Přijímačky na střední školy jsou za dveřmi. Každá rada tedy dobrá...

24.02.2014 22:00

Přijímačky na střední školu se pomalu blíží. Pro rodiny, kterých se to týká, tak začíná napínavé období. Mají nejvyšší čas se začít zajímat o konkrétní školy a zjišťovat podrobnosti o úrovni jejich studia. Co vše je důležité?

Přijímačky na střední školy jsou za dveřmi. Každá rada tedy dobrá...
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Hledáte pro své dítě vhodné gymnázium? Přijímačky jsou za dveřmi

Přijímačky na střední školu se pomalu blíží, je nejvyšší čas začít se zajímat o konkrétní školy a zjišťovat podrobnosti o úrovni jejich studia. Při výběru střední školy rodiče musí přihlížet k zájmům a prospěchu dítěte na základní škole. Nabídka středních škol a zejména gymnázií je v současnosti opravdu široká, kromě státních gymnázií máte možnost dopřát svému synovi či dceři také kvalitní vzdělání na soukromé škole. Pokud si zrovna děláte předběžnou rešerši škol, měli byste se informovat o celkovém systému výuky, o povinných a nepovinných předmětech i doprovodných programech školy.

Gymnázium osmileté vs. šesti - a čtyřleté

Pokud je vaše desetiletá dcera nejlepší ze třídy, na vysvědčení má samé jedničky a dnes už ví, že by chtěla na vysokou školu, stát se například veterinářkou, pak nemusíte příliš váhat a můžete ji s klidem v duši přihlásit na osmileté gymnázium. To ji dobře připraví a podpoří její úsilí dostat se na VŠ. Jestli máte doma chlapce, který sice rád čte, učitelé o něm říkají, že je inteligentní, ale doma ho moc nebaví se na hodiny připravovat, můžete s přechodem na osmileté gymnázium lehce váhat. Kluci dozrávají trochu opožděně oproti děvčatům, neznamená to ale, že za dva roky nebude váš syn vhodným kandidátem na šestileté gymnázium. Zde se vyplatí počkat a rozhodnout se o něco později.

„Syn dělal v sedmé přijímačky na gymnázium, sám si ho vybral a teď je moc spokojený. S manželem jsme uvažovali o přechodu na osmileté gymnázium, ale učitelé nám doporučili dva roky počkat. Vyplatilo se. Syn je teď mnohem schopnější se doma sám učit, než byl před dvěma roky, kdy jsme ho do toho museli spíš nutit. Našeho rozhodnutí počkat určitě nelitujeme," vypráví svou zkušenost Ondřejova maminka Jana Zálesná z Prahy.

V „devítce" už jde o „lámání chleba"

Jinak to chodí v deváté třídě, kdy už opravdu dojde na lámání chleba. Pak je dobré podívat se na nabídku oborů, které střední školy otvírají. Gymnázium se hodí podle školní psycholožky Veroniky Králové nejen pro děti se samými jedničkami, ale i pro ty, kteří mají zatím skrytý studijní potenciál a nemají ještě vyhraněný zájem o konkrétní obor.

Jednou z alternativ jsou soukromé střední školy, které svým studentům nabízejí zvýšenou péči a rozšířené možnosti v oblasti vzdělávání. Dobrým příkladem je Klasické gymnázium Modřany, fakultní škola Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, která pro školní rok 2014/2015 přijímá žáky z 5. tříd ZŠ do 1. ročníku osmiletého gymnázia a žáky 7. tříd ZŠ do 1. ročníku šestiletého gymnázia a žáky 9. tříd ZŠ do 1. ročníku čtyřletého gymnázia. Studenti zde mají možnost studovat osmileté gymnázium s rozšířenou výukou angličtiny v rozsahu 10 vyučovacích hodin týdně. A ve vyšších ročnících využít systém odborně zaměřených seminářů umožňujících větší profilaci studentů. Uchazeči si mohou zkusit přijímací zkoušky nanečisto, jejichž prostřednictvím si prověří své šance na přijetí.

Přijímací zkoušky v 1. kole přijímacího řízení se na KGM konají v termínech 22. 4. 2014 a 24. 4. 2014. Uchazeči musí podat přihlášku nejpozději do 15. 3. 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…