Nadace ČEZ pomáhá archeologům rozluštit odkaz předků

28.01.2013 21:20

Hradec Králové, 25. ledna 2013 - Přiblížit minulost odborné i laické veřejnosti, prezentovat archeologické nálezy a zachránit pro budoucí generace poselství předků, to vše má za cíl kniha a archeologické pátrání na hradě Vízmburk nedaleko Trutnova ve východních Čechách. Bez Nadace ČEZ by se to podařilo jen obtížně, ta na celý projekt přispěla částkou 120 tisíc korun.

Nadace ČEZ pomáhá archeologům rozluštit odkaz předků
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Záchrana, zpracování a prezentace jedinečného souboru archeologických nálezů z hradu Vízmburk je naše priorita. Snažíme se názorně přiblížit život středověkého člověka poloviny 15. století. Pro odbornou veřejnost zpracování tohoto archeologického souboru znamená získání srovnávacího materiálu, který pochází z jedinečné lokality a pro laiky je to velmi zajímavé přiblížení středověkého života,“ nadšeně popisuje Mgr. Jan Košťál.

Hrad byl vystavěn ve druhé polovině 13. století a zanikl v roce 1447. Výzkum začal probíhat již v roce 1972, do té doby zde byl pouze zalesněný pahorek a zbytky zdí. V průběhu výzkumu se ukázalo, že je zasypán svou vlastní sutí. Během archeologických výzkumů byla odhalena hradní zřícenina, památka z období rané gotiky s množstvím archeologických nálezů. V trutnovském muzeu zástupci Nadace ČEZ společně se zástupci Sdružení pro Vízmburk slavnostně pokřtili publikaci ke 40 výročí od zahájení archeologického průzkumu. Kniha popisuje nálezy keramiky a zpracování archeologického inventáře.

„Díky knize „ Vízmburk – příběh zapomenutého hradu“, která mapuje restaurátorské práce a zpracovává archeologický inventář, budeme seznamovat veřejnost s exponáty i s činností Sdružení. Rád bych touto cestou poděkoval Nadaci ČEZ, která umožnila svým příspěvkem popularizovat historii a pomohla dobré věci. Věříme, že odkaz našich předků předáme budoucím generacím,“ doplňuje Jan Košťál.

 Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…