Generál: Šílenci rozmlátili Libyi a zabili Saddáma. Je to špinavá práce. Bordel. Krademe i nohama. Sráči, co nechtějí bránit vlast

24.02.2016 11:31

Na pravidelně pořádané přednášce v rámci cyklu „Lidé z praxe“ na Mendelově univerzitě v Brně vystoupil bývalý náčelník vojenské rozvědky Andor Šándor. V přeplněné posluchárně Provozně ekonomické fakulty přiblížil svůj pohled na témata, jako je bezpečnost ČR, migrační krize nebo tzv. Islámský stát.

Generál: Šílenci rozmlátili Libyi a zabili Saddáma. Je to špinavá práce. Bordel. Krademe i nohama. Sráči, co nechtějí bránit vlast
Foto: David Daniel
Popisek: Andor Šándor

Anketa

35 let vězení pro Radovana Krejčíře. Je to moc, nebo málo?

hlasovalo: 3374 lidí

V úvodu generál Šándor s ironií vylíčil systém a vznik českých zpravodajských služeb, když popsal vyjednávání s Václavem Klausem z doby, kdy byl premiérem. Zároveň zkritizoval současný stav, kdy je Úřad pro zahraniční styky a informace – tedy civilní rozvědka – součástí Ministerstva vnitra, což je podle Šándora „věc ve světě nevídaná“. V ironickém tónu bývalý náčelník rozvědky pokračoval, když zmínil současnou práci služeb a případ agenta Psíka, kterého údajně vojenské zpravodajství vyslalo do údolí Bikáa s tím, že se dozví údaje o českém občanovi uneseném v Libyi. Podle Šándora není příliš divu, že české zpravodajské služby vzájemně nekomunikují. „Problém je v tom, že ti, kdo si na to neustále stěžují, tedy politici, s tím nic zásadně nedělají, a přitom jsou oni jediní, kdo něco udělat může,“ řekl v Brně Andor Šándor. 

Svět zpravodajských služeb je podle Šándora velmi odlišný od normálního života a Angličané říkají, že „je to tak špinavá práce, že ji mohou dělat jenom gentlemani“. „Je to jen nadsázka, ale činnost tajných služeb vždy bude odpovídat tomu, jaká je zahraniční politika daného státu. My jako Česká republika máme tři centra zahraniční politiky, která spolu obtížně komunikují. Těžko si tedy umím představit, jak si tajné služby z těchto tří center vybírají, čí požadavky v zahraničí budou vlastně naplňovat,“ vysvětlil generál Šándor svůj pohled na problémy v komunikaci českých tajných služeb. 

Kritizoval také malou kompetentnost politiků při práci s informacemi, jež jim zpravodajské služby poskytují. „Často slyším povyk, že jsou všichni překvapení z migrace. Už v devadesátých letech jsme přitom informovali politiky, že migrace bude ovlivňovat 21. století, a to jsme samozřejmě nevěděli, že šílenci z Paříže a Londýna s podporou USA rozmlátí Libyi a sesadí jistého plukovníka Kaddáfího nebo že v roce 2003 USA svrhnou Saddáma Husajna. To, že migrace nastane, jsme věděli už jen kvůli klimatickým změnám. Proto je dnes pitoreskní slyšet, že jsou politici migrací překvapeni, a to v rámci celé Evropské unie. EU přitom tvrdí, kolik má společných politik od zahraniční přes bezpečnostní, obranu atd. Jen jednu má ale spolehlivou a fungující – a to je společná politika být překvapen a být neschopen adekvátně reagovat. Místo toho, aby se přestali zabývat, jaké má mít rozměry banán, měli se věnovat tomu, co udělat pro občany Unie, aby se cítili bezpečnější,“ zkritizoval současný stav EU Šándor. 

Největším nebezpečím jsme my sami sobě 

V dalším tematickém bloku se Andor Šándor věnoval bezpečnosti České republiky. Konstatoval přitom, že největším nebezpečím jsme my sami sobě. „Náš stát je velmi málo funkční – rozpustili jsme civilní obranu, ale nenahradili ničím jiným, co by mělo tvořit adekvátní rovnováhu tomu, co tu bylo. Před dvěma roky jsem pomáhal připravovat v Praze cvičení, v němž šlo o rozsáhlý výpadek elektrického proudu. V Praze je každý den ve službě 196 hasičů a ti by měli pomoc tisícům lidí odkázaných na život zachraňující přístroje, v metru je v osm ráno sto padesát tisíc lidí, v Praze je osm tisíc výtahů a netušíme, kolik lidí v nich uvízne. Na to vše 196 hasičů. K tomu je k dispozici 2200 městských strážníků, ale těch ve službě je jen pět set, protože jsou jen v pracovním poměru a po službě někde taxikaří apod. O armádě říkáme, že je nejorganizovanější složkou integrovaného záchranného systému, ale to platí pouze od rána do čtvrt na pět odpoledne,“ líčil emotivně Andor Šándor situaci, která podle něj ilustruje, jak je český stát nefunkční. 

Nabízíme náckům snadný cíl 

V tématech měla místo i problematika migrační krize. Podle generála Šándora pár set migrantů v České republice není žádný problém, ale je tu horší věc. „Říkáme, že zde nechceme islám, místo abychom říkali, že nechceme islámský radikalismus. My jsme si tu krizi institucionalizovali a našli se politici, kteří z toho těží politický kapitál. Když se ráno Tomio Okamura holí, musí vidět, že je sám odjinud, že jsme ho zde přijali; nechali, aby se stal senátorem a na chvíli předsedou jakési politické strany. Bojíme se, že migranti u nás budou páchat teroristické činy. Tím, co dělá třeba docent Konvička apod. ale právě útočíme na naši pravicovou politickou scénu. A ta pravicová scéna už je vyloženě znuděná bojem s Romy, každý holohlavý nácek se porval s každým Romem nejmíň dvakrát, možná třikrát a už ho to nezajímá. A my mu nabízíme jiný cíl, kam se může obrátit. Máme zde asi dvacet tisíc muslimů, kteří nejsou bezproblémoví, ale nejsou radikální. Tím, co děláme, je ale můžeme zradikalizovat; a pak se dočkáme toho, že se tady něco stane,“ zdůvodnil Andor Šándor, proč si myslí, že jsme si v Česku nebezpeční sami sobě. 

Sami jsme obětí ekonomické migrace

Receptem na řešení migrace u nás je podle generála Šándora výběr migrantů, kteří nám budou prospěšní, a to i ekonomických, kteří budou schopni nahradit lidi, kteří od nás odešli. „Vždyť my sami jsme obětí ekonomické migrace našich doktorů a sester, kteří od nás odcházejí jednak za lepšími penězi, ale také proto, že už se na ten – a já jiný výraz neznám – bordel v českém zdravotnictví nemohou dívat,“ pokračoval v kritice současnosti Šándor. Měli bychom podle něj pomoci lidem, kteří jsou ze zemí, na kterých jsme jako západní společenství participovali při jejich rozbití, například při politice vůči Sýrii nebo Afghánistánu. „Pomozme jim, ale žádné slučování rodin. A řekněme jim, že po uklidnění situace půjdou domů,“ shrnul své názory na řešení migrace Andor Šándor. 

Fascinuje jej také, když Češi říkají, že imigranti nejsou schopni se integrovat a nanesl otázku, co si vlastně u nás pod pojmem integrace představujeme. „Největší úžas ve mně vyvolává, když slyším, že nejsou schopni přijmout naše hodnoty postavené na židovsko-křesťanské tradici. Uveďte mi jedinou hodnotu, která by byla pro cizince atraktivní tak, aby ji akceptovali. Krademe i nohama, rozpadají se nám rodiny. Tak kde jsou ty kulturní hodnoty, které jako národ nabízíme? Nedivím, že se s tím cizinci nechtějí asociovat. Co by si na tom vzali?“ řekl k integraci Andor Šándor. 

Turci obchodují s IS – a nic se neděje

V bloku věnovaném tzv. Islámskému státu generál Šándor popsal příčinu jeho vzniku jako odpověď na utlačování sunnitských kmenů šíitskou vládou v Bagdádu. K bojovníkům Islámského státu navíc přešlo hodně lidí ze Saddámovy armády, když ji USA rozpustily a vytvořily tím podle Šándora asi půl milionu nespokojených lidí. Islámský stát svým způsobem fungoval na uzemí sunnitských kmenů v Iráku a řada premiérů země nebyla schopna pochopit, že je třeba udělat určitou inkluzi a opustit tradiční model nesmiřitelnosti k opozičním stranám. „První, koho Islámský stát vraždil, byli šíité, první západní občan byl IS popraven až poté, co jsme jej začali bombardovat. Tím neříkám, že jsou to prima hoši, je to čečenský chalífát, jsou to lidé, kteří ukradnou, co můžou,“ řekl Andor Šándor. Celý svět se podle něj také neustále zaklíná bojem proti Islámskému státu a terorismu a ví, že nejdůležitější je odříznout jej od finančních toků. Ale v praxi se to neděje. „Přece všichni vědí, že Islámský stát dva roky vozí ropu do Turecka za dvoutřetinovou cenu, než je běžně na trzích, všichni to na satelitech vidí, ale nic neděláme. Jen proto, abychom nenazlobili naše bratry v NATO v Turecku,“ řekl Andor Šándor. 

V tématu se generál Šándor dostal i ke geopolitickým otázkám Blízkého východu a konstatoval, že představa, že IS vadí Turecku, patří do oblasti povídaček, které mají cíl „abychom si mysleli, že jde o boj dobra se zlem“. Turecko podle Šándora dlouhodobě zavíralo oči před tím, co se v IS děje, a teprve když Američané přinutili Turky, aby něco udělali, využili toho, aby začali bombardovat Kurdy. „Turecko trpí především obsesí z Kurdů, to je hlavní problém Turecka, které neudělá nic, z čeho by mohli profitovat Kurdové. Na tom celém je pro mě zvláštní, že Česká republika jako člen NATO prostřednictvím vlády v Bagdádu zásobuje Kurdy municí a zbraněmi; tytéž Kurdy bombarduje další člen NATO Turecko. Tomu říkáme boj proti terorismu,“ řekl v Brně Andor Šándor. Zmínil i možnost pozemní operace namířené proti IS a varoval před zapojením Západu do takové akce. Situaci by měly řešit země Blízkého východu jako je Saúdská Arábie a Turecko. „Situace je velmi složitá, ale i kdyby došlo k porážce Islámského státu, neznamenalo by to konec té ideje. Oni jsou ochotni se přemístit kamkoli jinam,“ shrnul téma boje proti IS generál Šándor. 

Nejsme ochotni sami sebe bránit 

Také k tezi, že je Česká republika připravena na hrozby, se vyjádřil Andor Šándor skepticky. To, že jsme v ČR několikrát zažili povodeň, nás vede k pocitu,že bychom měli zvládnout i jiná rizika, není to ale pravda. „O opaku mě přesvědčilo, jak byla řešena situace v Praze, když došlo ke kontaminaci pitné vody. V pátek bylo vyhlášeno opatření, a já jsme se to dozvěděl teprve v neděli, když jsem našel cedulku na dveřích,“ řekl generál Šándor. Problém podle něj je v tom, že jsme se dostali do systému, kdy po novelizaci zákona 240 o krizovém řízení vše převzali hasiči, kteří dnes připravují krizové plány, a výsledkem je pak například to, že na Praze VI je v plánu i ochrana státní hranice. 

Za největší problém v Česku Andor Šándor ale považuje to, že nemáme ochotu se bránit. Při té příležitosti připomněl svůj loňský rozhovor pro ParlamentníListy.cz, v němž označil ty, co odmítají vojenskou službu, za sráče, a po němž se strhla bouře protestů proti takovému názoru. „Překvapuje mě, že naši mladí muži nejsou ochotni bránit svou zemi. Zrušili jsme povinnou službu z důvodu, že naši mladí muži nejsou dost fit a nechce se jim. V demokratickém státě se vůbec nepodivujeme nad tím, že jej nechceme bránit. Na debatách na toto téma většina žen říká, že je pro, aby naše kluky vojna naučila shyby a stlát postel. To je ale omyl armáda nemá lidi učit stlát postele a dělat kliky, armáda učí bojovat, My ale přesouváme povinnost na někoho jiného a připadá mi, že se dostáváme do stavu, v jakém byla Římská říše v době rozpadu, kdy nás zajímá jen zábava, zábava a zábava, a obranu necháme na někoho jiného. Spoléháme na článek 5 NATO, ale přečtěte si napřed článek 3, který říká, že se nejdřív musí dotyčná země sama bránit,“ upozornil Andor Šándor. 

Invektivy mezi prezidentem a premiérem v demokracii nemají místo 

V besedě pak generál Andor Šándor odpovídal mimo jiné i na otázku týkající se konfliktu prezidenta Zemana s premiérem Sobotkou a jeho výroku, který rozpoutal mediální „kauzu kalašnikov“. „Když vaše cílová skupina jsou jelita a ne elita, uchýlíte se i k takovým výrokům, protože jelita to chtějí slyšet a jelita se smějí. Debata u nás ztrácí kulturu. Když byl prezident na TV Prima, řekl například, že je rád, když pan premiér má vůbec nějaký názor. Nemají se rádi, ale nemá to žádnou úroveň, žádnou kulturu. Takové věci by neměl dělat ani prezident, ani premiér. Pak se divíme, jak to vypadá mezi normálním lidem. To jsou výroky a invektivy, které podle mne v demokracii místo nemají,“ komentoval politickou situaci Šándor. 

V závěru diskuse přišla na řadu jedna z nejznámějších konspiračních teorií a dotaz, zda si generál Šándor myslí, že si 11. září 2001 zorganizovaly americké tajné služby. To bývalý šéf zpravodajců kategoricky odmítl: „Přece nechcete věřit, že si Američané zorganizují smrt skoro tří tisíc svých lidí, když tam mohlo i být čtyřicet tisíc. Konspirační teorie jsou sexy, aby se to ale ještě dnes nevědělo, aby nikdo o tom nenapsal knížku, nebo aby to Snowden nezveřejnil, není možné. Zapomeňte na to, že by si to Američané udělali, můžete si o USA myslet cokoli, ale zabít vlastní lidi takovým způsobem? To by neudělal ani Kim Čong-un.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …