Agentura CzechTrade zprostředkovala export za více než 6,8 miliardy korun

29.06.2015 14:21

Je tomu rok od doby, co ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek podepsali Rámcovou dohodu o spolupráci mezi oběma ministerstvy.

Agentura CzechTrade zprostředkovala export za více než 6,8 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Touto dohodou byla zřízena Jednotná zahraniční síť pro podporu exportu, která sdružuje a koordinuje činnosti všech velvyslanců, obchodních radů ambasád a zástupců agentury na podporu podnikání CzechTrade s důrazem na snížení nákladů a zvýšení obchodních úspěchů českých firem.

A český export je úspěšný.

Co se týče agentury CzechTrade, podařilo se i přes nepříznivý kurs koruny snížit náklady na provoz zahraničních kanceláří. Co je ale klíčové, v roce 2014 dosáhla agentura CzechTrade rekordních výsledků v poskytování služeb. Čeští exportéři jejím prostřednictvím uskutečnili celkem 103 úspěšných případů v celkové hodnotě přesahující 6,8 miliard korun. Oproti předchozímu roku vzrostla celková hodnota zprostředkovaných případů téměř čtyřnásobně. Je třeba si uvědomit, že stoupající export má přímý vliv na růst počtu pracovním míst a tedy snižování nezaměstnanosti,“ uvedl na závěr akce pro podporu českých exportérů „Týden české ekonomické diplomacie“ ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. V roce 2013 dosáhly tzv. úspěšné případy českých exportérů sumy 1,7 miliardy korun.

CzechTrade v loňském roce zrealizoval 1559 zakázek pro 909 firem. Celkové tržby agentury se meziročně zvýšily o 18 % na částku přesahující 30 milionů korun. Nejvíce úspěšných případů připadá na zahraniční kanceláře CzechTrade v Düsseldorfu, Petrohradě a ve Stockholmu. Z hlediska objemu peněz dosahovaly největších úspěchů zahraniční kanceláře v Moskvě, Düsseldorfu a Záhřebu.

Agentura CzechTrade též ve spolupráci s MPO a MZV pružně reagovala na situaci na Ukrajině a v reakci na uvalené protiruské sankce pomáhala realizovat řadu konkrétní opatření, například zřízení speciálního servisu na portále BusinessInfo.cz  Sankce EU proti Rusku - informace pro exportéry, obsahujícího aktuální praktické informace a kontakty pro exportéry a rovněž informace k vývoji situace. Podílela se na Setkání pro české exportéry ohledně sankcí proti Ruské federaci, které se uskutečnilo na MPO v srpnu loňského roku a bylo třeba je pro velký zájem exportérů opakovat. Na tomto setkání se podílela i Licenční správa MPO, Generální ředitelství cel a další zainteresované subjekty.

V roce 2015 CzechTrade přistoupil k systémovějším opatřením a připravil pro exportéry koncept regionálních aktivit na ruském trhu, kterými usiluje o získání nových exportních příležitostí. Účastníci Týdne české ekonomické diplomacie, kterého se zúčastnilo pět stovek firem, ocenili především rozšíření služeb exportérům a poskytování standardních základních služeb v celé Jednotné zahraniční síti zdarma. Zřízení společného Klientského centra pro export a elektronické sdílení informací pak usnadnilo exportérům orientaci a zjednodušilo komunikaci.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…