Čuba vzpomněl na Havla: On zlikvidoval Slušovice. Vím o jeho schůzkách

15.03.2012 19:30

Dnes zadlužené JZD Slušovice nemá s bývalým veleúspěšným agrokombinátem nic společného. Architekta slušovického zázraku agronoma Františka Čubu štve fakt, že jsou tyto dvě firmy zaměňovány, ale není v jeho silách zabránit tomu. Jméno bývalého JZD totiž nebylo chráněno ochrannou známkou.

Čuba vzpomněl na Havla: On zlikvidoval Slušovice. Vím o jeho schůzkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba ve své kanceláři

„Je mi šestasedmdesát let. Být tak o deset let mladší, tak si řeknu, že to zítra založím a bude to fungovat. Dnes je situace taková, že stát nikdo neřídí a každý si může dělat, co chce. Takže kdyby na to přišlo, mohl bych zítra založit nový agrokombinát,“ sdělil ParlamentnímListům.cz stále vitální důchodce Čuba.

S agrokombinátem nemá JZD nic společného

Krajský soud v Brně zahájil na návrh České spořitelny na začátku měsíce s JZD Slušovice insolvenční řízení. Prý jí družstvo dluží patnáct milionů korun, a proto banka vydala návrh na vyhlášení konkurzu na jeho majetek. Úvěr si firma původně vzala na nákup materiálu a zařízení potřebného k pěstování vinné révy, na koupi vinného sklepa, technologie a rekonstrukci sklepa. Podle obchodního ředitele JZD Slušovice Milana Kristeka jsou dluhy právě tímto majetkem také kryté. „Není to dluh, který by nebylo možno uspokojit, jednáme o odprodeji majetku,“ řekl ČT24.

Na šéfa bývalého JZD (později Agrokombinátu Slušovice) Františka Čubu se v těchto souvislostech valí dotazy, proč "jeho" firma neplatí dluhy. Pro ParlamentníListy.cz tedy Čuba uvádí vlastnické souvislosti na pravou míru: „JZD Slušovice s.r.o. v insolvenci a JZD AK Slušovice nemají vůbec nic společného, ani nejde o firmu nástupnickou - a to z agrokombinátu vzniklo sto jedna firem. Toto JZD Slušovice s.r.o. v insolvenci zastoupené Josefem Drdou a Milanem Kristkem bylo založeno až v roce 2000 a nemá ani žádnou právní návaznost na náš zaniklý Agrokombinát Slušovice.“

Bez ochranné známky

K záměně těchto dvou firem došlo kvůli tomu, že jméno ani značka Agrokombinátu či JZD Slušovice nebyly autorsky chráněny. „Lidé si název firem pletou. Není ale v mých silách tomu zabránit,“ podotkl Čuba s tím, že od doby, kdy byl v roce 1990 donucen odejít z agrokombinátu, nespolupracuje s žádnou jeho nástupnickou firmou.

Podle ředitele Milana Kristka chtělo nynější družstvo navázat na zaběhnutou tradici, naopak mu ale shodný název - vzhledem k negativní kampani v devadesátých letech - jednání s věřiteli a bankami spíše komplikuje.

Firma zaměstnává deset lidí, orientuje se na rostlinnou výrobu a má sto šedesát hektarů švestkových sadů. „Jednáme se strategickým investorem, který by do družstva vstoupil,“ řekl ředitel.

Býval to "jézéďácký" ráj

„Srdce každého pijáka si zcela jistě získá pravá šest let stará slušovická whiska. Prej už Vizovice balej vývoz slivovice, není šance proti značce Made in Slušovice,“ pěla dvojice písničkářů Miroslav Paleček a Michael Janík v rámci televizního pořadu Jedeme dál ze Slušovic, který se roku 1988 natáčel před tamním Parkhotelem. V tu dobu podnik procházel neskutečně úspěšným údobím. Podle některých zdrojů dokonce hospodařil s obratem sedm miliard, zisk měl 700 milionů korun a zaměstnával bezmála 7 000 lidí.

Po převratu se agrokombinát rozpadl. „Exprezident Havel zlikvidoval agrokombinát Slušovice," řekl Čuba ParlamentnímListům. "Rozvádět to nemohu, protože nemám důkazy. Nicméně vím o některých schůzkách, které byly konány za přítomnosti Havla, při nichž se hledaly cesty, jak zlikvidovat Slušovice.“ V JZD Slušovice (později Agrokombinátu Slušovice) byl František Čuba předsedou v letech 1963 až 1990.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …