Mezižití doktora Ratha v Hostivicích: Ordinace, restaurace, slova uznání i vtípky

06.12.2014 19:20

REPORTÁŽ Částečně život, částečně zvláštní „kafkárna". Kdo četl Proces od Franze Kafky, porozumí. Tohle říká o své nynější existenci bývalý poslanec obviněný z mnohamilionové korupce David Rath v ordinaci uprostřed města Hostivice. Většina místních ho má ráda, někteří o něm vtipkují.

Mezižití doktora Ratha v Hostivicích: Ordinace, restaurace, slova uznání i vtípky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fontána na Husově náměstí postavená za Rathovy éry

„Víte, tady bereme doktora Ratha jako dobrodince města a ta obvinění za vykonstruovaná. Je to dva a půl roku od zatčení, které bylo ve všech médiích, a rozsudek nikde. Někdo ho potřeboval vyštvat z politiky a povedlo se," říká ParlamentnímListům.cz Marie, starší paní, co se po obrovském čtvercovém Husově náměstí prochází s jezevčíkem na vodítku. S názvem osmitisícového městečka hodně lidí napadne otázka, jestli to je ta Hostivice nebo jde o ty Hostivice. Správně je obojí. Vydali jsme se sem na výzvědy, jak žije David Rath, bývalý ministr zdravotnictví, výrazný poslanec ČSSD a hejtman Středočeského kraje.

V ordinaci u svatého Jakuba

Ostatně Poliklinika u svatého Jakuba, kde doktor Rath ordinuje, je také na náměstí. Má do čtyř, ale sestřička na novináře z ParlamentníchListů.cz kouká jako na zjevení. Pak se objeví bývalý poslanec a praví: „Já na vás zapomněl jako na smrt." Nic jiného ale na práci nemá, takže nás vede do kanceláře. „Začal jsem normálně fungovat. Někteří pacienti mi zbyli z minula, ale drtivá většina je nových," říká a pokračuje: „Lidé jsou v pohodě. Hodně z nich mě zná z minula, vždyť tady žiju, chodím nakupovat a tak. Nejsem pro ně žádný exot."

Skoro před rokem se vrátil z dlouhého pobytu ve vazební věznici a na náměstí uspořádal improvizovanou tiskovku, kde hovořil o nežití za mřížemi a mezižití na svobodě. Ostatně se za něj před propuštěním zaručilo i několik místních. „Je to částečně život, který připomíná ten normální, ale částečně jde o zvláštní `kafkárnu`. Kdo četl od Franze Kafky Proces nebo Zámek, tak ví, co myslím," říká o mezižití ParlamentnímListům.cz.

Podle aktuálních informací se na prvotní verdikt ještě dost načeká, soud má pokračovat v únoru a březnu. „Čekání určitě není nic příjemného, život je tím narušen. Nelze se na nic většího soustředit, člověk žije v neustálé nejistotě. Nijak extrémně to neřeším, byť je to hodně nepříjemné i pro mou rodinu. Hlavně pro děti, protože ty vnímají nejistotu mnohem emotivněji," podotýká. Venku už se stmívá, v ordinaci plné plakátů lidského těla by se člověk skoro bál.

Kolem snové fontány a dál

Hostivicemi jsme nicméně prošli již předtím. „Spoj svou ruku s otiskem a naplň si svůj skrytý sen," píše se na desce ve Fontáně splněných snů, na kterou Rath sehnal peníze. Zvelebil se i celý park. „Dokud mohl, tak Hostivicím pomáhal. To je pravda. Ale o jeho obviněních si myslím, že na každém šprochu, pravdy trochu," říká maminka s kočárkem před útulnou cukrárnou. Hostivice poté, co si zde David Rath postavil dům, totiž začaly vzkvétat.

Když byl středočeským hejtmanem, dostalo městečko na dotacích kolem pětasedmdesáti milionů korun. Byly zrekonstruovány mateřská i základní škola, ale také budova městského úřadu, objevily se nová sportoviště, nové bytovky.

V rohu náměstí nechal Rath zrekonstruovat starý dům ve svém vlastnictví a dnes je z něj luxusní restaurace Citadela. Jako provozní zde funguje jeho mluvčí z hejtmanských dob Berill Mascheková, v kuchyni vládne italský šéfkuchař Luca Norcia. Pro lidi s běžným platem je výhodné denní menu, jídla kolem sto dvaceti korun. Jinak je to trochu drahá sranda. Jídla většinou od dvou do tří stovek. Zrovna nyní zeje podnik prázdnotou, obsazený je jen jeden stůl.

Plány na hostivický mrakodrap

„Škoda, že ten zátah nepřišel později. V Hostivici mohl vyrůst bazén a zrekonstruovali by tělocvičnu, takhle jsme ostrouhali. Škoda, že v té krabici nebyly opravdu flašky. To bychom Hostivici za deset let nepoznali. Přesunulo by se sem nejspíš centrum Prahy a ostrouhali by namyšlení Pražáci," směje se Pavel, táta od dvou kluků. Ostatně s podobným vtipkováním není sám.

Na šprýmařském serveru TrikyLeaks se lze dočíst, že kdyby se MUDr. Rath nenechal chytit, z jeho Hostivic by se do tří let stala světová metropole, vedle které by i Dubaj vypadala jako zahrádkářská kolonie. Centru měl dominovat mrakodrap o metr vyšší než světový velikán Burdž Chalífa. Počítalo se dokonce s mořem, které by se sem přivádělo kanálem z Chorvatska. Vše by bylo finacováno z dotací EU a rozpočtu dětského domova.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Útvar rychlého nasazení (URNA) zatkl v polovině roku 2012 Davida Ratha před domem v Rudné u Prahy, když nesl v krabici od vína sedm milionů korun. Následný soudní proces se zpomalil i kvůli množství omluvenek, které dostává soudce od obžalovaných. Žalobce v něm viní jedenáct lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví, například opravy zámku v Buštěhradě či gymnázia v Hostivicích. Přednost nyní dostala kauza Rathova bývalého investičního náměstka Filipa Bušiny, jenž je obžalován ze stomilionových daňových podvodů. Kdy procesy skončí a jak, to dnes nikdo neodhadne. Ani Fontána splněných snů v Hostivicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…