Stínový ministr: Školné zrušíme, Dobeši. Vzdělání není o peněžence

15.08.2011 17:26

Ministr školství Josef Dobeš by si měl rozmyslet zavádění školného na vysokých školách, protože ho ČSSD v případě úspěchu po příštích volbách stejně zruší. Stínový ministr školství Marcel Chládek mu dále vzkazuje, že už vůbec by neměl vyhazovat peníze za studii, jak školné zavést, protože tím opakovaně plýtvá penězi za zbytečnosti.

Stínový ministr: Školné zrušíme, Dobeši. Vzdělání není o peněžence

Kritiku si vysloužil v řadách opozice záměr ministra školství Josefa Dobeše (VV) zavést od roku 2013 na vysokých školách školné. Deník Právo informuje, že ministerstvo chce zadat studii za více než tři miliony korun, která by popsala fungování celého systému včetně tzv. odloženého školného a státních záruk bankám, které by za studenty školné zaplatily už v průběhu studia. Školné za semestr by mělo činit deset tisíc korun, což při pětiletém studiu znamená stotisícovou částku.

Podrobněji:


„Jestli si nedají říct a školné zavedou, ČSSD ho zruší," říká pro ParlamentníListy.cz stínový ministr školství Marcel Chládek, jak hodlá nejsilnější parlamentní strana postupovat po příštích volbách. Senátora neobměkčuje ani forma odloženého školného, nesouhlasí s žádnou jeho podobou. „Vznikne sociální bariéra a na vysokou školu bude chodit jen ten, kdo na to bude mít," poukazuje Chládek, že už nyní se měsíční náklady na studenta pohybují mezi pěti a šesti tisíci korun.


Samoživitelka s dětmi nebude moci splácet ani při průměrné mzdě

V odloženém školném nevidí žádnou výhodu především pro ty, kdo zamíří do resortu školství. „Ministr Dobeš tak rozvrátil systém odměňování, že neexistuje prakticky žádná progrese a učitelé se dostanou na průměrnou mzdu až čtyři roky před důchodem," poukazuje stínový ministr pro ParlamentníListy.cz na nesmyslnost koaličního slibu, že studenti začnou splácet odložené školné teprve tehdy, až v praxi dosáhnou průměrné mzdy.

To však přináší do splácení celou řadu otázek. „Nevím, jak je domyšleno to, když člověk dosáhne průměrného platu, ale stejně nebude schopen odložené školné splácet. Je rozdíl mezi tím, kdo žije sám, a matkou samoživitelkou se třemi dětmi," otvírá Chládek jednu z nich.

O studiu bude rozhodovat peněženka, nikoli schopnosti

V žádném případě nesouhlasí se zavedením školného ani poslankyně KSČM a členka sněmovního výboru pro vzdělání Marta Semelová. „Znemožní se tím přístup ke vzdělání studentům z chudších poměrů. V případě odloženého školného by vstupovali do praxe zadlužení. O studiu na vysoké škole by rozhodovala peněženka, nikoli schopnosti," kritizuje pro ParlamentníListy.cz Semelová.

Podle ní jde o nekoncepční a nesystémové řešení, na kterém budou profitovat jen banky a případně i studenti z dobře situovaných rodin, protože nepůjdou do života zatíženi dluhem. „Nejsem si jista, jestli má ministerstvo promyšleno, jak to bude při odloženém školném s úroky," připomíná poslankyně, že při splácení školného po desítkách let praxe se může úročením stotisícová částka vyšplhat hodně vysoko.

Další nesmyslná studie, za níž se vyhazují miliony

Stínový ministr školství předhazuje Josefu Dobešovi i to, že místo na platy pedagogů a nepedagogických pracovníků škol rozhazuje 145 milionů za podezřelé studie, zda jsou školy připraveny na testování a mají dostatečný počet počítačů, 250 milionů za studii na inkluzívní vzdělávání či stovky milionů na analýzu slučování škol.

A za zbytečnou považuje i studii, která má řešit školné a půjčky vysokoškolákům. „Ministr opětovně vyhlašuje tendr na studii. To je vyhazování peněz oknem a pak se šetří na nepedagogických pracovnících. Kdyby se neutrácelo za zbytečné studie, tak by se v součtu určitě našlo těch sedm set milionů na platy nepedagogických pracovníků," vyčítá Chládek šéfovi resortu školství.

Šlégr je ovlivněn zámořím, a tak školné nezavrhuje

Zdánlivou jednotu opozičních názorů na školné nabourává jen člen parlamentního výboru pro vzdělání Jiří Šlégr. „Já jsem ovlivněn tím, že jsem byl dlouhá léta v Americe, kde se školné platilo, a tak bych s jeho zavedením souhlasil. Ale nedokážu odhadnout, v jaké výši by to mělo být, aby to bylo únosné," překvapuje pro ParlamentníListy.cz svým názorem olympijský vítěz z Nagana a poslanec ČSSD.

K věci:


Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…