Allianz: Odhalené pojistné podvody jsou v objemu o padesát procent větší, než vloni

18.10.2014 10:50

Od ledna do konce září odhalili specialisté Allianz pojišťovny 950 podvodníků, kteří se snažili okrást pojišťovnu o 135 milionů korun. Vloni tato částka ve stejném období představovala 90 milionů korun. Detektivové Allianz tak zaznamenali padesátiprocentní meziroční nárůst úspěšnosti.

Allianz: Odhalené pojistné podvody jsou v objemu o padesát procent větší, než vloni
Foto: Allianz
Popisek: Allianz

Při odhalování pojistných podvodů jim pomáhá stále více kromě kriminalistických metod také moderní technika. V případě Allianz jde už několik měsíců o hlasovou analýzu.

„Tento přístroj vznikl v Izraeli a původně byl určený pro armádní účely,“ říká Ludvík Bohman, ředitel úseku právního a odhalování pojistných podvodů Allianz pojišťovny. A jaký je v této oblasti vývoj? „Dříve převažovala trestná činnost související s vozidly, dnes vidíme jasně rostoucí trend v pojištění majetku, zejména u podnikatelů. Úplně nejrychleji ale rostou podvody se životním a úrazovým pojištěním, i když zastoupené jsou nejméně,“ dodává Bohman.

Odhalování podvodů však není pouze věcí detektivů. Některé pokusy o podvod totiž zachytí pojišťovny již při oznamování pojistných událostí, které se buď vůbec nestaly a nebo proběhly jinak, než volající uvádí. Hlasový analyzátor pracuje na podobných principech jako detektor lži. Člověku, který lže, se totiž nejenom zvyšuje tep a pot, ale také se mění struktura jeho hlasu. Normálně tuto odchylku neslyšíte. Když však zvukovou stopu převedete do digitální podoby, poznáte z celé řady křivek, zda člověk na druhé straně aparátu mluví pravdu, nebo si vymýšlí.

Allianz pojišťovna, a. s., je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pevnou pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Nabízí komplexní škálu pojišťovacích a investičních produktů pro soukromou i firemní klientelu. Allianz pojišťovna, a. s., je jediným akcionářem Allianz penzijní společnosti, a. s. Je také jediným společníkem Allianz Kontakt, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…