Kolumbus pomáhá zvýšit zájem o cizí jazyky

15.05.2014 8:59

Půlmilionová finanční injekce na podporu výuky cizích jazyků, která v rámci projektu Kolumbus putovala od města do šesti znojemských základních škol, přináší první ovoce. Ředitelé se shodují na viditelně vyšším zájmu žáků o němčinu i angličtinu, a to napříč všemi věkovými kategoriemi dětí. Většina peněz z celkově rozdělené částky 489 300 korun šla do škol na rozšíření výuky cizích jazyků a nákup učebních pomůcek tedy hlavně pracovních sešitů a učebnic, ale nejen jich.

 Kolumbus pomáhá zvýšit zájem o cizí jazyky
Foto: Projekt Kolumbus
Popisek: Projekt Kolumbus

Základní škola na Pražské za ně například pořídila mj. předplatné časopisu Gate, slovníky, testy a nástěnné obrazy ke zkvalitnění výuky. „Posílili jsme výuku cizích jazyků zavedením nepovinného předmětu německý jazyk pro první stupeň a tři celoroční kurzy angličtiny Cambridge s možností jazykové zkoušky. Budu velice rád za pokračování projektu Kolumbus, který žákům pomáhá,“ uvedl ředitel zmíněné školy Pavel Trulík.

Podobně jako Pavel Trulík hovoří i ředitel Základní školy na náměstí Republiky Zdeněk Mikulič. I on vnímá přínos Kolumba jako velkou pomoc také rodičům, kterým podpora od města pomůže při nákupu pracovních sešitů. „Na naší škole výborně fungují i zájmové kroužky výuky cizích jazyků. Již deset let spolupracujeme s italskou školou z Trenta, teď pojedou naši druháčci na návštěvu vídeňské školy a rakouské děti k nám do Znojma. Nápad s podporou dětí k výuce cizích jazyků jen vítám, vždyť jazykové znalosti mohou rozvíjet i dále třeba na zahraničních pobytech v rámci vzdělávacího programu Comenius, ve kterém je naše škola zapojena,“ vysvětlil ředitel Mikulič. 

Na Základní škole na ulici Mládeže zase vedle různých konzultací a přípravy na zkoušku Cambridge z anglického jazyka využili také možnosti opakované konverzační hodiny s rodilým mluvčím. Tento počin měl mezi žáky překvapivě velký ohlas.Setkání s rodilými anglickými mluvčími proběhlo na podzim a teď na jaře ve dvouhodinových blocích  pro celý druhý stupeň. Také jsme žákům nakoupili didaktické pomůcky pro ještě atraktivnější výuku,“ doplnila ředitelka Romana Loydová.

Pomoc Kolumba potažmo města zhodnotil i ředitel Základní školy JUDr. Mareše Miloslav Hubatka: „Projekt Kolumbus výrazně posunul výuku cizích jazyků vpřed. Umožnil škole naplnit nadstandardní vzdělávací strategii v oblasti výuky a podpořil komunikační dovednosti žáků i jejich přípravu ke složení mezinárodních certifikačních testů. Díky projektu Kolumbus se nám podařilo dotáhnout do konce dlouhodobý záměr školy v této oblasti, navázat spolupráci se strategickým partnerem, připravit celoplošnou certifikaci za spolupráce externích lektorů. A tím to zdaleka nekončí.“ 

V současnosti je projekt podporující výuku cizích jazyků na školách připraven do konce roku 2014. Podle slov místostarosty Jana Groise má město v plánu v nastavené linii pokračovat i v budoucnu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…