ACCA: Investoři, nedívejte se jen na čísla, radí expert

24.10.2014 20:27

Analytici, akcionáři, auditoři – ti všichni si i několik let po finanční krizi a vybaveni tisíci stranami nových regulací musí stále dávat pozor, jestli s nimi firmy hrají fér. Jak se nespálit, o tom finančním a účetním odborníkům na 5. výročním ACCA & CFA Business Mixeru přednášel Jeremy Bolland, mezinárodně vyhledávaný řečník v oboru investičních analýz.

ACCA: Investoři, nedívejte se jen na čísla, radí expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

“Někdy se management snaží nasadit auditorům klapky na oči. Někdy může lhát akcionářům. Analytici musí kopat hluboko, aby plně porozuměli firmě, motivaci jejích manažerů, vnitřní hodnotě jejích akcií či dluhopisů, a souvisejícím rizikům,“ říká Bolland.

Nelze se spoléhat jen na čísla, upozorňuje. Kvalita vedení a kontroly ve firmě (corporate governance) nebo obecněji společenská odpovědnost jsou podle něj stále podceňovanými tématy. Analytici by se podle něj měli ujistit, jestli firma věnuje dostatečné úsilí řízení rizik a etice. K ohodnocení firmy vyvozenému z finančních výkazů pak mohou přičíst přirážku nebo naopak slevu, která pomůže určit výhodnost investice.

Kvalita řízení má totiž vliv i na cenu akcií. Bolland citoval např. nedávnou analýzu investiční společnosti Hermes. Ta zjistila, že v Evropě byl v letech 2008-2013 mezi akciemi nejlépe a nejhůře řízených firem rozdíl 0,4 % měsíčně. Zdánlivě malý rozdíl v přepočtu na roční a delší výkonnost znamená velmi odlišné výsledky pro investory.

Ve své prezentaci zmínil Bolland řadu příkladů, které v konečném důsledku zaplatí akcionáři. Např. letošní pokutu pro nadnárodní farmaceutickou firmu za uplácení lékařů v Číně.  Nebo banky obviněné z manipulace úrokovou sazbou LIBOR, které v posledních dvou letech dostaly dohromady pokuty přes 6 miliard dolarů. Podobné vyšetřování teď probíhá i v souvislosti s měnovým trhem.

Etika se vyplatí nejen investorům, ale i pracovníkům ve financích. „Kdo nepřistupuje ke klientům férově a podlehne střetu zájmů, ztrácí svoji bezúhonnost a nezávislost. Nakonec ztratí i důvěru klientů a s ní i obchodní příležitosti,“ říká Bolland.

Jeremy Bolland je nezávislý konzultant v oboru analýz cenných papírů a autor knihy Writing Securities Research – A Best Practice Guide. Pravidelně školí analytiky bank a makléřských společností, a také členy CFA Institute po celém světě o nástrahách při analyzování firem. V oboru má 30 let zkušeností v Londýně, Tokiu či Hong-Kongu. Pracoval mj. pro Morgan Stanley, ING Barings, HSBC a BNP Paribas.

ACCA a CFA Society Czech Republic pořádají Business Mixer pro své členy již pátým rokem s cílem představit zajímavé zahraniční řečníky a jejich pohled na současný vývoj ve světové ekonomice. Akce propojuje analytiky, konzultanty, auditory a mnohé další odborníky, kteří mají společný zájem na rozvoji finančního trhu.

O CFA Society Czech Republic

CFA Society Czech Republic je nezisková organizace finančních profesionálů, založená v dubnu 2002. Je jednou ze 144 členských asociací CFA Institute a jejím cílem je prosazovat nejvyšší standardy etiky, odbornosti a profesionality v české a slovenské finanční komunitě. Kromě toho zvyšuje povědomí o studijních programech CFA Institute: CFA, CIPM a Claritas. V současné době sdružuje 140 členů, většinou držitelů titulu Chartered Financial Analyst, a více než 1000 kandidátů z ČR a Slovenska přihlášených do programu CFA. Členy jsou především portfolio manažeři, finanční analytici, investiční bankéři, konzultanti, risk manažeři, i vrcholoví manažeři finančních institucí. Sponzory CFA Society jsou EY, ČSOB Asset Management a ING Investment Management. Pro více informací navštivte webové stránky www.czechcfa.cz.

O CFA Institute

CFA Institute je globální organizace sdružující investiční profesionály. Je lídrem v prosazování etického chování na finančních trzích a uznávaným zdrojem znalostí ve finanční komunitě. Hlavním cílem CFA Institute je vytvořit prostředí, kde je na prvním místě zájem investorů, trhy fungují efektivně a ekonomiky rostou. Institut má více než 128 000 členů ve 149 zemích, z toho 120 000 držitelů titulu CFA a 144 členských organizací. Pro více informací navštivte www.cfainstitute.org.

O ACCA

ACCA (Asociace certifikovaných účetních) je globální organizace sdružující profesionální účetní se 162 000 členy a 428 000 studenty ve 173 zemích celého světa. Snažíme se nabízet prvotřídní kvalifikaci relevantní pro naše odvětví pracovitým, schopným a ctižádostivým lidem po celém světě, kteří usilují o uspokojivou kariéru v účetnictví, financích a managementu. Pracujeme prostřednictvím sítě více než 91 kanceláří a center a s více než 8 500 schválenými zaměstnavateli po celém světě, kteří svým zaměstnancům poskytují vysoký standard v učení a rozvoji. www.accaglobal.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …