšem navíc pro tento svůj byznys ovládl i ostravskou likérku Daněk, kde sice policie později objevila nelegálně vyrobené lihoviny, jenže kriminalistům se Březinovi nepodařilo nic dokázat, neboť zakryl své podnikání neprůhledným pavoukem různých firem a spletencem jejich majetkových vztahů.

V areálu Likérky Daněk si navíc zřídila svou společnost také firma Moravia Chem specializující se na výrobu nejrůznějších přípravků z lihu. Reportéři ČT k tomu zjistili, že obě firmy mezi sebou čile podnikaly; Radek Březina mezi nimi dokonce vybudoval podzemní potrubí a tím pak přečerpával denaturovaný líh z likérky, v němž ale byly nepoživatelné chemické příměsi, na druhou stranu.

Podstata podvodu je v osobození spotřební daně

„Z tohoto lihu se ale nedá vyrábět alkohol, proto ani není tento líh zatížen spotřební daní, v čemž je podstata podvodu,“ připomněl pak pořad, kde na kameru ve tmě, aby nebyl k poznání, bývalý spolupracovník Březiny vypověděl, jak se v prostorách někdejší likérky Daněk z nepoživatelné příměsi lihu chemickým procesem odstraňovaly příměsi a pak to vše šlo zpátky potrubím, kde se to naplnilo do speciálních nádob. Ty se pak naložili na kamion a odvezly se pryč.

„Na každém vyrobeném lihu pak Březina podvedl stát na spotřební dani o 195 korun,“ zmínila reportáž. Podle svědka a někdejšího spolupracovníka Březiny tato výroba fungovala rok až dva. „Každý den tak od firmy Moravia Chem putovaly dva až tři kamiony,“ připomněl svědek. Podle televize se do kamionu vejde asi třicet tisíc litrů a Březina tak na úkor státu mohl za tu dobu vydělat až dvě miliardy korun. Jenže jak televize zjistila, celní úřady za tuto výrobu lihu Březinu nikdy nestíhaly a ani nestíhají, neboť o ní nevěděly.

Uvařil se v jímce

Bývalý spolupracovník Březiny pak přinesl pro pořad další svědectví, v němž jde ale už o smrt dělníka Leoše Janáčka, který pracoval v bývalé likérce Daněk. Janáček se totiž před Vánoci 1999 utopil v kondenzační jímce umístěné v likérce, kde se navíc i uvařil.

„Když jsme ho vytáhli, měl zuby stažené u sebe, kůže se mu odlupovala, nebyl to hezký pohled. Nemohli jsme pro něj už nic udělat,“ řekl svědek. Podle něj byl Janáček zaměstnancem rodinné firmy Q-Alnez, ovšem Březina úmrtí oznámil policii až o 24 hodin později. Nejprve totiž v areálu zametal stopy po nelegální výrobě lihu. Policisté ale výpovědi Březiny o nešťastné události prý tehdy uvěřili a nezjistili nakonec ani tak, že se v likérce vyrábí líh a v jímce, kde se Janáček utopil, se ochlazuje denaturovaný líh. Březina posléze dostal od úřadu bezpečnosti práce jen pokutu sto tisíc korun.

Druhá část reportáže pak dopodrobna vylíčila dva únosy. K tomu prvnímu promluvil přímo svědek Michal J., jehož údajně týral přímo Březina.

Polili mne vodou a pouštěli do mne elektrický proud

„Březina chtěl vědět, kdo ho ve firmě okrádá. Spoutali mne, odvedli do sklepa, zalepili oči a pouštěli do mne elektrický proud elektrickým paralyzérem. Polili mne i vodou, aby síla elektrického výboje byla silnější. Nemohl jsem se pak udržet ani na nohách,“ vypověděl se zakrytou tváří svědek. Policie ani podle jeho slov nic nevyšetřila, i když rodina jeho zmizení kriminalistům ohlásila.

Policisté ale prý ví o dalších sedmi lidech, kteří údajně byli Březinou uneseni, ale on sám nikdy potrestán nebyl. Jenže tito lidé o svých příbězích nechtějí veřejně hovořit. Výjimkou je pak případ z roku 1997, kdy byl tehdy jednadvacetiletý Ondřej Hlavizňa unesen a mučen, a to jen proto, aby z jeho otce Otakara Hlavizni Březina dostal miliony, které mu prý Hlavizňa dlužil.

Podle zjištění televize byli únosci čtyři - Marek Glück, Ivan Buchta, Březinův bratr Tomáš a jeho švagr Ladislav Kudlej. Policie ale údajně proti nim neměla žádné důkazy.

Podmínky jak v koncentráku. Kvůli dluhům otce

Sám Ondřej Hlavizňa ale o svém únosu a týrání vypovídal na kameru. Podle něj ho čtveřice zmiňovaných mužů devět měsíců držela na rozpadlém statku, kde ho mučili kvůli otci. Státní zástupce pak na kameru praktiky kolem mučení označil slovy „jako v koncentračním táboře“.

Radek Březina mezitím vyjednával s otcem a matku mučeného Ondřeje donutili, aby nevypovídala kriminalistům o tom, kdo ji s pistolí doma přepadl, než Ondřeje unesli. "Vše pak vedlo ke změně výpovědi a propuštění násilníka z vězení," připomněla reportáž. Proti samotnému Březinovi pak byla změněna výpověď natolik, že byl obvinění úplně zproštěn.

„Po celou tu dobu devíti měsíců jsem neviděl denní světlo,“ vypověděl na kameru Hlavizňa, který v otřesných podmínkách žil 268 dní. Osvobodila jej prý policejní zásahovka a to až na výpověď švagra Březiny Ladislava Kudleje, jenž nevydržel napětí a vše vypověděl dobrovolně na policii.

„Viděl jsem, jak ten, co mne tam držel v kukle, tak poté, jak policie na něj mířila brokovnicí, se rozbrečel. To bylo pro mne zadostiučinění,“ vypověděl Ondřej Hlavizňa.

Lékaři: Takto zuboženého člověka jsme ještě neviděli

„Já jsem se s takovým případem nikdy nesetkal, a myslím, že dosud ani na našem území nebyl vyšetřován,“ podotkl k tomu státní zástupce. A nejenom on - podle lékařské zprávy byl Hlavizňa po mučení a dlouhém věznění v katastrofickém zdravotním stavu a ani lékaři prý nikdy tak zuboženého člověka neviděli.

„Měl zadřenou špínu na hlavě, zanícené rány na nohách od zařízlého řetězu, atrofii svalů, v místnosti byl silný zápach čpavku a výkalů. Tak zuboženého člověka jsme nikdy neviděli,“ znělo údajně v lékařské zprávě.

Všichni čtyři únosci byli okamžitě uvaleni do vazby, jenže šetření se pak následně zamotalo a prý vyšetřující policista byl sám zadržen kvůli obchodu s drogami. Když ale šel spis jinému policistovi na stůl, prý se z něj cestou ztratilo několik důkazů, především pak dokument o osvobození Hlavizni na statku. Nakonec byl Březina a další tři obžalovaní z únosu krajským soudem v Brně osvobozeni.

Soudkyně: Musím zavřít oči a zprostit je obvinění

„Byli tady asi svědci podplaceni, možná byli podplaceni i policisté. A to já tady musím zavřít oči! Musela jsem vyhlásit zprošťující rozsudek, nebyl dostatek důkazů a navíc padalo podezření na tu druhou stranu, jak vyplývalo z výpovědí svědků,“ reagovala pro televizi překvapivě na svůj vlastní zprošťující rozsudek soudkyně Krajského soudu v Brně Hana Zoubková. Naznačovala přitom, že prý unesení svého vlastního syna naplánoval otec Otakar Hlavizňa.

Státní zástupce se sice prý proti zprošťujícímu rozsudku odvolal, ovšem kauza se již nikdy před soudem neprojednávala. Žalobcům totiž chyběly důkazy, navíc jedna zřejmě uplacená falešná svědkyně nechtěla změnit výpověď.

Sám Otakar Hlavizňa si chtěl kvůli únosu syna s Březinou vyřídit účty u soudu, ale podle konstatování televize zemřel dříve, než se tak mohlo stát.

Likérka Drak a zazděný sklad se 600 tisíci litry

Připomeňme, že zlínský podnikatel Radek Březina patří mezi vlivné postavy obchodu s lihem na východě republiky. Jeho jméno se pojí se starým podezřením na nelegální výrobu alkoholu ze směsi do ostřikovačů, podnikatel údajně stojí i za aktivitami likérky Drak, a mohl by tak vyjasnit situaci kolem celé metanolové aféry, jež v Česku vypukla loni v září se sérií otrav pančovaným alkoholem.

S Březinou se také pojí případ skladu, který loni v prosinci objevili policisté ve Stojčíně na Pelhřimovsku, kde našli 1,2 milionu litrů nelegálního lihu. Alkohol tehdy objevili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v bývalé cihelně. Podle mluvčího útvaru Pavla Hantáka by stát přišel na daních o 330 milionů korun. Na konci října navíc v souvislosti s Březinou odhalila policie ve Valašském Meziříčí zazděný sklad se 600 tisíci litry čistého lihu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …