ArcelorMittal Ostrava snížila své roční emise prachu na historické minimum

08.04.2013 14:13

V roce 2012 odprášila huť ArcelorMittal Ostrava o dalších 85 tun prachu.

ArcelorMittal Ostrava snížila své roční emise prachu na historické minimum
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

Snížila tím svůj dopad na životní prostředí na historické minimum 584 tun, což představuje třetinovou hodnotu oproti stavu před deseti lety, kdy skupina ArcelorMittal do hutě vstoupila. Na další ekologické investice chce využít evropské dotace určené pro ekologizaci průmyslu. Plánované ekologické investice v celkové hodnotě přes 2,6 miliardy korun sníží emise prachu, oxidů dusíku a přispějí také ke zlepšení pracovního prostředí. Největší investici představuje denitrifikace energetiky a odprášení aglomerace Jih.

Za deset let ArcelorMittal investovala do ekologizace přes čtyři miliardy korun. Díky tomu splňuje huť emisní limity stanovené českými zákony i přísnější emisní stropy dané Úřadem Moravskoslezského kraje. „Na většině provozů plníme s pětiletým předstihem i nejpřísnější emisní limity, které určila Evropská unie podle tzv. nejlepších dostupných technik a které vstoupí v platnost až od března 2016,“ vysvětluje plnění emisních limitů Petr Baranek, ředitel pro životní prostředí. „Pokud nám Evropská komise schválí předložené projekty, budeme do roku 2015 realizovat další ekologické investice v hodnotě přesahující 2,6 miliardy korun,“ dodává Baranek.
 
Většina investic bude směřovat do nejprašnějších provozů, aglomerace a vysokých pecí. Evropských dotací chce však huť využít i na denitrifikaci tří kotlů své elektrárny, která přispěje k ročnímu snížení oxidů dusíku o 808 tun. 
 
Největší pozitivní dopad na životní prostředí přinese tkaninový filtr na aglomeraci Jih, díky kterému huť sníží emise prachu o 94 tun ročně. Na obou aglomeracích navíc dojde ke zlepšení pracovního prostředí. Odprášení chladících pásů omezí tzv. fugitivní emise o 198 tun za rok a odprášení výklopníků uhlí a rud o dalších 6,4 tuny ročně. Evropské dotace přispějí ke snížení prašnosti také na obou vysokých pecích, kde huť plánuje investovat do navýšení kapacity odprášení licího pole, díky čemuž poklesne prašnost o 74 tun.
 
„Evropská unie podpořila ekologizaci hutního průmyslu v minulosti již dvakrát v 70. a 90. letech. Naše hutě mají možnost čerpat dotace až nyní. Díky tomu, že již dnes jsou dobře ekologizované, využívají dotace na investice, které snižují emise více, než je požadavek EU, nebo na ekologická opatření, která sníží ty emise, které EU ani nereguluje,“ vysvětluje Vladimír Toman, člen představenstva Hutnictví železa. „Zatímco v minulosti EU na dotacích rozdala více než 50 miliard, korun, které čerpalo 13 zemí, české hutě žádají EU o podporu v celkové výši 4,7 miliardy korun,“ dodává Toman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…