Úder „zimolovců“ proti Sobotkovi: Založení nové strany po odchodu z ČSSD? I to je možnost

22.05.2017 13:25

V jihočeské ČSSD to vře. A to poté, co vedení strany rozhodlo, že bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu vyškrtnou z kandidátky. V neděli večer se kvůli tomu sešel krajský výkonný výbor. ParlamentníListy.cz přinášejí vyjádření tří čelných představitelů jihočeské ČSSD. Někteří členové strany hrozí dokonce i odstoupením z kandidátky. Parlamentním listům se podařilo zjistit, že mezi nimi by byla pravděpodobně i jednička na jihočeské kandidátce, starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. „Já pravděpodobně bych byl jeden z nich,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Mrvka.

Úder „zimolovců“ proti Sobotkovi: Založení nové strany po odchodu z ČSSD? I to je možnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

O Zimolovi by měli rozhodnout Jihočeši

„Včera proběhlo zasedání krajského výkonného výboru a musím říct, že tam zaznívaly velice ostré hlasy; od toho, že se zlikviduje celá kandidátka až možná po vznik nové strany na bázi sociálnědemokraktických ideí. Nakonec jsme se domluvili na tom, že požádáme vedení ČSSD o rozhodčí řízení,“ říká místopředseda krajského výboru Jaromír Novák s tím, že věří, že to bude ze strany vedení akceptováno. Dodal, že si myslí, že takto do kandidátky zasahovat není správné.

„Myslím si, že rozhodnout o Jiřím Zimolovi by měli jihočeští sociální demokraté a názorně jihočeští voliči,“ řekla hejtmanka Ivana Stráská.

Jaromír Novák odpověděl i na otázku, zda vyškrtnutí Jiřího Zimoly z 22. místa kandidátky bere jako určitou „pomstu“ premiéra Sobotky.

„Nemohu to říci, ale pokud si to dáte dohromady, tak mi to skutečně připadá jako likvidace možných soupeřů uvnitř strany,“ míní Novák.

Jindřichohradecký starosta bere rozhodčí řízení, jak sám řekl, jako jakousi ruku k další spolupráci, kterou jihočeši nabízejí.

„Samozřejmě předsednictvo to nemusí respektovat, to já zase uznávám,“ říká Mrvka s tím, že dokud to nebude vyřešené, neměly by se tisknout hlasovací lístky pro vnitrostranické hlasování.

Ohrožení kandidátky?

V zákulisí se mluví i o tom, zda nehrozí, že by se kandidátka vůbec nepostavila.

„I takové názory při tom jednání byly, od naprosto radikálních až po uvážlivé. Já doufám, že zvítězí zdravý rozum,“ dodala Stráská a zopakovala, že také doufá, že si i v Praze uvědomí, že problémy jižních Čech by se měly řešit v jižních Čechách.

Toho že by se kandidátka vůbec nepostavila, se prý až tak nebojí jindřichohradecký starosta.

„Já bych zase takové černé scénáře nekreslil. Ta kandidátka podle mne určitě nějaká bude. Nicméně může být velmi ochuzená a je předpoklad, že pokud nedojde k nějakým dalším jednáním, že některé výrazné osobnosti z té kandidátky odejdou,“ řekl Mrvka s tím, že kdo všechno by to byl, zatím komentovat nebude. Připustil ale, že právě on by byl pravděpodobně jedním z nich.

„Já vím o řadě lidí, kteří budou z té kandidátky odstupovat. Kteří to prostě spojili s tím, že buď tam bude Jiří Zimola a ta kandidátka prostě bude mít zvuk, aby mohla získat co největší podporu u voličů, nebo tam nebude, a tak tam nebudou ani další velice významná jména, která na té kandidátce jsou,“ sdělil i Novák. Ani on ale nechtěl konkrétně jmenovat, o jaké kandidáty se jedná. „Bylo to pět nebo šest lidí,“ nastínil pouze.

Každému stejným metrem, vzkazují jihočeši

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek uvedl, že vyřazení Zimoly z kandidátní listiny souvisí s problémy, které vedly k jeho rezignaci na post jihočeského hejtmana. Zimola funkci nedávno opustil, aby umožnil vznik nové krajské koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Ta předchozí, v níž figurovali sociální demokraté, ANO a Jihočeši 2012, se rozpadla kvůli kauzám výstavby rekreačního domu pro hejtmana a systému odměn pro vedení ve společnostech Jihočeských nemocnic.

„Já nevím, jestli pan předseda úplně vidí do jižních Čech. Tady jednoznačně ano, celá ČSSD samozřejmě ztrácí, nicméně ta podpora v jižních Čechách existuje a je to špatně, protože právě to vyškrtnutí sníží volební potenciál ČSSD v Jihočeském kraji,“ říká Mrvka s tím, že zástupcům jihočeské ČSSD hlavně vadí, že se prý měří různými metry.

„To ustanovení o vyškrtnutí z kandidátky tam bylo především proto, aby předsednictvo mohlo dostat z kandidátek lidi, kteří jsou buď trestně stíhaní, nebo obvinění. V tomto případě se to nestalo. A pokud má někdo informace nějaké jiné, tak ať je položí na stůl,“ vzkazuje Stanislav Mrvka.

Souhlasí s ním i místopředseda krajského výboru Jaromír Novák. „Použití v této chvíli naprosto nechápeme,“ říká.

„Byla bych ráda, kdyby předsednictvo přistupovalo úplně stejně i k dalším kandidátům, kteří třeba sebou táhnou nějaké problémy,“ vyjádřila se i Ivana Stráská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …