ČEZ: Elektřina z malých vodních elektráren pohání desítky tisíc domácností

18.08.2012 16:49

Více než 140 milionů kWh dodaly v prvním pololetí do sítě vodní elektrárny provozované společností ČEZ Obnovitelné zdroje. Meziročně tak zvýšily výrobu o téměř 11 %. Pokud by se podařilo udržet dosavadní tempo produkce i po zbytek roku, pokryly by malé vodní elektrárny roční spotřebu více než 80 tisíc domácností.

ČEZ: Elektřina z malých vodních elektráren pohání desítky tisíc domácností
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Celkem 141,6 milionů kWh elektřiny dodaly v období od ledna do června 2012 do sítě vodní elektrárny provozované v rámci společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje (ČEZ OZ). Jde převážně o malé vodní elektrárny ve východních, západních a středních Čechách a na jižní Moravě. Objem produkce znamená téměř 11% nárůst oproti stejnému období loňského roku a současně i přiblížení rekordní úrovni 144 milionů kWh z prvního pololetí roku 2010.

„Dodávka současně představuje pokrytí spotřeby více než 80 tisíc domácností. Vedle nezbytné přízně počasí se na výrobě pozitivně projevuje také zvyšování výkonu u elektráren, které v posledních letech prošly programem modernizace,“ řekl Oldřich Kožušník, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje.

Pět šumavských malých vodních elektráren vyrobilo téměř 20 milionů kWh, dalších téměř 7 mil. kWh přidaly MVE Hracholusky a Bukovec. „Za výborné výsledky elektráren Vydra a Čeňkova Pila stojí několik faktorů,“ vysvětluje Jiří Kysilka, vedoucí skupiny VE. „Obě pracují bez závažnějších poruch a minimálních provozních odstávek způsobených přírodními živly. V jarních měsících pomalu tála sněhová pokrývka a v dubnu a květnu byly malé dešťové srážky a nemuseli jsme tak často odstavit Čeňkovu Pilu kvůli vysokému stavu vody na Vydře.“

Kalamitní situace nastala v zimě na Vchynicko - tetovském plavebním kanále, kdy byla hladina vody zároveň s cestou kolem kanálu a k tomu silně mrzlo. Zaměstnanci elektrárny museli rozbíjet led a hlídat stav vody.

V současné době jsou opravovány spáry jezu u Čeňkovy Pily (viz foto). Na konci září proběhnou na elektrárně oslavy 100 let od jejího zprovoznění. Může se pochlubit tím, že v poměru celkové výroby elektřiny k instalovanému výkonu a množství vody, která jí proteče, vydělává Čeňkova pila ze všech malých vodních elektráren nejvíce.

Název MVE Dodávka od začátku roku v kWh
MVE Černé jezero 1 243 769
MVE Černé jezero 2 70 263
MVE Černé jezero 3 198 019
MVE Vydra 18 693 340
MVE Čeňkova pila 403 750
MVE Hracholusky 5 976 680
MVE Bukovec 1 148 545

Premiantem mezi vodními zdroji ČEZ Obnovitelné zdroje byla v 1. pololetí letošního roku vodní elektrárna Střekov (řeka Labe; do sítě dodáno 52,8 milionů kWh) a malé vodní elektrárny Vydra (Vydra; 18,7 milionů kWh), Práčov (Chrudimka; 8,9 milionů kWh) a Obříství (Labe; 7,6 milionů kWh). Nejsilnějšími měsíci v dosavadním průběhu roku 2012 jsou zatím z hlediska dodávky ve vodních elektrárnách ČEZ Obnovitelné zdroje březen (do sítě dodáno 29,2 milionu kWh) a duben (27,8 milionu kWh), nejslabším měsícem naopak červen (15,7 milionů kWh).

„Také letos jsme pokročili v programu modernizace a zvyšování efektivity našich elektráren, který by měl umožnit zvýšení hodnoty zpracovávaného hydropotenciálu. Dokončena byla kompletní modernizace malé vodní elektrárny v Pardubicích, kde došlo k usazení nového generátoru a blok rozvaděče turbíny,“ připomněl Libor Kičmer, ředitel úseku elektráren ČEZ OZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…