AOPK ČR: Najděte svou žábu na prameni a podívejte se, kde sedí další

05.06.2017 10:57

Nová verze mobilní aplikace BioLog nejen umožňuje každému zaznamenávat přímo v terénu pozorování rostlin, živočichů a hub, ale zároveň ukazuje, jaké další druhy byly už v okolí spatřeny.

AOPK ČR: Najděte svou žábu na prameni a podívejte se, kde sedí další
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Záznamy jsou součástí největší tuzemské nálezové databáze, ze které je pro načítání přímo v terénu uvolněno více jak 8 miliónů druhových pozorování. Aplikaci BioLog [1] i databázi [2] spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. S novou verzí aplikace přichází symbolicky na dnešní Světový den životního prostředí.

„Prostě jdete na houby, otevřete si mobil a podíváte se, jestli už v okolí někdo houby našel a zaznamenal. To samozřejmě přeháním, o nálezy hub se asi lidé podělit chtít nebudou. Ale třeba s pozorováním ptáků se jejich milovníci chlubí rádi,“ přibližuje funkci nové aplikace Karel Chobot, ředitel odboru monitoringu biodiverzity Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Aplikace BioLog nově slouží i jako atlas výskytu druhů, umožňuje načítat a prohlížet v jakékoli uživatelem zvolené oblasti druhová pozorování za posledních 10 let. Data je možné prohlížet pomocí funkce Mé okolí. Jména druhů jsou v aplikaci propojena s panely Google, které shrnují základní informace a fotografie daného druhu. Pokud tedy nevíte, jaký druh si pod jménem představit, stačí kliknout na odkaz. Stav evidence pozorování daného druhu v rámci nálezové databáze je pak možné ověřit i pomocí tzv. karet druhů [2], jež shrnují ve formě síťových map rozšíření druhu v ČR, ale umožňují díky zpracování publikovaných atlasů rozšíření i srovnání s ostatními zdroji.
 
„Svá pozorování nám už veřejnost díky aplikaci zasílá tři roky. Nejčastěji se v záznamech objevují pěnkava obecná, káně lesní a ropucha obecná. Jsem zvědav, jestli rozšíření aplikace přispěje k tomu, že se počet lidí, kteří nám svá data budou zasílat, zvýší. Zatím jich je přes čtyři stovky. Byli bychom rádi, protože pro ochranu přírody mají význam i informace o výskytu zatím běžných druhů,“ vysvětluje Jan Zárybnický, ředitel odboru Informačního systému ochrany přírody AOPK ČR.

Nálezová databáze ochrany přírody obsahuje více než dvacet milionů údajů o přibližně 24 tisících druzích. Tři čtvrtiny tvoří záznamy rostlin, údaje o živočiších čtvrtinu, houby a lišejníky nepřesahují jedno procento. Většina záznamů pochází od expertů na jednotlivé skupiny organismů, nově se ale zapojují i laičtí milovníci přírody. Pro veřejnou správu je databáze základním zdrojem informací, k dispozici má nejen údaje o druzích chráněných či jinak významných, ale i běžných. Například o dvou druzích našich nejběžnějších žab – ropuše obecné a skokanu hnědém – je zde dohromady 69 tisíc záznamů.

Poznámky:

[1]  Link pro stažení aplikace BioLog: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.nature.biolog

Mobilní aplikace BioLog usnadňuje práci. Není potřeba tužka ani zápisník, vše lze lokalizovat, vyfotit a zapsat bez problémů přímo v terénu, jména druhů je možné zadávat i hlasem.

Stránky k aplikaci: http://biolog.nature.cz/

[2] Nálezová databáze ochrany přírody

Vyhledávání pro jednotlivé druhy (karta druhu): http://portal.nature.cz/kartydruhu/

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…