AOPK: Kosy a křovinořezy pomáhají zachránit vzácné mokřadní a rašelinné louky

19.07.2018 22:37

Téměř osmdesát hektarů, především mokřadních a rašelinných luk, chrání národní přírodní památka Na požárech [1] v chráněné krajinné oblasti Český les. Protože se tu přestalo tradičním způsobem hospodařit, zdejší jedinečné louky pomalu zarůstají a mnohé vzácné rostliny z nich mizí.

AOPK: Kosy a křovinořezy pomáhají zachránit vzácné mokřadní a rašelinné louky
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Jejich obnově by mělo napomoci téměř 5,8 milionu korun z Operačního programu Životní prostředí. Projekt na podporu vzácných druhů a mokřadních společenstev NPP Na požárech bude probíhat až do roku 2023.

„Celé území zarůstá vrbami, třtinou a ostřicí, hromadí se tu odumřelé traviny a to vzácným rostlinám nesvědčí. Týká se to třeba vrby borůvkovité, která v České republice roste na pouhých čtyřech místech, masožravé rosnatky okrouhlolisté, orchideje prstnatce májového, prhy arniky či mokřadní vachty trojlisté a klikvy bahenní. Nálety proto vyřežeme a část území se bude ručně kosit jako v minulosti. To pomůže pestrost zdejší přírody obnovit,“ vysvětluje Markéta Kašparová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, RP Správy CHKO Český les.

V letošní zimě byly vyřezány náletové dřeviny na ploše 9,14 ha. Vyřezané plochy se budou každoročně ručně kosit, aby se zamezilo zmlazení zejména křovitých vrb. Mimo to se budou ručně kosit mokřadní a rašelinné louky, a to na ploše 16,89 ha.

O národní přírodní památku pečuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Regionální pracoviště Správa CHKO Český les.

Poznámka:
[1] Území je také součastí evopské soustavy chráněných území Natura 2000,. Jeho výjimečnost spočívá v mozaikovitosti lokality - vzájemně se prolínajících společenstev rašelinných luk, smilkovišť, rákosin, přechodových rašelinišť, vrchovišť a předlesových stádiích pionýrských dřevin. Vyskytuje se zde řada vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Nejvýznamnější je přítomnost vrby borůvkovité, která roste pouze na čtyřech lokalitách v České republice. Dále zde roste např. rosnatka okrouhlolistá, prstnatec májový, prha arnika, vachta trojlistá a klikva bahenní. Z ptáků je k vidění např. bekasina otavní, ťuhýk obecný nebo ořešník kropenatý. Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…