Byl proti americkému radaru. Teď chce "sejmout" Kalouska a další topkaře

29.05.2012 20:16

Jan Májíček z hnutí ProAlt se během několika měsíců vypracoval na mluvčího platformy Stop Vládě. V ní jeho ProAlt působí spolu s odbory a občanskými iniciativami.

Byl proti americkému radaru. Teď chce "sejmout" Kalouska a další topkaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ProAlt rozdávali transparenty

V nejbližších dnech bude o platformě ještě hodně slyšet, blokáda ministerstev školství a kultury byla zahřívacím kolem. Následovat budou resorty zdravotnictví a práce a sociálních věcí. Třešničkou na dortu pak bude protest před ministerstvem financí. Májíček odpovídal ParlamentnímListům.cz v úterý ráno ještě před začátkem protestu. Během něj nakonec organizátoři vstup na ministerstvo kultury zablokovali. Knihami a fragmenty svého papírově-lidského řetězu. Pracovníci MKČR ale knihy během pěti minut odstranili a bylo po blokádě.



Proč vlastně platforma Stop vládě blokuje ministerstva kultury a školství?

Je to začátek akce Okupujme ministerstva. Vybrali jsme školství a kulturu proto, že jde o důležité resorty, které dlouhodobě trpí velkým podfinancováním. Na školství se nám navíc nelíbí plány nového ministra Petra Fialy na pokračování ve škrtech a snižování mzdových prostředků.

Nicméně Petra Fialu viděla akademická obec jako určitou naději. Změnila se snad naděje ve zklamání tak rychle?

S tou nadějí máte pravdu, vzešla z toho, že ministr pochází z akademického prostředí. Jenže pracuje s těmi návrhy, které připravil ministr Dobeš. My nesouhlasíme jak s Dobešovými legislativními nápady, tak s omezováním prostředků ve školství.


 

Jakou má nyní iniciativa Za svobodné vysoké školy podporu mezi vysokoškoláky? Pořád je tak silná, jako když se pochodovalo proti ministru Dobešovi, nebo zeslábla díky vstupu iniciativy do platformy Stop vládě, která se profiluje jako levicová?

Teď už jde o něco jiného a pokud nejsou studenti bezprostředně v ohrožení, tedy nejsou na stole Dobešovy zákony, které se stáhly a znovu se diskutují, je to jiná situace. My ale podporu stále cítíme, protože otázka, jak vlastně bude vypadat vysoké školství, probudila spoustu vysokoškoláků z politické letargie. Jsou angažovanější a zajímají se o dění okolo sebe.

V čem spočívá podle platformy Stop vládě problém ministerstva kultury? Respektive, co se děje tak vážného, že vás to přimělo k blokování jeho sídla?

Celková podfinancovanost kultury. Tu netvoří jen herci a zpěváci, ale třeba i pracovníci knihoven, kteří mají podprůměrné platy a bez nich si čtenáři nepůjčí knihu, studenti se nemohou vzdělávat. Budeme usilovat o zvýšení rozpočtu kultury.

Jak hodnotíte konkrétně ministryni Hanákovou, která úřad převzala po Jiřím Besserovi?

Nepůsobí v té funkci suverénně. Vadí nám ale spíš systém, který je v ČR nastaven tak, že podfinancování resortu umožňuje.

Akce bude v této sérii blokád patřit ke klidnějším. Jak ale budou dle vás probíhat ty další?

Další tři ministerstva, tedy zdravotnictví, práce a sociálních věcí a financí, mohou počítat s trochu důraznějšími akcemi, protože tady mluvíme o úřadech, které přišly s nejhoršími zákony, podstatně omezujícími práva obyvatel. Tady už nepůjde o happening, ale jasné čistě protestní akce. Tam budou hlavně padat argumenty, proč jsme proti vládě, ale také budeme stát přímo před resorty, na rozdíl od dnešní akce, a jejich šéfy budeme vyzývat k rezignaci. Stále to však bude kultivovaný protest, budovy zapalovat nebudeme.

Takže ke klasické blokádě vstupu do objektů ministerstev také nedojde?

Otázkou je, kolik přijde lidí. Pokud jich bude hodně, pak se může stát, že se do úřadu a z něj nikdo nedostane. Taková je bohužel demokracie, toto k protestům patří.

Jak se vlastně dala dohromady skupina občanských sdružení a odborářů?

Považuji to za dlouhodobý proces sbližování, kdy například ProAlt dlouhodobě protestuje proti vládě a já třeba považuji osobně za velmi důležité spolupracovat s odbory, jsou významnou součástí občanské společnosti. Na jaře tohoto roku jsme se shodli, že koordinace v mnohem větší míře než dosud je nutná. Stodvacetitisícová demonstrace na Václavském náměstí byla lakmusovým papírkem, ona nám řekla, že máme mandát v protestech pokračovat. Kdyby přišlo méně než sto tisíc, nemělo by asi moc cenu pokračovat.

Sto dvacet tisíc lidí je hodně, ale jiná část společnosti říká, že akce odborů jsou pouhým nerespektováním výsledku demokratických voleb, protože úzce spolupracují se sociálními demokraty, kteří se takto snaží dostat do Strakovy akademie, ačkoli většina společnosti reformy, o kterých například TOP 09 hovořila docela otevřeně jako o drastických a nutných, schválila svou volbou jedné ze stran dnes už bývalé trojkoalice. Máte jistotu, že skutečně hovoříte i za tyto lidi?

Jde zřejmě o nepochopení fungování demokracie. Odbory jsou významná část občanské společnosti a budou se vyjadřovat k činnosti vlády, stejně jako se budou vyjadřovat občanské iniciativy. Existuje řada alternativních cest, jak reformovat. My opravdu nechceme současný stav konzervovat. Všechny ty subjekty přicházejí s návrhy, jak postupovat. Například makroekonomické oddělení ČMKOS má často lepší analýzy než Ministerstvo financí, například v oblasti odhadu hospodářského růstu. To se dá normálně dohledat a porovnat. To všechno staví Kalouskův resort do nepříznivé situace, kdy se ukazuje jako neodborný a nekvalifikovaný úřad pro tuto práci, tedy správu veřejných financí. Takže opravdu nejsme lidé, kteří nemají řešení a chtějí jen chodit po ulicích a pokřikovat. Každá námitka, že nejsme demokraté, když neuznáváme volby, ukazuje chápání demokracie ze strany jejího šiřitele jako značně omezené. Demokracie má podstatně větší rozsah, než chodit jednou za čtyři roky k volbám. Pokud vláda narušuje státní rozpočet, drasticky snižuje životní úroveň a vyvádí veřejné peníze do soukromých rukou v důchodové reformě, pak je nutné zbavit se takové vlády co nejdříve.

Dosud jsme hodnotili jen vládní strany. Pojďme k opozici. Vy jste měl jako mluvčí hnutí Ne základnám možnost jednat a spolupracovat s tehdejším šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Dnes má sociální demokracie jiné vedení. Jak na vás působí její současný šéf Bohuslav Sobotka, co se týká srovnání razance obou těchto politiků?

Jako mluvčímu platformy Stop vládě mi nepřísluší komentovat opoziční stranu.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…