Arbitráž o Gacko byla vypořádána, ČEZ získal téměř 7,5 milionů euro

14.11.2014 16:00

Dne 14. listopadu došlo k vypořádání rozsudku rozhodčího tribunálu, který dal za pravdu společnosti ČEZ v arbitráži vyvolané v roce 2009 kvůli nedodržení smluvních podmínek v projektu rekonstrukce staré a výstavby nové elektrárny Gacko v Bosně a Hercegovině. Společnosti ČEZ bylo převedeno na účet téměř 7,5 milionu euro výměnou za uzavření smlouvy na převod držených akcií společného holdingu.

Arbitráž o Gacko byla vypořádána, ČEZ získal téměř 7,5 milionů euro
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Žalované státní společnosti Elektroprivreda Republiky srbské (Bosna a Hercegovina) tribunál uložil povinnost odkoupit od ČEZ její podíl ve společném holdingu Nove Elektrane Republiky srbské za kupní cenu 2 miliony euro zvýšenou o smluvně stanovené úroky. Další 2 miliony euro navýšené o úroky z prodlení získal ČEZ jako náhradu škody. Spolu s již vymoženou náhradou ve výši 2,2 milionu euro tak společnost ČEZ celkově obdržela kompenzaci přibližně 7,5 milionů euro, tedy téměř 210 milionů Kč. Tímto je definitivně spor ukončen.

„Je to naše druhá vítězná arbitráž ze dvou, což je důkazem toho, že je ČEZ schopen úspěšně bránit svá práva, a to i při investici mimo území Evropské unie,“ uvedl Tomáš Pleskač, člen představenstva a ředitel divize zahraničí. První arbitráž vyhrál ČEZ proti Bulharsku v lednu 2009.

Arbitrážní řízení vyvolal ČEZ v květnu 2009 kvůli porušení povinností vyplývajících z Implementační smlouvy uzavřené dne 16.5.2007. Projekt Gacko byl z toho důvodu zastaven před investiční fází. „Naše strategie je konzervativní, vždy se snažíme obsáhnout všechna rizika, která s sebou nesou projekty v méně stabilním podnikatelském prostředí. Tak tomu bylo i v tomto případě a jsem rád, že nám dal nezávislý soud za pravdu,“ doplnil Pleskač.


V roce 2006 byla podepsána dohoda mezi Republikou srbskou (část federace Bosny a Hercegoviny) a ČEZ, a.s. o investici, na základě které mělo v rámci společného holdingu se společností Electropriveda Republiky srbské dojít k rekonstrukci stávající tepelné elektrárny Gacko, revitalizaci přilehlého uhelného dolu a k výstavbě nové TE Gacko II. ČEZ vlastnil ve společném holdingu Nove Elektrarne Republiky srbské 51% podíl a Elektroprivreda RS zbývajících 49 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…