209. výročí bitvy u Slavkova se blíží

17.11.2014 22:38

Hlavní letošní vzpomínkové akce věnované napoleonské historii ve střední Evropě proběhnou pod záštitou hejtmana Michala Haška ve Slavkově u Brna a na slavkovském bojišti v sobotu 29. listopadu a v neděli 30. listopadu 2014.

209. výročí bitvy u Slavkova se blíží
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Hlavními body programu bude sobotní bitevní ukázka pod kopcem Santon (14:00), za účasti přibližně 900 vojáků v dobových uniformách, 60 koní a 15 děl, a nedělní pietní akt na Mohyle míru, místě nejtěžších bojů bitvy tří císařů (12:00). Rekonstrukce bitvy tří císařů, známé ve světě jako bitva u Austerlitz, se koná letos již po pětadvacáté.

Záštitu nad akcí převzali, ministryně pro místní rozvoj České republiky Karla Šlechtová, ministr obrany České republiky Martin Stropnický a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Pozvání přijal ministr obrany Slovenské republiky Martin Glváč.

Tématem bitevní ukázky bude střetnutí mezi Lannesovými a Muratovými jednotkami, Bagrationovým předvojem a Uvarovým jezdectvem v prostoru Holubic. Účastníci přijedou kromě Česka také z Polska, Německa, Itálie, Francie, Belgie, Rakouska, Slovenska, Maďarska, Ruska a Litvy. Austerlitz 2014 je současně poslední velkou akcí napoleonského re-enactmentu před 200. výročím bitvy u Waterloo, které si připomeneme v červnu příštího roku.

Mezi dalšími body programu proběhnou v pátek 28. listopadu v 17:30 na Žuráni a v 18:00 v Jiříkovicích „jiříkovické ohně“ připomínající událost z 1. prosince 1805, a ve Slavkově u Brna v sobotu 29. listopadu tradiční kostýmované prohlídky zámku a jarmark a večer městský program vyvrcholí ohňostrojem. Vojenská ležení budou po celý víkend na Staré poště pozořické, v Křenovicích, Tvarožné, Zbýšově a na dalších místech. Většina francouzských jednotek bude ubytována v Pozořicích, odkud v sobotu ráno vychpoduje do Tvarožné.

U Slavkova Císař Francouzů Napoleon I. během několika hodin rozhodl tažení roku 1805, válku třetí protifrancouzské koalice. Poražený car Alexandr I. se svou armádou opustil střední Evropu; válka mezi Francií a Ruskem pokračovala až do roku 1807 bitvou u Friedlandu a podpisu tylžského míru. Rakouský císař František I. přistoupil na podmínky příměří podepsaného 6. prosince na zámku ve Slavkově a posléze i na  podmínky tvrdého bratislavského míru z 26. prosince 1805. Tvrdost podmínek a Napoleonův rostoucí vliv v Německu vedly po třech letech k eskalaci napětí mezi Rakouskem a Francií, válce roku 1809, jež vyvrcholila opět na jižní Moravě, u Znojma. Napoleonská epopej pokračovala tažením do Ruska, válkou 6. koalice v letech 1813–1814, a vyvrcholila bitvou u Waterloo.

Vzpomínkové akce nejsou oslavou Napoleona či jeho vítězství, a už vůbec nejsou oslavou války či bitvy. Mezinárodně politické a válečné události, jež ve své době Evropu zásadním způsobem ovlivnily, a i dlouho po ní rozdělovaly, se s odstupem staly prostředkem k setkávání a společným zájmem mnoha lidí z mnoha zemí světa. Cílem akcí je připomínka a podpora poznávání společné evropské historie.

Programy a podrobnější informace k oběma akcím budou průběžně zveřejňovány na serveru www.austerlitz.org; v rámci Projektu Austerlitz je možná prezentace partnerů a sponzorů. Akce jsou pořádány Projektem Austerlitz každoročně od roku 1998. Návštěvnost hlavního bodu programu, rekonstrukce bitvy, se pohybuje mezi 5 a 10 tisíci, v roce 2005, kdy se 200. výročí zúčastnilo 3500 „vojáků“ z 24 zemí světa, přišlo na 30 tisíc diváků. Akce má značný ohlas v médiích nejen v Česku, ale v celé Evropě.

Pro zájemce jsme schopni v předstihu zajistit místa na tribuně pro sobotní bitevní ukázku i další služby, jež s programem vzpomínkových akcí souvisí (ubytování, stravování, dopravu). Jste srdečně zváni.

Austerlitz 2014 je 25. novodobou vzpomínkovou akcí od roku 1990. Nejen při této příležitosti byl také prezident Projektu Austerlitz, Miroslav Jandora, pořadatel vzpomínkových akcí v letech 1990, 1991 a každoročně od roku 1998, navržen na cenu Jihomoravského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…