Ústecký véčkař práskl bývalého komunistu: Je v područí kmotrů a ústecké Nagyové

31.07.2013 10:40

Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a její partner Roman Houska jsou podle údajů Senátu stále asistenti poslance Jaroslava Krákory, dětského lékaře a někdejšího komunisty. Podle severočeského véčkaře Josefa Suchého je to důkaz, že je politik v područí těchto dvou sociálních demokratů, z nichž jeden je nazýván „kmotrem“.

Ústecký véčkař práskl bývalého komunistu: Je v područí kmotrů a ústecké Nagyové
Foto: VV
Popisek: Josef Suchý

Jaroslav Krákora byl dříve členem KSČ, dnes je poslancem za ČSSD. Podle oficiálních stránek mu opravdu asistentku dělá Jana Vaňhová, exhejtmanka Ústeckého kraje. Druhým asistentem je její dlouholetý partner Roman Houska, vlivný severočeský podnikatel. „Je to dost kontroverzní,“ tvrdí Josef Suchý, předseda krajské rady Věcí veřejných v Ústeckém kraji a dodává: „ODS je prolezlá kontroverzními lidmi, ale u ČSSD jsou tak transparentní, že kmotr a jeho milenka dělají rovnou pro poslance. Když jsem se to dověděl, myslel jsem, že mě trefí.“ Informaci přitom člen Věcí veřejných přímo z vlastní iniciativy komentoval několika severočeským novinářům.

Nejde ale o nic nového pod sluncem. Už v roce 2009 totiž upozornila média na nezvyklost, že hejtmanka asistuje méně významnému politikovi. Podle článku MF Dnes tehdy Krákora uvedl, že hejtmanka již pro něj nepracuje, ta ale novinářům sdělila naprostý opak. Nakonec se hovořilo o změně. Tehdy měla štafetu asistentky místo Vaňhové raději převzít jiná žena, a to její neteř Ivana. I čtyři roky poté jsou ale podle údajů na stránkách asistenty stále Jana Vaňhová a její životní druh Houska, dříve vlivný člen tamní ČSSD.

Je to ústecká Nagyová

Ani veřejnosti zřejmě pobírání asistentských odměn nedává spát. Na facebookové stránce „STOP Exekuci“ právě v těchto dnech umístili informaci o Jaroslavu Krákorovi  a jeho asistentském týmu. „Paradoxem je, že asistentem poslance je vrcholná regionální politička,“ poukazují autoři stránky na Janu Vaňhovou, dříve hejtmanku, dnes náměstkyni hejtmana za KSČM Oldřicha Bubeníčka.

„Ta žena musí být dokonalá, zvládat tolik práce - náměstkyně hejtmana, asistentka poslance, radní a zastupitelka v Chomutově, předsedkyně představenstva, členka dozorčích rad a jiné,“ pokračuje se zde s tím, že spojení s údajným severočeským „kmotrem“ Romanem Houskou je jen třešničkou na dortu totálně morálně vyprázdněné ČSSD. „Je to taková naše ústecká sociálně demokratická Nagyová,“ připsal o Vaňhové někdo za ústecké Věci veřejné.

Asistenti poslance, i kdyby brali symbolickou odměnu, mají i řadu nemateriálních výhod. Mají například zajištěn vstup do sněmovny a tedy do kuloárů. Už ve zmíněném roce 2009 proto noviny v této věci mimo jiné napsaly, že být asistentem je snem každého lobbisty.

Jaroslav Krákora je původním povoláním lékař. Stejně jako exhejtmanka seděl například i on v zastupitelstvu Chomutova  - nejprve od roku 1994 jako nezávislý za Stranu zelených, od roku 1998 za ČSSD. V letech 2000 – 2004 byl členem zastupitelstva Ústeckého kraje. 

Naše redakce žádala o vyjádření rovněž exhejtmanku Janu Vaňhovou. Po týdnu však žádná nepřišla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…