To je rána: Miloši Zemanovi výrazně stoupla podpora. Lidé za ním prý jdou kvůli uprchlické krizi i tomu, že nepodlézá USA

12.11.2015 10:31

Dvě třetiny české populace hodnotí kladně Miloše Zemana za jeho působení ve funkci prezidenta České republiky. Středisko analýz a empirických průzkumů (SANEP) zjistilo, že za výrazným posílením podpory hlavy státu stojí především jednoznačný postoj k uprchlické krizi. U dotázaných však výrazně bodoval i hájením ekonomických a národních zájmů a s kladnou odezvou se setkaly i jeho aktivity spojené s Čínou.

To je rána: Miloši Zemanovi výrazně stoupla podpora. Lidé za ním prý jdou kvůli uprchlické krizi i tomu, že nepodlézá USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Blíží se 17. listopad. Je Česká republika svobodnější zemí než před rokem?

3%
97%
hlasovalo: 12015 lidí

Na začátku druhé poloviny funkčního období je Miloš Zeman ve funkci prezidenta republiky pozitivně vnímán více než dvěma třetinami populace. Podle průzkumu SANEP je to 67,2 procenta, když na otázku „Jak hodnotíte Miloše Zemana za dobu jeho působení ve funkci prezidenta ČR?“ odpovědělo 35,8 procenta dotázaných „kladně“, 31,3 procenta „spíše kladně“, 8,1 procenta „spíše záporně“, 21,1 procenta „záporně“ a 3,7 procenta uvedlo jako odpověď „nevím.

Významné posílení podpory hlavy státu souvisí s jednoznačným postojem k uprchlické krizi, jenž hodnotí pozitivně téměř tři čtvrtiny obyvatelstva (72,3 procenta). Z toho je patrné, že prezidentovy názory na uprchlickou krizi a všechna s tím spojená témata a problémy, s nimiž se ztotožňuje významná většina obyvatel ČR, se odráží i na celkovém hodnocení Miloše Zemana za celou dobu – dvou let a osmi měsíců – jeho působení v čele státu.

Celý průzkum ZDE

Zemanův názor rezonuje s většinovým míněním českého občana

„Je to rozhodně významný nárůst podpory. Ukazuje se, že pozici prezidenta jednoznačně pomohl přehledný, srozumitelný a dlouhodobý postoj zejména k migrační krizi. Ten vyniká ještě víc ve srovnání s váháním a minimálním komentováním migrační krize z pozice premiéra, členů vlády, ale i jistou rozpolceností například v sociální demokracii, v hnutí ANO, ale v podstatě i u lidovců,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček, ředitel agentury Phoenix research.

Prezidentovi republiky naopak prospívá, že má dlouhodobý a velmi srozumitelný postoj, který už zná snad každý občan České republiky. „I díky jeho kritikům, protože ti ho velmi často zviditelňují a také popularizují jeho myšlenky nevybíravou kritikou a hlavně popichováním a vyjadřováním se k této tématice. Takže paradoxně i kritici prezidentův postoj významně zpopularizovali. A ukázalo se, že Zemanův názor a hlavně jeho srozumitelnost a dlouhodobost postoje rezonuje s většinovým míněním českého občana,“ podotýká politolog.

Prezidenta chválí za hájení ekonomických zájmů a pronárodní postoje

Ale prezident Miloš Zeman si svoji reputaci – po řadě nešťastných vulgárních výroků a bonmotů v roce 2014 – letos zlepšil nejenom pro své zásadní postoje k aktuálně nejstěžejnějšímu tématu celé Evropy, ale i pro své hájení ekonomických a národních zájmů České republiky. Tyto jeho pronárodní postoje totiž v souhrnu kladně hodnotí 68,3 procenta dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Přestože byl ze strany některých politiků a také médií kritizován za návštěvy Číny a prohlubování spolupráce, tak veřejnost zastává v otázce jeho aktivit spojených s Čínou jednoznačně většinový kladný postoj, když ho v souhrnu pozitivně hodnotí 61,7 procenta dotázaných. Zahraniční politiku Miloše Zemana pak v souhrnu vnímá kladně 59,3 procenta respondentů.

Pár desítek kilometrů za Prahou je situace jiná, než ji vnímá hlavní město

„Pravda, kvůli Číně byl kritizován politiky, ale hlavně pražskými, a také politiky celostátní úrovně. Situace pár desítek kilometrů od Prahy je velmi výrazně odlišná. Přece jen v momentě, kdy sem přijde jakákoli investice, která přinese o desítky či stovky pracovních míst více, tak běžný občan s Čínou nemá problém,“ tvrdí Jan Kubáček a poukazuje na to, že situace na trhu práce je z pohledu statistiky báječná, ale realita je mnohem složitější.

„V regionech, kde máte devět tisíc čistého, jsou kroky prezidenta republiky vnímány naprosto odlišně. Optika, která začíná u Říčan, Benešova, Staré Boleslavi, Kladna, Rakovníku a mohl bych pokračovat, se velmi razantně mění oproti vnímání redakcí hlavního města Prahy a celostátních politiků, kteří začínají více věřit statistikám než reálnému životu a reálné situaci každé druhé české domácnosti. Realita je přitom úplně jiná. Miloš Zeman si to uvědomuje a pracuje mnohem více s tvrdými daty a osobními prožitky, ale dopřává sluchu i těm, které slyší při cestách po krajích,“ vysvětluje politolog.

Lidé oceňují i nepodlézavost Evropské unii a USA

V rámci průzkumu měli dotazovaní také vlastními slovy uvést, co jim na osobě Miloše Zemana nejvíce vadí a naopak nejvíce vyhovuje. I do těchto odpovědí se výrazně promítá postoj Miloše Zemana k uprchlické krizi a jeho postoje k Číně a Rusku. Dotázaným na Miloši Zemanovi nejvíce vadí jeho vulgárnost, arogance, populismus, sebestřednost, odmítání uprchlických kvót, příklon k Rusku a Číně, negace islámu, ale i někteří jeho blízcí spolupracovníci, jako je například Vratislav Mynář, a také prezidentovy bonmoty.

Naopak na Miloši Zemanovi veřejnost nejvíce oceňuje odmítání uprchlických kvót, neúplatnost, poctivost, vlastenectví v podobě hájení zájmů České republiky, pravdomluvnost, negaci islámu, cílevědomost, zahraniční politiku ve vztahu k Rusku a Číně či nepodlézavost Evropské unii a Spojeným státům. Jak je z výčtu nejčastěji uvedených odpovědí zřejmé, v obou hodnoceních se vedle tématu uprchlické krize, zahraniční politiky ve vztahu k Rusku a Číně zohledňují i postoje hlavy státu k islámu.

Churchillovský rozměr tvrdohlavosti a razantnosti funguje

„Prezident republiky by měl dbát na to, že reprezentuje primárně důstojnost prezidentství a měl by se podle toho chovat a vystupovat. Česká veřejnost je velice citlivá na aroganci, hrubost, necitlivost k místu, k události nebo k partnerům. Je znát, že Miloše Zemana vidí v mnoha barvách, nebere ho jako černobílého politika, ale je schopná vedle kladů vnímat a pracovat i velmi citlivě s negací a jeho slabými stránkami. Ukazuje se, že český člověk je mnohem citlivější než vrcholný politik nebo černobílý mediální boj. Selský rozum běžného českého člověka by se měl vnímat jako mnohem bernější mince než hlasy z redakcí,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Jan Kubáček.

Výčet pozitivních charakteristik Miloše Zemana pak podle něj svědčí o tom, že Češi oceňují tvrdohlavost v dobrém. „To znamená schopnost rozhodovat se sám, stát za svými názory, neměnit je jak spodní prádlo každý druhý den a každý den přicházet s něčím novým, co bude druhý den vyvráceno. A zkrátka se ukazuje, že určitý churchillovský rozměr takové té tvrdohlavosti a razantnosti prostě funguje, lidé to chtějí a doba je na to příznačná a vhodná,“ konstatuje šéf agentury Phoenix research.

Zeman je silná osobnost, která dokáže v důležitých otázkách sjednocovat

Nejen výsledky tohoto, ale i jiných průzkumů týkajících se domácí politické scény ukazují, že hlavním hybatelem emocí a názorů obyvatel České republiky a potažmo voličů je právě téma uprchlické krize. S ním domácí veřejnost spojuje otázky národní identity a suverenity, hájení národních zájmů a vlastenectví. Není proto překvapením, že právě v těchto otázkách svými postoji prezident Miloš Zeman vzbuzuje pozitivní emoce a reakce většinové části veřejnosti.

Průzkumy uskutečňované už od první přímé volby a od zvolení hlavy státu prokazují, že Miloš Zeman dokáže v rámci naší společnosti vyvolávat silné emoce, a to jak negativní, tak pozitivní. Stávající pozitivní hodnocení postojů Miloše Zeman k ožehavým otázkám pak dokládají, že se jedná o silnou osobnost, která dokáže názorově společnost jak rozdělit, tak i v důležitých národních otázkách sjednotit.

Průzkumu se zúčastnilo téměř dvanáct a půl tisíce dotázaných

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 6.–9. listopadu 2015 na vybrané skupině 1102 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel České republiky ve věku od 18 do 70 let. Celkově se průzkumu Střediska analýz a empirických průzkumů zúčastnilo v rámci respondentního panelu z více než 220 tisíc registrovaných uživatelů 12 376 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +/- 2,5 procenta. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …