ČEZ: Elektřina z malých vodních elektráren pohání desítky tisíc domácností

31.07.2012 9:29

Více než 140 milionů kWh dodaly v prvním pololetí do sítě vodní elektrárny provozované společností ČEZ Obnovitelné zdroje. Meziročně tak zvýšily výrobu o téměř 11 %. Pokud by se podařilo udržet dosavadní tempo produkce i po zbytek roku, pokryly by malé vodní elektrárny roční spotřebu více než 80 tisíc domácností.

ČEZ: Elektřina z malých vodních elektráren pohání desítky tisíc domácností
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Celkem 141,6 milionů kWh elektřiny dodaly v období od ledna do června 2012 do sítě vodní elektrárny provozované v rámci společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje (ČEZ OZ). Jde převážně o malé vodní elektrárny ve východních, západních a středních Čechách a na jižní Moravě. Objem produkce znamená téměř 11% nárůst oproti stejnému období loňského roku a současně i přiblížení rekordní úrovni 144 milionů kWh z prvního pololetí roku 2010.

„Dodávka současně představuje pokrytí spotřeby více než 80 tisíc domácností. Vedle nezbytné přízně počasí se na výrobě pozitivně projevuje také zvyšování výkonu u elektráren, které v posledních letech prošly programem modernizace,“ řekl Oldřich Kožušník, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje.

Malá vodní elektrárna Vydra

Premiantem mezi vodními zdroji ČEZ Obnovitelné zdroje byla v 1. pololetí letošního roku vodní elektrárna Střekov (řeka Labe; do sítě dodáno 52,8 milionů kWh) a malé vodní elektrárny Vydra (Vydra; 18,7 milionů kWh), Práčov (Chrudimka; 8,9 milionů kWh) a Obříství (Labe; 7,6 milionů kWh). Nejsilnějšími měsíci v dosavadním průběhu roku 2012 jsou zatím z hlediska dodávky ve vodních elektrárnách ČEZ Obnovitelné zdroje březen (do sítě dodáno 29,2 milionu kWh) a duben (27,8 milionu kWh), nejslabším měsícem naopak červen (15,7 milionů kWh).

„Také letos jsme pokročili v programu modernizace a zvyšování efektivity našich elektráren, který by měl umožnit zvýšení hodnoty zpracovávaného hydropotenciálu. Dokončena byla kompletní modernizace malé vodní elektrárny v Pardubicích, kde došlo k usazení nového generátoru a blok rozvaděče turbíny,“připomněl Libor Kičmer, ředitel úseku elektráren ČEZ OZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…