Snížíme počet Romů ve speciálních školách, slibuje ministerstvo

23.02.2010 14:54

Romové jsou často zařazováni do speciálních škol, aniž by byli podrobeni vyšetření, zda je to nutné. Ministerstvo to chce změnit.

Snížíme počet Romů ve speciálních školách, slibuje ministerstvo

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy věnuje letos desítky milionů na podporu romských dětí. Díky státním penězům se má snížit počet Romů ve zvláštních školách, podle ministerstva tam totiž děti končí často neoprávněně. Na slyšení v Senátu to sdělila náměstkyně ministryně školství Klára Laurenčíková.

Praktické školy jsou totiž podle ní primárně určeny dětem, které trpí lehkým mentálním postižením. Romové jsou však často do praktických škol zařazováni, aniž by takovým postižením trpěli.  Odborníci, kteří v praktických školách působí, se však brání. Romové podle nich nijak diskriminováni nejsou.

Odborníci ze speciálních škol: Žáky nedělíme na Romy a ostatní

"Žáky ve školách pro děti či žáky se speciálními vzdělávacími potřebami nedělíme na Romy a ostatní, ale individuálně s nimi pracujeme při zohlednění jejich specifických potřeb," uvedli zástupci praktických škol z Plzeňského kraje v dopise adresovaném ministerstvu.

Podle Laurenčíkové letos MŠMT v rámci dotačních programů rozdělí na tyto účely celkem 64 milionů korun. Více než 14 milionů ministerstvo věnuje na to, aby více romských dětí navštěvovalo školky či na přípravu romských žáků na střední školu. Dalších deset milionů je pak určeno na podporu romských středoškoláků, kterým peníze pomohou uhradit náklady na studia.

Více než sto milionů na integraci dětí a jejich asistenty

Čtyřicet milionů dá pak ministerstvo na integraci dětí se špatným sociálním zázemím do všech typů škol. Mimo tyto výdaje plánuje ministerstvo tak jako každoročně vydat dalších 75 milionů na asistenty pedagoga, kteří pomáhají sociálně znevýhodněným dětem se zvládáním učiva.

Opatření MŠMT si kladou za cíl snížit počet romských dětí zařazovaných do praktických škol. Podle studií, které si ministerstvo nechalo loni vypracovat, bývá často do těchto zařízení zařazena až jedna třetina romských dětí. U neromských jde přitom jen o dvě procenta dětí. 

Foto: archiv.radio.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…