Herr Herman jel se kořiti do sudetské řiti. Zástupci bojovníků za svobodu se s ministrem nemažou

16.05.2016 14:12

Ministr kultury české vlády Daniel Herman (KDU-ČSL) jako první vrcholný zástupce české vlády po 2. světové válce přijel osobně pozdravit sudetské Němce na jejich sjezd do Norimberku. Jeho vyslání premiérem Sobotkou považují čeští bojovníci za svobodu a vězni z německých a rakouských koncentračních táborů za nový Mnichov české politiky.

Herr Herman jel se kořiti do sudetské řiti. Zástupci bojovníků za svobodu se s ministrem nemažou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt, politik, novinář a mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny

Myslí si to mimo jiné významný představitel vlivné organizace Českého svazu bojovníků za svobodu Jiří Jaroš z Boskovic. „Sobotkova vláda zradila českou státnost, zradila dekretální normy, zradila tradici odboje proti henleinovsko-hitlerovskému zločinu. Ministr Herman nejede na sjezd sudetských Němců do Norimberka jako soukromník. Nejede tam jako zástupce cizího spolku Ackermann Gemeinde, jehož je údem. Jede tam jako oficiál české vlády se souhlasem a požehnáním českého premiéra. Čím se premiér Sobotka liší od zkrachovalého pana Nečase s jeho tzv. českobavorskou identitou? Ničím!“ zareagoval pro Parlamentní listy Jaroš, předseda vlivné boskovické okresní organizace ČSBS. Jak také Jaroš vzápětí dodal, představitel tzv. Sudetoněmeckého landsmanšaftu a jeho bývalý dlouholetý předák Bernd Posselt, který z pozice europoslance Evropské unie více než jednu generaci urážel prezidenta Beneše, plival na jeho dekrety a nepřestává naléhat na jejich zrušení, má být nyní při své návštěvě v Praze oficiálně přijat většinou českých politických špiček. 

Podle bojovníků za svobodu česká vláda oficiálně odmítla odsun sudetských Němců 

Předsedkyně jiné vlivné organizace ČSBS, sdružující dosud žijící lidické ženy, Jana Bobošíková k vystoupení ministra Hermana v bývalém hlavním městě nacismu Norimberku ocitovala Posseltova slova pro německá média: „Přítomnost českého ministra kultury Daniela Hermana na 67. sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku znamená, že česká vláda odmítla princip kolektivní viny, který byl uplatněn při poválečném odsunu německojazyčné menšiny z Československa.“ 

„Pokud jsou citace z tisku přesné, raduje se Posselt z toho, že Česká republika právě začíná slovy ministra vlády napadat Postupimskou dohodu, podepsanou v roce 1945 představiteli SSSR, USA a Velké Británie, která o odsunu Němců z Československa, Polska a Maďarska rozhodla,“ konstatuje Bobošíková. „Nevím, zda z rozhodnutí vlády, nebo z vlastního popudu oslovil ministr Herman sjezd landsmanšaftu slovy ‚milí krajané‘. Neměli bychom zapomínat, že u zrodu organizace ‚milých krajanů‘ stáli nacisté. Že ‚milí krajané‘ z landsmanšaftu desítky let usilovali o zrušení dekretů prezidenta Edvarda Beneše, činili si majetkové a územní nároky na naši zemi a bezostyšně srovnávali excesy při poválečném odsunu Němců s válečnými zločiny nacistů,“ sdělila dále Bobošíková. „Kroky současné české vlády směrem k landsmanšaftu jsou velmi podivné, znepokojující a hlavně nadbytečné. Česko-německá deklarace z roku 1997 dostatečně akcentovala problematiku složitého vývoje vzájemných vztahů. Jediný, kdo tuto deklaraci nerespektoval a torpédoval nejen slovy, ale i činy, byl právě landsmanšaft. ‚Milí krajané‘, jak je oslovuje ministr české vlády,“ neodolala rýpnutí do hlavy české kultury Bobošíková. 

Proti Hermanově cestě za tzv. sudetskými Němci také ostře vystoupilo nejužší vedení Českého svazu bojovníků za svobodu, když se proti ní ohradilo slovy svého předsedy Jaroslava Vodičky. „Předsednictvo ÚV ČSBS konstatuje, že se vláda ČR pod vedením ČSSD odchyluje od zásad prezidenta Osvoboditele Edvarda Beneše,“ uvedl Vodička. 

Němci se nechovali jako lidé 

Hermanovu cestu za odsunutými sudetskými Němci ostře odsoudil také předseda Senátu Milan Štěch ve svém projevu o víkendu na Terezínské tryzně. „V posledních letech se objevuje snaha některých lidí dávat vedle sebe zločiny nacistické okupace a odsun sudetských Němců. Říkám to znovu. Není pravda, že nezáleží na počtu obětí. Není pravda, že nezáleží na vině či nevině, že utrpení je vždy stejné. Obětí okupace bylo nesrovnatelně mnohem více než těch, kteří zemřeli během odsunu. To je třeba mít stále na paměti. Skutečných nacistů ale bohužel mezi Sudeťáky bylo mnoho,“ uvedl v souladu se slovy lidických válečných obětí Štěch. Podle něj za mnohé činy individuální odplaty během odsunu sudetských Němců mohou sami Němci, když jejich esesáci, ale i vojáci německé armády páchali ještě během posledních dnů války za Pražského povstání, a mnohdy ještě řadu dní po kapitulaci, neuvěřitelně krvavá zvěrstva na Češích. „Němci nebyli schopni ani v květnu 1945 překročit svůj stín a chovat se jako lidé,“ zdůraznil předseda Senátu posloupnost a logiku událostí v létě 1945 v českém pohraničí tím, co jim z německé strany předcházelo. Byli to Němci, kdo vyvolali válku, kdo vyvolal všechnu tu hrůzu. Nikdo jiný. Ten rozdíl je evidentní a každý seriózní člověk, který posuzuje tehdejší události, dějiny, musí tyto věci vzít v potaz,“ zdůraznil Štěch, podle kterého byly činy Němců až do konce války promyšlené a organizované. „Na těchto zločinech se podílely sudetské organizace ordnerů, freikorpsů a jiných. První vyhánění Čechů z pohraničí organizovali právě ‚Sudeti‘. Stačí si přečíst jen projevy prezidenta Beneše, když už necitujeme vlastní zkušenosti odbojářů!“ souhlasí se Štěchem Jiří Jaroš. 

Pryč z politiky! 

Vystoupení ministra Hermana má být podle českých bojovníků za svobodu odměněno předčasným odchodem do politického důchodu. „Jako odbojáři, legionáři a vlastenci musíme žádat demisi Hermana, žádat demisi Sobotky a žádat potvrzení Benešových dekretů vládou a Ústavním soudem. Tyto požadavky by měly zaznít na chystané manifestaci v Brně 28. května 2016 a budou také sděleny vládě a Ústavnímu soudu. Jestliže takto chce ČSSD získávat voliče, pak pánbůh a všichni svatí s ní,“ říká Jaroš, který u příležitosti Hermanovy cesty složil na ministrovu počest dokonce báseň. „Jak máme slavit Beneše, když vlastní vláda vráží občanům dýku do zad? Když pod záminkou česko-bavorského dialogu posluhuje ‚Sudetům‘, kteří navíc neuznali změnu stanov, soud jim dal za pravdu a nárokují neustále zrušení Benešových dekretů. Vždyť nyní tímto povzbuzeni dokonce naléhají na omluvu českého parlamentu za dekrety? Kdo zaručí za této situace, že toto Parlament nakonec neudělá a znovu nezradí republiku a občany?“ ptá se Jaroš ve výzvě českému prezidentu Miloši Zemanovi, kterou má redakce ParlamentníchListů.cz k dispozici. 

„Politika ČSSD vstřícná k sudetským landsmanšaftům je hrobem její stranické obliby a volitelnosti. Elektorát voličů ČSSD bude ochuzen nejen o řadu odbojářů, ale též neorganizovaných a bezpartijních, kteří prostě jsou potomky obětí sudetsko-nacistické zvůle nebo si to pamatují nebo s tímto omlouvačstvím a patolízalstvím vůči ‚Sudetům‘ prostě nesouhlasí. Voliči se prostě obrátí jinam,“ předpovídá Jiří Jaroš masivní úbytek hlasů pro ČSSD. 

Epos o sudetském misionáři ministru Hermannovi 

Herr Herman jel se kořiti, 

do sudetské, do řiti. 

Řiť je jméno spisovné, 

najdeme je v knihovně. 

My tu nejsme za sprosťáky. 

Na to máme jiné páky. 

Ministr co emisar, 

kultury tu mocný car. 

Jel na misi do Norimberka 

tam, kde chcípla naci-herka, 

na tom soudu velikém. 

I s fýrerem tatíkem. 

Dnes v městě tom se rojí 

sudeti, chystají se k boji. 

K boji s těmi dekrety. 

Vymést je chtěj košťaty. 

Posselt coby praporečník 

řve tu coby na lesy. 

Dekrety dej na nočník, 

parlamente prokletý. 

Češi národ pomalý 

dekrety on ctí. 

Odsun velmoci uznaly! 

A sudeti jen sní! 

Sudeťáci, černí ptáci, 

bývali to darebáci. 

Nejprv Čechy vyhnali 

pak Hitleru je vydali. 

S Hitlerem byli jedna ruka, 

metál od něj dostali! 

A nám se dneska ruka cuká, 

by pohlavky jim přistály. 

Vymýšlí lži o totentanzu, 

o vraždění masovém, 

Přitom na jejich apelplatzu 

stáli Češi s okovem. 

Noviny jim přizvukují, 

blbci píší romány, 

Televizní šašci kují 

nesmysly jak maxitrámy. 

Pan Hermann káže o Rusku, 

a jeho caru hrozném. 

My panslávové máme mušku, 

prohlídnem ho horem spodem. 

Sudetů nám netřeba! 

Jiná naše potřeba! 

Ni Henleinovců veleba. 

Nebude u nás Kotleba! 

Nechť sudetům zajde chuť. 

Nechť dekrety jim činí rmut. 

A republika Česká, 

nechť jim k tomu tleská. 

A ty pane Hermanne, 

my demisi Tvou žádáme. 

Tož k sudetům se odstěhuj, 

a nekydej tu ten svůj hnůj. 

Kdopak Tě tu odhalí? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…