Akademie věd ČR: Historický ústav koriguje nepravdivé informace Tomia Okamury o táboře v Letech

11.02.2018 9:28

Vojtěch Kyncl z Historického ústavu AV ČR se ohrazuje vůči prohlášení politika Tomia Okamury o romském táboře v jihočeských Letech, podle nějž tábor nebyl oplocený a Romové se tam mohli volně pohybovat.

Akademie věd ČR: Historický ústav koriguje nepravdivé informace Tomia Okamury o táboře v Letech
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura v televizním pořadu uvedl, že se v publikaci Akademie věd Tábor Lety: Fakta a mýty dočetl, že tento tábor umožňoval vězňům volný pohyb, a to i za plot. Už samotný název knihy neuvedl přesně, jde o práci Historikové a kauza Lety z roku 1999, která odpovídala na stále silnější útoky publicistů (Markus Pappe, Mark Polansky). Mnohem podstatnější je však fakt, že v knížce se nic o volném režimu nepíše.

„Není pravda, že by práce obsahovala informace vedoucí k závěrům, že tábor v Letech umožňoval volný pohyb či dokonce opouštění oploceného areálu a měl nějaký uvolněný režim,” napsal Vojtěch Kyncl ve vyjádření Akademii věd.

Nezapomínat na zločiny

„V Letech byl také vysoký plot, který byl posléze ještě zpevňován, upravován a po vypuknutí tyfové epidemie byl přímo vydán příkaz, že kdokoliv by se pokusil o útěk, musí být chycen, ať už zastřelen nebo dopaden jinou formou, ale nikdo nesměl uprchnout. Volný pohyb sice fungoval, ale jenom uvnitř toho tábora,” uvedl Kyncl v České televizi s tím, že v Letech byly internovány celé rodiny, včetně dětí. Podle něj během šesti let protektorátu Čechy a Morava existovalo na tomto území přes dva tisíce táborů, věznic, káznic a podobných koncentračních zařízení. V desítkách z nich umíraly tisíce lidí, přičemž na řadu z nich se zapomnělo.

„To, co bychom si měli připomínat, je, že v Letech se oběťmi stali ti nejnevinnější, což byly děti, a nejednalo se o jeden, dva, tři případy, ale jednalo se o více než stovku nevinných bytostí, které zahynuly," dodal Kyncl v ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…