AMSP ČR: Povinná daň pro živnostníky je plošným trestem za neschopnost správně hospodařit

11.12.2013 9:08

Daňová pokuta ve výši okolo 20 tis. Kč pro všechny živnostníky, bez ohledu na to, jestli se někomu daří či nikoliv, kterou navrhuje rodící se koalice, považuje AMSP ČR za zcela nesystémové a alibistické řešení.

AMSP ČR: Povinná daň pro živnostníky je plošným trestem za neschopnost správně hospodařit
Foto: AMSP ČR
Popisek: AMSP ČR

Tak jako musí každá firma i občan řádně odvádět daně z příjmu, tak ten, kdo nemá práci nebo zakázky, musí mít možnost daně neplatit. To je pravidlo gramotné společnosti. Úkolem berního úřadu je tento stav monitorovat, kontrolovat a v případě, že dochází k záměrnému snižování daně, má i řadu nástrojů jak toto omezit. Zavedením povinné daně pro všechny, bez ohledu na příjmy, je podobné, jako zavést dálniční daň i pro ty, kteří na dálnici sice nikdy nevjedou, ale vlastní automobil. V době, kdy se bojuje o každého nového živnostníka, kdy mladí lidé nechtějí podnikat a míří raději do vztahu závislého
a kdy má naše asociace mimořádnou snahu podpořit drobná řemesla a mikrozemědělce a udržet tím infrastrukturu regionů, je to krok, který opět oddálí chuť podnikat. "Bude-li zaveden povinný desátek pro všechny podnikatele, bez ohledu na jejich výsledky, dokoná tato vládní koalice to, co nevyšlo Klementu Gottwaldovi ani Jiřímu Paroubkovi. Pokud tak skutečně nastane, vznikající vláda tím dává jasný signál, že nedokáže uřídit státní rozpočet a s předstihem raději zavede nesystémové, plošné výběry, aniž by alespoň naznačila, co pozitivního pro podnikatelský sektor vůbec hodlá učinit", dodává k tomu předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky a živnostníky i jejich organizace z celé republiky již od r. 2001. Úspěšně prosazuje základní myšlenky z Programu rozvoje malých a středních podniků v ČR, který zpracovala již v roce 2003 a průběžně jej aktualizuje. Asociace spolupracuje s vládou, jednotlivými ministerstvy a v uplynulých letech iniciovala řadu zákonných opatření, která pomáhají formovat podnikatelské prostředí v naší zemi. Je připomínkovým místem k připravované legislativě, členem Podnikatelské rady a řady dalších poradních orgánů vlády a ministerstev vč. hodnotitelských komisí. Pro své členy poskytuje především INFORMAČNÍ SERVIS, PORADENSTVÍ a ANALÝZY zaměřené cíleně na segment malých a středních podniků a živnostníků z celé řady oblastí, dále účast na odborných akcích, seminářích, konferencích, setkáních podnikatelů v ČR i v zahraničí a celkové prosazování zájmů tohoto segmentu vůči vládě, parlamentu a dalším institucím. Členové mohou dále využívat exkluzivních  nabídek a benefitů partnerů AMSP ČR, Asociace vyhlašuje také vlastní Grantový program pro členy AMSP ČR. S cílem zviditelnění živnostníků i malých a středních firem poskytuje asociace záštitu, nominuje a je odborným hodnotitelem soutěže bankovních produktů "Zlatá koruna", soutěže "Štiky českého byznysu", Festivalu Česká inovace, ceny „Best Innovator“, či „Vizionáři“, "Exportní ceny DHL UNICREDIT", soutěže "Ocenění českých podnikatelek" či „Zákon roku“. Asociace je jedním ze zakladatelů Koalice pro transparentní podnikání.Aktuálně zastupuje zájmy cca 254.000 podnikatelských subjektů. www.amsp.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AMSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …