Lesy ČR spolupracují na mapování vzácného holuba doupňáka na Vysočině

28.07.2012 20:02

Holub doupňák je převážně tažný pták. Ke svému hnízdění využívá stromové dutiny, vytvořené většinou datlem černým. Lesy České republiky i proto již několikátým rokem spolupracují s dobrovolníky z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Jihlava na vyhledávání a ochraně doupných stromů na Vysočině. Mapování vzácného holuba doupňáka na Jihlavsku je jedním z více než dvou set projektů ČSOP podpořených letos státním podnikem Lesy ČR - generálním partnerem Národního programu Ochrana biodiverzity.

Lesy ČR spolupracují na mapování vzácného holuba doupňáka na Vysočině
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Možná jste už v lese narazili na strom označený modrým trojúhelníkem. Právě takto značí ochránci přírody ve spolupráci s lesníky tzv. doupné stromy. Na Jihlavsku je najdeme převážně ve zbytkových částech starých bučin, občas ve smíšených lesích nebo jako ponechané osamocené stromy po těžbě (takzvané výstavky). A právě v těchto místech se dobrovolníci z ČSOP Jihlava letos zaměřili na mapování holuba doupňáka. Využívali k tomu dalekohledy společně s poslechem volajících samců, ale i digitální akustické záznamníky, které byly trvale umístěny na stromech a snímaly ranní, dopolední a večerní zvukovou aktivitu.

Populace holuba doupňáka nebyla v posledních 20 letech na Jihlavsku systematicky sledována. Přestože jeho stavy závisí na mnoha okolnostech a větší část doupňáků zahyne na svých zimovištích mimo naše území, je v České republice zřejmý mírný nárůst jejich počtů. Jisté je, že spolupráce Lesů ČR s ochránci přírody při značení a následné ochraně doupných stromů jednoznačně vede k podpoře tohoto druhu.

Spolupráce mezi Lesy ČR a ČSOP letos probíhá již 14. rokem. Uskutečňuje se jak na poli praktické ochrany přírody, tak na poli ekologické výchovy. Spolupráce lesníků a ochranářů na konkrétních lokalitách a projektech se však datuje již od vzniku ČSOP v roce 1979.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…