FOTO Rozbiju ti to! Vypadni! Náš reportér se přesunul do další problémové části Stockholmu

07.03.2017 11:22

Stockholmské předměstí Tensta patří k přistěhovaleckým čtvrtím švédského hlavního města. Právě tam zamířil fotoreportér ParlamentníchListů.cz Vít Hassan. Když se za ním zavřely dveře metra v cílové stanici, uviděl sympatický nápis Přátelství, další část návštěvy už tak příjemná nebyla.

FOTO Rozbiju ti to! Vypadni! Náš reportér se přesunul do další problémové části Stockholmu
Foto: Foto: Vít Hassan
Popisek: Život ve stockholmském metru

I na předměstí Stockholmu se můžete setkat s češtinou.  Nápis „PRATELSTVI“ společně s dalšími nápisy v ostatních světových jazycích tvoří výzdobu stěn stanice metra. Podobné nápisy jsou zde vyvedené v angličtině, švédštině, ruštině, hebrejštině a arabštině. Malý orientační nápis označující stanici metra Tensta se tak mačká mezi nápisy „PRATELSTVI a „SISTER AND BROTHER HOOD“. Tensta se rozprostírá kolem předposlední stanice metra modré linky T10.

Nad eskalátory jsou umístěny turnikety, kterými lze projít pouze po přiložení místní „Lítačky“ na senzor. Někteří mladíci si s tímto problémem vůbec nelámali hlavu a plastové metr a půl vysoké otevírací dveře nad turnikety, které jsou umístěny přímo před kanceláří dispečinku metra, přelézali. Před východem z metra postávala skupina somálských mladíků. Bylo vidět, že se rádi dají do řeči, ale fotoreportér se raději rychle vzdálil, aby tím odmítl nabídku hašiše.
Podobná skupina mladíků postávala i před konečnou metra T10 s názvem Hjulsta. Poté, co je náš reportér fotil, k němu dva z nich přišli a rozlobeně vyžadovali vymazání fotografií. Jeden z nich vyhrožoval, že mu rozbije fotoaparát.

Vítejte v islámském kulturním středisku: „Go out!“

V předchozích dnech už absolvoval fotoreportér Parlamentních listů Vít Hassan i návštěvu jiné čtvrti ve Stockholmu s poměrně špatnou pověstí, Rinkeby. Místní stanice metra byla překvapivě čistá a kromě toho, že v ní byli lidé převážně původem z afrických zemí, se nijak nelišila od ostatních stanic. Před vchody do supermarketů seděli na zemi žebráci. Podobných pak náš reportér po celém Stockholmu zahlédl hned několik. Denní kolorit centra Rinkeby však tvoří zejména somálské ženy v černých burkách. Některé z nich mají nikáb, takže jsou vidět jenom jejich oči. Atmosféru afrického města doplňují okolo postávající muži, z nichž na sobě někteří pod zimní bundou mají jalabiji.

Ve čtvrti Rinkeby. Foto: Vít Hassan

Stockholsmké předměstí. Foto: Vít Hassan


V Rinkeby také fotoreportér navštívil islámské kulturní středisko. Tvořily jej dvě místnosti. Modlitebna a místnost, kde seděli a komunikovali spolu převážně přistěhovalci ze Somálska. Návštěva netrvala dlouho, hned po příchodu byl jedním ze Somálců vykázán se slovy: „Go out!“ Před budovou právě probíhala policejní kontrola obyvatel Rinkeby, která zde pravidelně probíhá každé odpoledne.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…