Vědci prý mají právo demonstrovat

13.10.2009 12:40

Mají vědci vůbec právo demonstrovat? Názory na to se různí. Například předsedkyně České učené společnosti Helena Illnerová si myslí, že současné protesty vědců za otevřenost vědní politiky jsou velmi pozitivní.

Vědci prý mají právo demonstrovat

Illnerová to řekla na dnešní konferenci o české vzdělanosti v Evropě, která se konala v Senátu. Podobný názor jako Illnerová  ale sdílejí i ostatní účastníci konference. Vědci mají právo demonstrovat, pokud cítí, že je to potřebné, říkají.

Také ředitel Filozofického ústavu Akademie věd ČR Pavel Baran se domnívá, že v demokracii je možné vyjádřit svůj názor i v ulicích. Musí to ale být rozumně a bez násilí, dodal. "Je třeba se s tím naučit žít a trpělivě naslouchat tomu hlasu," řekl Baran.

Illnerová a Baran reagovali na akci, která se udála minulé úterý. Před budovou Rudolfina na náměstí Jana Palacha v Praze se totiž sešlo na demonstraci vědců a umělců několik stovek lidí. Akcí nazvanou "Budoucnost není na prodej!" chtěli dát najevo, že problematika vědy, vzdělanosti a kultury stojí podle nich na okraji zájmu českých politiků.

Fischerovi se protesty vědců nelíbí   

Protesty se však nelíbily premiérovi Janu Fischerovi, který minulý týden nepřišel na jednání kulatého stolu o financování vědy v ČR právě proto, že je prý pro něj nepřijatelné, aby vědci současně protestovali v ulicích. Cestou k nalezení řešení podle premiéra nejsou "demonstrace a vydírání vlády".

Podle Illnerové je ale dobře, že mají zejména mladí lidé zájem vyjádřit se k tomu, jak má podle nich vypadat výzkum. "Divím se, že někteří naši představitelé to nechápou," uvedla Illnerová. K demokracii podle ní podobné akce patří. Protesty vědců chápe Illnerová zejména jako výzvu politikům a úředníkům k větší otevřenosti a transparentnosti systému.

Akademie přijde o miliardu 

Fórum Věda žije! se ostře staví proti současnému složení a aktivitám vládní Rady pro výzkum, experimentální vývoj a inovace. Žádají její odvolání a diskusi o změně hodnocení výzkumu.

Podle nových pravidel hodnocení výsledků vědecké práce by měl Akademii věd příspěvek ze státního rozpočtu, který byl letos zhruba pět miliard korun, klesnout příští rok asi o miliardu a během tří let dokonce o polovinu letošní částky. Fórum Věda žije proto požaduje okamžité zastavení aplikace nového hodnocení vědecké práce.

Foto: topzine.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…