Drsný hlas severu: Ať politici dělají zadarmo. A vy, co nadáváte na komunisty...

09.07.2013 13:01

Sám byl obviněn neprávem a nakonec očištěn. Bývalý státní policista, dnes krajský zastupitel Ústeckého kraje a šéf městských strážníků Bronislav Schwarz (Severočeši.cz) mluví o vydání premiéra do rukou policie a o důvěře k Ministerstvu vnitra. Mluví o politice zadarmo a zmiňuje, jakou ostudou je, že dneska nefunguje ani to, co "fachčilo" za komunistů.

Drsný hlas severu: Ať politici dělají zadarmo. A vy, co nadáváte na komunisty...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz

„Pokud policie požádala o vydání premiéra v demisi, tak proti němu asi něco mají a asi něco udělal a je z něčeho podezřelý. Dnes věřím policii a státnímu zastupitelství,“ říká a z jeho slov vyplývá, že má důvod, proč dříve nevěřil.

Sám prošel peklem nespravedlnosti

Bronislav Schwarz si užil pozornosti policistů, když se dostal před soud za to, že měl jako státní policista zneužít pravomoci veřejného činitele, porušit domovní svobodu a omezovat osobní svobodu pětice poškozených. Nic z toho se ale nakonec neprokázalo. „Osobně jsem zažil, že Inspekce ministra vnitra na mě nic neměla, a přesto mi sdělili obvinění a pak jsem byl od soudu osvobozen, takže mám na to také svoje názory…“ připomíná případ, kdy měl v roce 2006 spoutat všechny přítomné v jednom z mosteckých bytů, kde nakonec jeho tým objevil rozebranou varnu drog. „I teď je to padesát na padesát. Ale dneska věřím, že je policie spravedlivější a už není ovlivnitelná lidmi jako byl třeba bývalý krajský policejní ředitel,“ zní pozitivně jeho slova, když se vrací k tématu premiérovy kauzy.

Politický benjamínek

Na informaci, že údajně možná dojde i na exministra Kalouska, odpovídá stejně věcně. „To samé, co u premiéra. Pokud policie požádá o vydání, měl by být vydán, zřejmě k tomu mají důvod,“ uvádí.

Státního zástupce Ivo Ištvana osobně nezná, nikdy s ním nepracoval, ale věří, že pracuje podle platných zákonů a nařízení. „Jak v poslední době pracuje policie, která s ním spolupracuje, tak je vidět, že se něco děje a že to bude k lepšímu,“ myslí si.

Pokoutní tahy jsou pro něj španělskou vesnicí

Schwarz sám je mimo jiné krajským zastupitelem. Jeho žena Kateřina je starostkou Lomu u Mostu.

Anarchie a definitivního rozpadu politické scény se nebojí, ale prognostikovat příliš nechce. „Nejsem politik dlouho, neznám pokoutní zákulisní tahy,“ podotýká. Přesto umí být rázný. „Nechci poslance, který by páchal trestnou činnost a seděl by tam dál a schvaloval zákony. Pak si je dělají pro sebe a pro své kamarády. Šel jsem do politiky, protože mě oslovili dva kamarádi. Nešel jsem tam dělat nějaké mocenské boje, měl jsem jiné důvody.  Dnes mě mrzí, že jsem to udělal,“ dodává překvapivě. Na krajské úrovni se mu přitom celkem daří prosazovat řadu užitečných věcí, třeba řadu let chybějící záchytku.

Slušňáci u kormidla zadarmo

Šéf četnictva je očividně velký vlastenec. „Stále věřím v český národ. Že budeme jednou slušnější, jak za první republiky. Pokud ale politika nebude čistá, tak lidé mého ražení nebo ještě slušnější do ní nikdy nepůjdou,“ říká sklesle. Kdyby politika byla činností neplacenou, tak by se podle něj ukázalo, kdo jaký je a o co mu jde. „Všichni nadávají na komunisty, ale nezlobte se: Fungovala základní vojenská služba a lidé se k sobě lépe chovali. Poslanci chodili do Federálního shromáždění zadarmo. A nekradlo se tolik. Až bude politika zadarmo, tak uvidíte – budou tam jen ti slušní,“ uzavírá svůj komentář k současnému politickému stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …