FOTO Polonazí aktivisté na Pražském hradě. Protestovali proti Zemanovi a Putinovi. A kancelář prezidenta reaguje...

08.12.2014 14:23

Nedělní přehlídku Hradní stráže na Pražském hradě provázel incident, kvůli kterému musela zasahovat policie. Před zraky desítek diváků totiž několik do půl těla svlečených aktivistů začalo mávat ukrajinskou vlajkou a drželo transparenty s nápisy typu „Zemane, Putina ne!". Vyvěsili také transparent z věže katedrály sv. Víta. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to označil za ostudné.

FOTO Polonazí aktivisté na Pražském hradě. Protestovali proti Zemanovi a Putinovi. A kancelář prezidenta reaguje...
Foto: facebook.com
Popisek: Rychlý protest proti Miloši Zemanovi na Pražském hradě při ceremoniálu střídání Hradní stráže

Zhruba deset aktivistů v neděli narušilo přehlídku vojáků Hradní stráže na Pražském hradě. Šlo o několik mužů a jednu dívku, z nichž většina byla svlečena do půli těla, a na hrudníku měli nápisy jako „Havel forever, Braňte svobodu, Rozum, nebo Putin ne!.

Na třetím hradním nádvoří začali protestovat ve chvíli, kdy probíhala přehlídka Hradní stráže, kterou pozorovaly desítky diváků. Aktivisté v rukou drželi vlajky České republiky, Evropské unie a Ukrajiny. Kromě toho měli transparenty s nápisy „Zemane, Putina ne!“. Dle fotografií, které incident zachycují, je zřejmé, že musela zasahovat i policie a aktivisté byli patrně z hradního nádvoří vyvedeni.

Související: ParlamentníListy.cz hovořily s aktivistou Otakarem van Gemundem. Čtěte ZDE

Facebooková stránka hnutí „Pražský mejdan“ navíc uvádí, že někteří z aktivistů vyvěsili zmíněný transparent z věže katedrály svatého Víta a nápis tak byl vidět až od Rudolfina na Palachově náměstí. Fotografie z této akce se během pondělí výrazně šíří po sociálních sítích a lidé to často komentují nelibě s tím, že Pražský hrad je symbol české státnosti a podobné akce jsou projevem nevkusu.

Podobně celou záležitost vidí i tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. „Ostudné na této akci bylo zneužití symbolu české státnosti, katedrály sv. Víta, k politické agitaci,“ řekl k tomu pro ParlamentníListy.cz.

Následně pak na svém facebookovém profilu mluvčí Ovčáček své prohlášení rozšířil: "Nomen oMEN. Zneužít katedrálu sv. Víta, symbol české státnosti, k politické agitaci je ostudné. Stejně jako je ostudné protestovat proti akci, která bude připomínkou obětí holocaustu a pořádají ji významné židovské organizace. Na lednové setkání byli, stejně jako letos do Normandie, pozváni mj. představitelé všech vítězných mocností."

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna to označil za hanobení české státnosti a plivanec do očí Čechům. „Považuji to za hanobení české státnosti. To nemá nic společného s postoji prezidenta, je to plivanec do očí Čechům. Je to znesvěcení odkazu našich legionářů, kteří prolévali krev za naši vlast, naši vlajku, v místech našemu národu nejdražších. Toto by si v Londýně, či Washingtonu nemohli dovolit. V Bělehradě, v mé ne rodné druhé vlasti, by Srbové, kteří by to viděli, takové lidi předali policii. Jen si myslím, že už by se symbolům, které hanobili, klaněli na dálku,“ vzkázal Foldyna ParlamentnímListům.cz.

Skupina „Pražský majdan“ to vidí zcela jinak. Podle nich šlo o projev statečnosti, který lidé dobré vůle pochopí. „Fotografka Pražského Majdanu zachytila nedělní akci skupiny oMEN na Hradě. Součásti happeningu nebyla jen rychlá demonstrace na nádvoří, ale i vyvěšení transparentu z věže katedrály. A to jsme viděli díky novému umístění Majdanu u Rudolfina na vlastní oči. Další komentář tato statečná a dojemná akce nepotřebuje. Stačí si přece přečíst jejich transparenty a nápisy na těle. A uvědomit si jaké vlajky měli. Lidé dobré vůle to chápou, o co jde,“ píše se na facebookové stránce „Prague Maidan“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …