VIDEO Babiš uprostřed „výtlemu“: Za minulého režimu jsme měli zahrádky, vyráběli jsme, zavařovali, dělali jsme paštiku... Mám strašný život

18.10.2017 13:22

Andrej Babiš navštívil studio televize Šlágr. Rozhovor s ním vedl samotný majitel televize Karel Peterka, který hned na úvod vyjádřil obavy, že bývalý ministr financí přichází jako kontrola z finančního úřadu. Vzhledem k tomu, že šlo o zábavný pořad, zabral jeho podstatnou část hlasitý smích všech zúčastněných.

VIDEO Babiš uprostřed „výtlemu“: Za minulého režimu jsme měli zahrádky, vyráběli jsme, zavařovali, dělali jsme paštiku... Mám strašný život
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš na Šlágr TV

Babiš ale přišel do studia jen se svou knihou, ovšem odvázaní hostitelé mu za celých tři čtvrtě hodiny nedali šanci o ní ani promluvit. Moderátor si na úvod postěžoval, že Babiš jim „trochu zkomplikoval život“ zavedením EET, načež exministr se ohradil, že on rozhodně ne. „Tohle maj už i na Sicílii. Tam se osprchujete na pláži a oni vám dají účtenku,“ líčil. A děje se to prý v celé Itálii. „I v Katánii jsem to viděl, tam, co jim teď přicházejí ti migranti,“ dodal.

Když pak hostitelé děkovali Babišovi, že dorazil na návštěvu, a ptali se, jak často chodí na návštěvy, přišla odpověď: „Já nemám čas na nic, já jsem si podělal život.“ Místo návštěv teď prý jezdí po republice s pojízdnou show, kde jej zpovídá bývalý moderátor pořadu Medůza (a dnes kandidát ANO do Poslanecké sněmovny) Aleš Juchelka.

Anketa

Který moderátor (či která moderátorka) je nejlepší?

hlasovalo: 10846 lidí

Následovala debata s manželkou hostitele Peterky o tom, jaké peče Monika Babišová vánoční cukroví, a když se majitelé hudební televize chystali k první hudební vložce, vyprávěl Babiš historku, jak jej učitel na hudební výchově fackoval.

Vzkázal jsem po svém kuchaři Macronovi, ať se stará o sebe

Po vložce, odehrané hostiteli na špatně skrývaný playback, ujistil bývalý ministr financí všechny, že máslo bude v lednu po Vánocích levnější, a následně se pustil do debaty o nabídnuté paštice, když líčil, že něco podobného jedl ve Francii, kde má své letní sídlo a také tam provozuje restauraci. „Je to nejlepší hospoda na jihu Francie,“ zdůraznil. A pak vyprávěl, že jeho šéfkuchař je mezi šesti nejlepšími kuchaři v celé Francii a přijal jej prezident Macron.

NA VIDEO  SE PODÍVEJTE ZDE.

„A já toho Macrona znám, jednou jsem ho už viděl. Tak jsem mu po něm vzkázal, ať se do nás nemontuje a netahá sem ty migranty, že my si to tu vyřídíme sami,“ popsal Andrej Babiš své diplomatické know-how.

Jinak Francouzi, kteří mají vysokou nezaměstnanost, vysoké daně a jsou zadlužení, by podle Babiše spíš potřebovali poradit od nás. „Takže Nikola byl u Macrona, mám to na Facebooku,“ uzavřel vyprávění.

Diváky Šlágr TV pak pozval do úplně stejné restaurace, jako je ta francouzská se dvěma hvězdičkami Michelin. Otevírá ji na začátku listopadu v Průhonicích. „Fakt je to pecka,“ ujistil.

Restauraci prý ve Francii otevřel víceméně náhodou. „My jsme tam měli nemovitosti a náhodou jsme koupili barák ve vesnici, kde žil Pablo Piccaso. Proto se to podle něj jmenuje Paloma, podle jeho dcery,“ líčil.

Výklad zakončil slovy: „Ta restaurace je úžasná, ale prodělává. A prodělává proto, že ve Francii jsou hrozně vysoké odvody,“ vysvětloval. Původně prý plánoval, že v jižní Francii bude žít. „Jenže potom jsem udělal tu blbost, že jsem šel do politiky,“ vykládal.

Zjistil jsem, že lidi mají plno problémů...

Od jídla plynule přešel k výkladu, jak si najal fitness trenéra a hubne. „V červenci 2013 jsem měl 77 kilo, deset procent tuku a kondici 37letého Čecha,“ popsal svůj zdravotní stav před vstupem do politiky.

S majitelem Karlem Peterkou pak začal bilancovat své politické působení: „Udělal jsem skvělé věci. Máme přebytkový rozpočet a snížil jsem dluh o 73 miliard,“ popsal. „Vás jsem oddlužil o sedm tisíc korun,“ ukázal na Peterku.

Po další písni v podobném duchu a úrovni provedení jako předchozí, při které stihl zkonzumovat předtím diskutovaný chleba s paštikou, se vyznal ze svého hudebního vkusu. Poslouchá prý Rádio Impuls, ale ne proto, že mu patří. „Mám rád československou muziku,“ prozradil. Jako mladý prý ulítával na Led Zeppelin nebo Deep Purple, ale později se přes skupinu Elán a Palo Haberu dostal k muzice domácího původu. Dnes jej prý nejvíce oslovuje Michal David.

Pak hovořil ještě o svých charitativních aktivitách. „Pomáháme lidem, máme tu nadaci a rozdali jsme, já nevím, asi 430 milionů,“ vykládal. Pak prozradil, že „když byly ty pseudoaféry, tak jsem dostal 3700 mailů, když jsem dělal ten projekt 52 milionů“. Zjistil prý přitom, že lidé mají plno problémů.

Když byl v byznysu, tak prý tyto věci neměl čas sledovat, teď díky politice proniká i do života normálních lidí. „Vite, když jste hodně bohatej, tak vám ty peníze vlastně už nic neříkaj,“ vyznal se.

Pak přišla řeč na jazykovou výbavu, Babiš se pochlubil, že umí francouzsky, německy, anglicky a rusky, a zalitoval, že už neumí pořádně ani česky, ani slovensky. Moderátor ho utěšil, že nemusí litovat, a vyprávěl mu příběh svého kamaráda, který přišel z Ukrajiny a po letech života v ČR prý mluví zhruba s podobným přízvukem, jako předseda ANO.

Zavařovali jsme, vyráběli… Řízek byl na neděli

Následovaly historky z práce pro PZO v Maroku. „Já tam chtěl zůstat. Je to u Sahary, ovoce, zelenina, ryby, pro rodinu pecka,“ popisoval. On sám ale prý šetřil. „Měl jsem 500 dolarů, 250 jsem směnil na bony a splácel jsem z toho půjčku a z půlky jsme žili, takže ryby byly jenom v sobotu,“ vypravoval.

Nepřišlo mu to ale neobvyklé. „Za minulého režimu jsme tak přece žili. Měli jsme kuře na sobotu a řízek na neděli,“ zavzpomínal. „Přes víkend jsme chodili na zahrádky, vyráběli jsme, sami jsme si zavářeli, dělali jsme paštiku, ne?“ vzpomínal. Starším generacím na tom prý nepřišlo nic neobvyklého.

Následovalo vyprávění, jak Andrej Babiš začal podnikat. „Když Klaus s Mečiarem oznámili, že rozdělí Československo, tak jsem řek v té firmě, kde jsem pracoval, že to je průšvih a musíme udělat firmu v Praze. Tak jsem se tam v červenci 1992 vypravil, firmu jsem založil v lednu 1993. A tak vznikl Agrofert, já jsem tu zůstal a mám české občanství.

Rozdělení republiky prý vnímal tak, že mu dalo příležitost udělat si samostatný byznys.

Pak už následovala jen poslední píseň na playback, při které se Andrej Babiš odvázaně pohupoval do rytmu. A tím skončila jeho návštěva TV Šlágr.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …