Akademie věd: Předsedkyně Eva Zažímalová brzy zahájí své druhé funkční období

12.03.2021 14:53

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě oficiálně jmenoval Evu Zažímalovou předsedkyní Akademie věd ČR. Potvrdil tak rozhodnutí Akademického sněmu z loňského prosince.

Akademie věd: Předsedkyně Eva Zažímalová brzy zahájí své druhé funkční období
Foto: AV ČR
Popisek: Logo Akademie věd ČR

Šéfka největší tuzemské vědecké instituce tehdy obdržela při historicky první online volbě velmi silný mandát, hlasovalo pro ni 209 lidí z 224 přihlášených. Eva Zažímalová vede Akademii věd ČR od roku 2017, její druhé funkční období začne 25. března 2021.

Kvůli epidemické situaci nebyli k dnešnímu ceremoniálu přizváni další lidé. Předsedkyně Eva Zažímalová pouze převzala z rukou prezidenta jmenovací dekret. Pandemie covidu-19 podle ní dosvědčuje potřebnost kvalitní vědy a výzkumu. „Akademie věd ČR ukázala mnoha svými aktivitami, že je odpovědná a potřebná. Já se i další čtyři roky budu snažit vytvářet svým spolupracovníkům takové podmínky, aby Akademie dosahovala stále lepších vědeckých výsledků a přitom zůstala kultivovanou a respektovanou institucí,“ říká Eva Zažímalová.

Odbornice na experimentální botaniku už na volebním sněmu 7. prosince 2020 zdůraznila, že chce zlepšit finanční stabilitu instituce a zvýšit platy ve výzkumu. Stále připomíná, že věda je odrazový můstek pro vývoj společnosti ve všech směrech a může velmi konkrétně pomáhat.

Jak AV ČR pomáhá proti pandemii

Už druhým rokem se odborníci z Akademie věd ČR podílejí na ochraně lidských životů. Vyvinuli například oxygenerátor, nové metody pro zjištění přítomnosti viru SARS-CoV-2, zkoušejí odolnost roušek různých materiálů, podílejí se na testování i sekvenování. Velkou roli zaujímají také jako průvodci v proudu informací, když pravidelně vystupují v médiích a pomáhají lidem se zorientovat. Akademie věd se přiblížila i dětem prostřednictvím aktivit Věda na doma.

„Covidová krize ukázala, jak moc je vědy potřeba. Jsem ráda, že se pracovníci Akademie věd tolik zapojili, mnohokrát i ze své vlastní iniciativy a často ve volném čase. Ráda bych ale zdůraznila, že i přes velké soustředění na nový koronavirus vědci pokračují ve svých projektech a výzkumech, které také mají přesah do společnosti a mají evropskou, ba světovou úroveň,“ doplňuje předsedkyně AV ČR.

Podrobnosti k volbě, životopis kandidátky a její programové prohlášení najdete v Akademickém bulletinu 10/2020.

O prosincové volbě jsme podrobněji psali v článku AV ČR by měla opět vést Eva Zažímalová, její kandidaturu potvrdil Akademický sněm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…