Klaus ml.: Rok praxe pro budoucí učitele. Ať vidí, jestli je vůbec baví

02.11.2011 22:30

Studenti pedagogiky by měli podle ředitele soukromého gymnázia PORG, Václava Klause mladšího, strávit první rok studia na praxi v základních školách. S tímto nápadem přišel Klaus mladší a další ředitelé sdružení v Asociaci aktivních škol.

Klaus ml.: Rok praxe pro budoucí učitele. Ať vidí, jestli je vůbec baví

"Asociace aktivních škol upozorňuje na klesající úroveň a motivaci absolventů pedagogických fakult. Asociace požaduje zavedení celého roku školní praxe studentů pedagogických fakult v prvním ročníku studia," uvedl spolek ve svém tiskovém prohlášení. Studenti bez potřebných znalostí by prý mohli ve školách pracovat jako asistenti pedagogů, vést kroužky nebo suplovat. Tuto myšlenku podpořila většina ředitelů, další podrobnosti plánu ale ředitelé nemají.

S návrhem souhlasí i Dobeš

Už před rokem s podobným návrhem přišel i ministr Josef Dobeš, podle něhož by si student takto vyzkoušel, zda jej práce s dětmi skutečně baví a zda pro ni má předpoklady. Ministr přitom odkazoval na zkušenosti ze zahraničí, kde je prestiž učitelství mnohem vyšší a přijímací zkoušky na pedagogické fakulty mnohem obtížnější než v Česku. Učitelé ale tenkrát návrh zkritizovali s tím, že není jasné, kdo by tyto lidi platil a co by mohli děti naučit.

Změna odměňování učitelů

Asociace chce také změnit systém v odměňování pedagogů. Trvá na posílení nenárokové složky platu. Platy pedagogů tvoří tabulková mzda plus odměny. Mnoho škol ale upozorňuje na to, že na odměny už jim nezbývá, a nemohou tak ocenit skutečně kvalitní učitele.

Ředitelům "aktivních škol" se nelíbí ani chystané změny ve financování. Školy s poloprázdnými třídami by měly od roku 2013 dostávat méně peněz, což by pro mnohé znamenalo slučování tříd nebo zánik. "Asociace aktivních škol požaduje jasné transparentní financování - jeden žák stejného věku pobírá napříč republikou naprosto stejný normativ bez ohledu na typ školy." Ředitelé odmítli také některé "anomálie" jako příspěvky na prvňáčky, tyto peníze by podle nich měly být rozděleny do jednotného příspěvku.

Čtěte také:

 

 


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…