Radní ČT promluvil ke zpravodajství veřejnoprávní televize o Zemanovi

03.12.2014 4:40

Česká televize nevede s prezidentem Milošem Zemanem žádný boj a ve svém zpravodajství se snaží být podle člena Rady ČT Jana Bednáře objektivní. Také publicista Karel Hvíždala se domnívá, že prezidentův obraz nepoškozuje veřejnoprávní televize, ale že si škodí Miloš Zeman sám. Mediální expert Jan Jirák ale soudí, že zpravodajství o prezidentovi v České televizi úplně nestranné není.

Radní ČT promluvil ke zpravodajství veřejnoprávní televize o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

Anketa

Proč podle Vás ČT vymazala z projevu prezidenta Zemana negativní zmínku o Bakalovi?

hlasovalo: 26154 lidí

Od veřejnoprávní televize očekává divák už z principu maximální snahu o objektivní zpravodajství. Tu ale v poslední době postrádají především příznivci a zastánci prezidenta Miloše Zemana, podle nichž Česká televize dlouhodobě útočí na hlavu státu a vysílací prostor věnuje převážně zprávám negativním vůči prezidentovi. Senátor a předseda SPO Jan Veleba dokonce označil Českou televizi v otevřeném dopise premiéru Bohuslavu Sobotkovi za „svolavatele a organizátora v demokratických společnostech bezprecedentní negativní kampaně“ proti Miloši Zemanovi.

Uvedl přitom případy, které mají poškozování prezidenta dokazovat. Jedním z nich je výpadek přímého přenosu z Pražského hradu při udílení státních vyznamenání 28. října. Druhým pak neuskutečnění přímého přenosu z Klárova, kde se 17. listopadu shromáždili prezidentovi stoupenci, a dalším vystřižení jména Zdeňka Bakaly ze Zemanova projevu na konferenci „25 let svobodného podnikání“, kterou v pražském Obecním domě 13. listopadu pořádala Hospodářská komora ČR.

Česká televize se snaží, seč může, o vyvážené informace o prezidentovi

Napětí mezi hlavou státu a Českou televizí je pozorovatelné nejméně od počátku září, kdy prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1 prohlásil, že už nikdy nebude hostem pořadu Otázky Václava Moravce. K tomu ho vedlo moderátorovo tvrzení v diskusi o služebním zákoně s premiérem Bohuslavem Sobotkou, že Miloš Zeman měl jako premiér ve svém kabinetu řadu politických náměstků ze sociální demokracie. „Jestliže novinář řekne, že prezident lže, a potom je usvědčen z nepravdy, tak je to buď podvodník, nebo amatér. Dal jsem mu dvě příležitosti a třetí mu už nedám,“ vysvětlil prezident své rozhodnutí.

Těžko soudit, zda i toto může mít souvislost s tím, proč jsou zastánci prezidenta Miloše Zemana čím dál více přesvědčeni, že Česká televize způsobem informování hlavu státu soustavně poškozuje. „Řekl bych, že to tak není. Naopak se televize snaží, seč může, aby informace o prezidentovi byly velice střízlivé a vyvážené. Myslím si, že on poškozuje sám sebe,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz komentátor a publicista Karel Hvížďala, přičemž zcela odmítá úvahu o tom, že by do vysílání České televize měli zasahovat politici včetně premiéra, jak požadoval senátor Jan Veleba.

Proti televizi se zasahovat nemá, zvláště ne politickými rozhodnutími

„Myslím, že to je ukázka politizace veřejnoprávních médií. Tohle de facto není věc politiků, to by měla být věc Rady, která by měla být profesionální. Dost přesně to komentuje kolega Milan Šmíd, který se tím zabývá. Je třeba naslouchat těmto odborníkům, a ne politickým uskupením,“ odkazuje Karel Hvížďala na mediálního experta, který se domnívá, že by se epizoda s vystřižením Bakalova jména ze Zemanova projevu mohla stát dobrým začátkem pro diskusi o tom, zda by nebylo dobré se znovu kriticky zamyslet nad zpravodajstvím ČT.

Zásahům politiků není nakloněn ani profesor Jan Jirák z katedry mediálních studií Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Proti televizi se zásadně zasahovat nemá, zvláště ne v rovině politických rozhodnutí. Na druhou stranu si myslím, že ne vždy je Česká televize nestranně informativní, pokud jde o osobnost prezidenta. Zvláštní byl ten editorský zásah do jeho vystoupení na Žofíně. Ale pokud vím, televize to vyřešila uvnitř a sama to považuje za nějaký exces, který by se neměl opakovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz profesor Jan Jirák.

Redaktoři České televize nejsou izolovaní od protizemanovského prostředí

Jako záměrnou kampaň proti Miloši Zemanovi však vysílání veřejnoprávní televize nevnímá. „Záměr je velmi složité slovo, to by někdo musel říct. Ale jak už jsem řekl, to zpravodajství není úplně nestranné. Myslím, že je to dáno tím, že novináři České televize se pohybují v českém novinářském prostředí, a to není prozemanovsky naladěné, což se odráží i v České televizi. Ale nemluvil bych o nějakém jednoznačném záměru. Prostě ta novinářská obec má teď tuto převažující tendenci a novináři ČT nejsou od českého novinářství izolovaní,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz profesor Jan Jirák.

Člen Rady České televize a někdejší signatář Charty 77 Jan Bednář považuje za chybu, že se v pořadu Události „ztratilo“ ze Zemanova projevu jméno Zdeňka Bakaly. „Tato chyba je podle mého soudu dost nesprávně vykládána a naprosto neúměrně zveličována. Myslím, že žádná cenzura v České televizi neexistuje, že to byla osobní chyba jednoho redaktora, který měl službu a nesprávně vyhodnotil situaci, v níž se ocitl. Pravděpodobně chtěl výrok prezidenta Zemana vyvážit výrokem člověka, který byl v projevu zmíněn, pana Bakaly, a když se mu nepodařilo jeho vyjádření získat, tak se rozhodl do toho projevu zasáhnout,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jan Bednář.

Česká televize není médium, v němž by probíhala systematická cenzura

I když to nebylo správné rozhodnutí, neznamená to, že by ve zpravodajství České televize docházelo k nějaké cenzuře. „Ta chyba je něco, co se může stát. Nikdo nejsme neomylný a i lidé na jakkoli odpovědných místech se mohou dopustit omylu. Obecně si myslím, že Česká televize není médium, v němž by probíhala nějaká systémová či systematická cenzura tak, jak to vyplývá z některých vyjádření různých lidí v posledních dnech. Nemohu se ztotožnit s názorem, že by Česká televize vedla s prezidentem nějaký boj. Naopak si myslím, že se snaží být ve zpravodajství objektivní,“ podotýká člen Rady České televize Jan Bednář.

Zcela jiného mínění je senátor a předseda SPO Jan Veleba, který rozhodně nechce nechat celou záležitost plavat jen proto, že se premiér Bohuslav Sobotka nehodlá jeho otevřeným dopisem zabývat. „Připravujeme a tento týden odešleme stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Premiérovi jsem to poslal proto – nakonec jsem to tam napsal – že mi je divné, že v situaci, kdy je dnes a denně útočeno na levicového prezidenta, tak si myslím, že by jako premiér a předseda levicové strany měl nějakým způsobem reagovat, a ne ten problém takzvaně vysedět, jak to často dělá,“ říká pro ParlamentníListy.cz senátor Jan Veleba.

Levicový premiér k útokům na levicového prezidenta mlčí

Přiznává ale, že ho nepřekvapuje, že se jeho výzvou v otevřeném dopise premiér zabývat nebude. „Chtěl jsem ale upozornit na to, že politik tohoto formátu, jako je předseda vlády a zejména předseda levicové strany, k tomu zkrátka mlčí, jako kdyby se ho to netýkalo. Protože dnes se ty útoky a to jednostranné pojetí veřejnoprávní televize týká prezidenta, zítra se to může týkat klidně i jeho. Ale od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání důrazný zásah čekám,“ dodává Jan Veleba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …